用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

d

del//

hamufamily 發表於 18-5-30 10:42
小朋友自小好動,小時曾懷疑佢係A仔,因叫極唔聽,叫停佢幾秒後又會泥過。3,4歲時曾獲健康院轉介兒童智力 ...

似ADHD

小朋友自小好動,小時曾懷疑佢係A仔,因叫極唔聽,叫停佢幾秒後又會泥過。3,4歲時曾獲健康院轉介兒童智力 ...

A仔不一定有專注力問題,亞氏IQ中至高也是自閉譜係,似ADHD.

健康院已轉介, 能夠有專業人事幫助, 跟進問題, 家長反宜冇去, EK 家長能幫上忙? 如錯過治療黃金期的話, 對小朋友沒好處。

Anniemun 發表於 18-5-30 13:10
健康院已轉介, 能夠有專業人事幫助, 跟進問題, 家長反宜冇去, EK 家長能幫上忙? 如錯過治療黃金期的話, 對 ...

d
el

hamufamily 發表於 18-5-30 13:34
因我見佢大大下有改善,成績學習及返學行為上也無大問題,所以唔想佢被標籤。不過除電視遊戲機外,佢其他 ...
比指令小朋友嘗試不要說“唔好跑"這類說法,因小朋友跑得興高采烈時,可能只接收到“跑"這個字,忽略了“唔好"的意思,所以越跑越遠,家長可以說“停"代替“唔好跑",比清楚意思小朋友,看看會否有改善。