用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗上智 VS 藍田st paul VS 灣仔 St Francis 揀那一 ...
樓主: raymond338hk
go

深水埗上智 VS 藍田st paul VS 灣仔 St Francis 揀那一好? [複製鏈接]

raymond338hk 發表於 18-5-30 10:06
這三間都是天主教女校, 不計地址,
深水埗上智 VS 藍田st paul VS 灣仔 St Francis 那一間比較好?
...

其實根據你的豐富經驗,你應該很清楚升學玩法,只能自行兩間及甲一可以做逃兵,反正冇損失,唔試唔安樂,不是問Ek,重點要問自己女兒的意願

eli_leung 發表於 18-6-5 20:55
其實根據你的豐富經驗,你應該很清楚升學玩法,只能自行兩間及甲一可以做逃兵,反正冇損失,唔試唔安樂, ...

其實可能都如你所講, 最終可能都要睇女兒的意向!

tpmon 發表於 18-6-5 20:37

難得富豪都看得起EK,比面做會員

其實, 在香港有不少於一間物業的人都不少,同輩的同學和同事基本上都是有車有樓人士!小弟只覺得自己是一位普通市民! 當年在EK甚至同事面前都盡量不談樓的事宜都是為免麻煩!  

至於選擇這三間只是個人的考慮, 其他學校就沒有刻意考慮! 當然,自己亦明白最終小朋友的意願亦十分重要

其實...係EK DELETE 和設私隱...再講個靚故事...是否真係可以反黑為白??

現今仲有一樣叫GOOGLE SEARCH ~~~

*******************************************************************************************************

原帖由 raymond338hk 於 15-06-08 發表
家住東九龍,入到聖芳濟各只是幸運!
經了解後,返這2間學校的時間差不多,都是早上6時許就要上車!

mcl203 發表於 18-6-5 14:21
原來當年原區申請要咁神秘保密,宜家明了~~~

但買層樓唔可以當居住地址~~~

其实三间都唔值得大費周章搬屋,更唔值得長途跋涉番学……

mcl203 發表於 18-6-5 23:33
其實...係EK DELETE 和設私隱...再講個靚故事...是否真係可以反黑為白??

現今仲有一樣叫GOOGLE SEARCH ~~~ ...

東九和灣仔2邊都是我的物業(有差響單為証)!其實有2邊住家/需要2邊住並不是什麼特色的事情!

不過當年都係怕麻煩友, 所以少講樓!

raymond338hk 發表於 15-6-9 18:49
我不是乙一中的!我亦知道這是幸運!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3058434

回覆 mcl203 的帖子

樓主的大女不是讀緊小三嗎?咁快問升中?又係早2年問?

raymond338hk 發表於 18-6-6 00:52

其實您不必回覆的。不如del ?
我諗大家都是想來問一下意見,唔使介意其他人點睇。

灣仔感覺三間上智成績更加好些。不過灣仔果間都係老字號,似乎不值得為咗另外兩間大費周章。想試自一自二甲一,不如再望高一線?

b3410 發表於 18-6-6 08:34
其實您不必回覆的。不如del ?
我諗大家都是想來問一下意見,唔使介意其他人點睇。

灣仔那間有女特首是師姐,名氣相對好。
‹ 上一主題|下一主題