用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 drop M2
樓主: DFSON
go

drop M2   [複製鏈接]

alexpoon2012 發表於 18-6-12 14:21
咁樣比較冇意思, 因為得最top嗰啲人先至會讀m2, 唔會讀m1
從實用主義既角度睇,如果真係「最top嗰啲人先至會讀m2,唔會讀m1」,咁係唔係更應該讀M1?同啲弱既競爭,成功率高啲。

其實正常既做法應該係睇自己邊啲強啲,同埋自己既性格。如果係要實實在在先至安心既人,讀M1一定死硬,咁當然M2適合啲。如果接受到應用數學既,又唔太鍾意代數既,咁當然M1適合啲。

提外話今年DSE份M2真係有難度.. 同 Core maths MC有得揮

王家爸爸 發表於 18-6-12 15:58
從實用主義既角度睇,如果真係「最top嗰啲人先至會讀m2,唔會讀m1」,咁係唔係更應該讀M1?同啲弱既競爭, ...
最慘係中三個陣啲學生唔會知m1容易過m2呢老師係簡介會都唔敢講, 因為驚冇人讀m2

JustAParent 發表於 18-6-12 15:48
CUHK, Chem一定要讀,Bio optional.  M2   5或以上,加一分。
http://mbchb.med.cuhk.edu.hk/page/jupas

alexpoon2012 發表於 18-6-12 18:12
http://mbchb.med.cuhk.edu.hk/page/jupas

你唔需要quote this link.中大醫學院收生組來我女兒學校information day時,他們親口說的。 而且今年, 面試完曬, CO昨天都出埋, 我百分百肯定我理解冇錯。 如果, 有同學真係想讀醫學院,仍堅持單頭Bio, 責任自負就好。

JustAParent 發表於 18-6-12 18:17

你唔需要quote this link.中大醫學院收生組來我女兒學 ...
咁梗係, 正路想讀medicine, 點會唔讀bio應該係話 讀得medicine都唔會冇能力讀dse bio

但係人哋basic requirement就係chem or bio是但一科
可能有hidden requirement

報醫科Take Phy Chem Bio drop M2都唔少。

alexpoon2012 發表於 18-6-12 18:11
最慘係中三個陣啲學生唔會知m1容易過m2呢老師係簡介會都唔敢講, 因為驚冇人讀m2
M1容易過M2,其實好睇人,老實講我從讀書到現在都覺得代數容易過統計。

想目標係讀醫,最好chem + Bio啦.如果數唔多好,咁M1, M2, phy都唔好揀喇,揀科自己勁信心保住有6+1科.

王家爸爸 發表於 18-6-13 09:56
M1容易過M2,其實好睇人,老實講我從讀書到現在都覺得代數容易過統計。
m1喺微積分嗰邊係容易過m2 (唔使考sin cos tan), 統計都係basic probi, 食生菜咁食

alexpoon2012 發表於 18-6-15 22:23
m1喺微積分嗰邊係容易過m2 (唔使考sin cos tan), 統計都係basic probi, 食生菜咁食
SIN、COS、TAN既微積分其實好淺,可以話係好基本既知道,係比食生菜更容易食既糊仔。印象中以前AL要學埋partial differential equation(唔知道有無記錯)。

alexpoon2012 發表於 18-6-15 22:23
反而統計對有啲人而言,真係好難,就以最基本既normal distribution既area under the curve,我當年搞咗好耐先明白點解area under the curve係 ∫ from 0 to z [(1/sqrt 2π)*e^(-x^2)/2] dx。

樓主嘅公子係已經讀緊M2, 8 科drop 1科去求7科好成績或5**去攻醫科,drop M2 係可行,如係心儀其他理工科,留M2drop Bio 亦無不可。
8科要drop 一科,唯一考慮係要放棄做狀元,問題主軸係着眼於爭取7科有45至47或以上,咁嘅分數係有好大選擇權。48或49就不在話下啦。

王家爸爸 發表於 18-6-16 18:47
反而統計對有啲人而言,真係好難,就以最基本既normal distribution既area under the curve,我當年搞咗好 ...
dse唔使明點解 知道點用就得產生好多高分低能

alexpoon2012 發表於 18-6-17 06:45
唔使明點解唔係正確既求學態度。對好多科學、數學既人來講,唔完全明點解會感覺好無信心、無安全感,無可能話知道點用就得。

alexpoon2012 發表於 18-6-17 06:45

呢個完全係對DSE既偏見。中學課程本來就唔係乜野advanced course, 係要不求甚解而去強記,DSE係得,但GCE更易做到。DSE題目,其實捐窿捐罅,已經比外國考試難搞好多。

換另一個角度睇,理科要不求甚解強記,好花時間好考毅力。一個中學生有此能力亦不失為人才。有時有D學術野,今日唔明死記住, 可能突然有一日開竅乜都會攪得一清二楚。

高分低能我真係少見, 低分懶人我就見得多。

王家爸爸    發表於 18-6-19 12:36
2jkidsfather    發表於 18-6-18 10:38
October.    發表於 18-6-17 17:09

JustAParent 發表於 18-6-17 11:57

呢個完全係對DSE既偏見。中學課程本來就唔係乜野advanc ...
所謂理解 其實都係只不過係理解點樣用條formula 幾時要用etc 然後背咗條formula佢至於點樣推條formula出嚟 背後嘅theory 唔需要知道 亦都唔會考
其實全世界嘅中學課程都係咁樣 中學啲stat 根本唔需要明嗰啲theory 所以我唔同意上面話m1好難

好多時候dse不斷操練已經可以令到好成績
當然dse考得好一定代表個學生有啲資質
但係大把dse 5 above 入到去讀math course讀唔掂

alexpoon2012 發表於 18-6-18 18:44
所謂理解 其實都係只不過係理解點樣用條formula 幾時要用etc 然後背咗條formula佢至於點樣推條formula出嚟  ...
講真好睇人,我讀書時,如果只係理解點樣用條formula,我會好唔安心,所以我會試下推哂全部代數formula。我見現在既M2書係先用limit既概念教differentiation,我覺得好好。

JustAParent 發表於 18-6-17 11:57

呢個完全係對DSE既偏見。中學課程本來就唔係乜野advanc ...
如果靠不求甚解強記,唔單止好花時間、好考毅力,而且記得唔耐,亦都枯燥,大部分男仔做唔到。

‹ 上一主題|下一主題