用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 drop M2
樓主: DFSON
go

drop M2  

LingChiBaBa 發表於 18-6-11 13:09
我見EK都有網友有子女讀2大醫科,其實可唔可以幫忙了解下2大醫科學生係咪真係有人DSE無Bio?

拆解呢個迷 ...

當然有人冇讀BIO, 入到去,第一個學期全部讀返曬。

JustAParent 發表於 18-6-11 13:22
Thank you.

LingChiBaBa 發表於 18-6-11 13:09
我見EK都有網友有子女讀2大醫科,其實可唔可以幫忙了解下2大醫科學生係咪真係有人DSE無Bio?

拆解呢個迷 ...

我只知道有drop phy, 都照入

LingChiBaBa    發表於 18-6-11 14:43
:-D :-?

JustAParent 發表於 18-6-11 13:22

會讀得辛苦D
:-D :-?

其實點解醫科一定要chem但Bio唔一定要? Bio可讀返,Chem唔得咩?我個人覺得中學Chem比Bio還易讀,冇咁多字記.Bio要讀返晒的system....

ilyrd 發表於 18-6-11 15:50
其實點解醫科一定要chem但Bio唔一定要? Bio可讀返,Chem唔得咩?我個人覺得中學Chem比Bio還易讀,冇咁多字記.B ...

好簡單,因為對MBSS來說,如果一定要選一個Chem/Bio單頭學生,有Chem
knowledge一定好過Bio knowledge.  你問吓讀緊醫科既同學就知點解。

事實上,英國好多醫學院entry requirements, Biology都係optional, 但Chem百份百係mandated.  當然,外國學生報得醫學院, 好多時都兼收Chem/Bio, 單頭Chem入學機會可能低好多。但香港只係同你計分, 佢係唔讀Bio但42分, 你都吹佢唔脹唯有收佢。

所以我經常同朋友講,如果仔女係理科人, 乜科都可以drop, 但Chem就死都唔drop得。

回覆樓主:

好難想像有興趣讀醫的學生没有興趣讀生物。

JustAParent 發表於 18-6-11 17:07
好簡單,因為對MBSS來說,如果一定要選一個Chem/Bio單頭學生,有Chem
knowledge一定好過Bio knowledge.   ...

如果MBBS計4C+2X時,未必有咁多4C+Chem+Bio尖子,選單頭Chem係可理解嘅。但轉計Best6後,其實情況應會改變,加少少weighting已可有決定權,唔會Chi/LS重要過Bio啩。

LingChiBaBa 發表於 18-6-11 17:56
如果MBBS計4C+2X時,未必有咁多4C+Chem+Bio尖子,選單頭Chem係可理解嘅。但轉計Best6後,其實情況應會改變 ...

應該會有改變既,我亦希望將來Bio係必修。

我前面只係想指出, 醫學院認為Chem重要過Bio係好正常,冇乜好surprise。

如果MBBS計4C+2X時,未必有咁多4C+Chem+Bio尖子,選單頭Chem係可理解嘅。但轉計Best6後,其實情況應會改變 ...

非常同意

入得醫學院,係讀Biology 讀到人都顛,高中讀嘅部分係好相對皮毛。肯鋤就得,Chemistry 嘅底,無係真係幾吃力。

其實修BIO既學生應該幾多下,不過,可能包括文商班。

October. 發表於 18-6-11 19:25
其實修BIO既學生應該幾多下,不過,可能包括文商班。

我意思係同時修chem+bio嘅尖子。

By the way, 中大醫學院, 係計7科,唔係4C+2X or Best 6.

JustAParent 發表於 18-6-11 20:07
By the way, 中大醫學院, 係計7科,唔係4C+2X or Best 6.

我知道啊。謝謝提醒。

王家爸爸 發表於 18-6-4 10:58
咁樣比較冇意思, 因為得最top嗰啲人先至會讀m2, 唔會讀m1

王家爸爸 發表於 18-6-4 11:09
如果無記錯,係一定需要CHEM。
cu好似是但bio/chem都可以, 但係做醫生冇理由唔讀bio + chem

王家爸爸    發表於 18-6-12 15:56

DFSON 發表於 18-5-29 22:24
想請教各位現在讀緊8科,除core其他係phy chem bio+M2, 如果drop M2會有咩影響呢?best 5係咪唔計M2?
...
有m1/m2優勢好大, sci/eng唔使講, 就連bba subject e.g. qfin risk man qfrm 都會有weighting(e.g. x1.5 x2)
建議可以轉m1, m1 m2 地位一樣, 但係m1容易好多, m1 calculus 覆蓋比較少, 你仔仔已經讀咗m2, 轉m1 calculus肯定冇問題

kwunpa 發表於 18-6-2 01:14
Phy 好的學生通常數學都好,而且唔中意背書。我建議保留 M2,唔讀 Bio 。你仔似系數學人,讀 M2 花時間少 ...
同意, bio好嘥時間, 又有好多答題技巧

alexpoon2012 發表於 18-6-12 14:22
cu好似是但bio/chem都可以, 但係做醫生冇理由唔讀bio + chem

CUHK, Chem一定要讀,Bio optional.  M2   5或以上,加一分。