用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?   [複製鏈接]

ksli312 發表於 19-10-18 18:26
其實已經執左位起過風, 無話渣唔渣, 個遊戲衣家先啱啱開始, 仲有六年先到終點。
今天有緣做同學, 大家一齊 ...

希望呢6年有突破啦

其實已經執左位起過風, 無話渣唔渣, 個遊戲衣家先啱啱開始, 仲有六年先到終點。
今天有緣做同學, 大家一齊 ..

仲有六年先到。。。一個階段的終點亦係另一個更重要的起點,中間尚有選課的分叉路口。
大家一齊努力確係真。
細路六年(準確講係五年幾)前係抽獎入目前的小學。當時自行階段都唔敢報任何小學,因K3開學前先插班。近六年的努力,雖言之尚早,但亦算略見成績。
繼續加油,共勉之

ksli312 發表於 18-5-29 18:59
係,小女係聖家九龍塘,就係因為係邊緣人,好驚佢跌落B2,乙部大抽獎,唔好彩抽到個好後冧巴就入唔返聖家中 ...

聖家九龍塘 考幾多會趺落b2?

今天有緣做同學, 大家一齊 ...

係唔系同家姐係上智讀有關?我識好多成績好好噶都入唔到上智

ksli312 發表於 19-10-18 16:25
吓?邊有咁多A?我二小妲交五上下六上, 三張成績表加埋都係得一個A, 仲要係常識添, 仲加 ...

係唔系同家姐係上智讀有關?因為我識好多成績好好噶都入唔到上智,去返書院。佢地噶幾次呈分試,每次都有8——9個A,知道噶主課每次都有1——2個A

moyun5999 發表於 19-12-9 23:44
係唔系同家姐係上智讀有關?因為我識好多成績好好噶都入唔到上智,去返書院。佢地噶幾次呈分試,每次都有8 ...
HF 攞A確實唔易, 會唔會面試衰左, HTC好重oral, 講得唔夠人好?  始終小學係一間中文小學, 練到oral 嘅機會一定比英文小學少

johnwooo 發表於 19-12-10 08:22
HF 攞A確實唔易, 會唔會面試衰左, HTC好重oral, 講得唔夠人好?  始終小學係一間中文小學, 練到oral 嘅機會 ...

係面試差佐

moyun5999 發表於 19-12-10 08:24
係面試差佐
不過我又覺得唔應該一試定生死, 如果有咁好成績應該俾佢上, oral可以練番黎

moyun5999 發表於 19-12-9 23:44
係唔系同家姐係上智讀有關?因為我識好多成績好好噶都入唔到上智,去返書院。佢地噶幾次呈分試,每次都有8 ...

好似話有分加,但只係叮噹碼頭有幫助吧,差一條街都幫唔到幾多。

johnwooo 發表於 19-12-10 08:32
不過我又覺得唔應該一試定生死, 如果有咁好成績應該俾佢上, oral可以練番黎 ...

我覺得HTC面試唔係只係考同學oral,係用英文既自信,呢D就要浸。反而考試可以操返嚟,所以學校自行主收外區學生。

little_yolky 發表於 19-12-10 09:18
我覺得HTC面試唔係只係考同學oral,係用英文既自信,呢D就要浸。反而考試可以操返嚟,所以學校自行主收外 ...

中文英文oral都要自信,淡定!

johnwooo 發表於 19-12-10 08:32
不過我又覺得唔應該一試定生死, 如果有咁好成績應該俾佢上, oral可以練番黎 ...

好多其它名校又何嘗唔系一試定生死 (emoji)

moyun5999 發表於 19-12-10 12:10
中文英文oral都要自信,淡定!

乜有問中文咩?

little_yolky 發表於 19-12-10 12:24
乜有問中文咩?

little_yolky 發表於 19-12-10 12:24
乜有問中文咩?
係咪1st in一入去傾計 & 2nd in 一齊合力砌唔知咩個到呀?

little_yolky 發表於 19-12-10 09:15
好似話有分加,但只係叮噹碼頭有幫助吧,差一條街都幫唔到幾多。

我女有個同學(都係全級頭十名),當時面試上智又係面試得唔好,冇second in,佢媽咪好傷心。不過佢家姐在St. Paul's Convent School讀,最後佢都係面試入咗St. Paul's Convent School。佢媽咪話St. Paul's Convent School面試有問到一個問題,問佢最崇拜邊個,佢話佢最崇拜佢家姐,老師又問佢家姐喺邊間學校讀,佢話佢家姐在St. Paul's Convent School讀,老師聽左,即刻在佢張面試文件度寫低 ,最後佢都成功入左。

moyun5999 發表於 19-12-10 12:14
好多其它名校又何嘗唔系一試定生死 (emoji)
我地卻中意一試定江山,唔中意搞主觀性/沒統一量化衡量標準的其他多樣式試。

moyun5999 發表於 19-12-10 12:29
我女有個同學(都係全級頭十名),當時面試上智又係面試得唔好,冇second in,佢媽咪好傷心。不過佢家姐在 ...

st paul convent睇學術多好多,份讀書報告都夠趕客。

moyun5999 發表於 19-12-10 12:29
我女有個同學(都係全級頭十名),當時面試上智又係面試得唔好,冇second in,佢媽咪好傷心。不過佢家姐在 ...
搭爹問,SPCS公佈詳細成績名次/科名次嗎?

little_yolky 發表於 19-12-10 12:32
st paul convent睇學術多好多,份讀書報告都夠趕客。
係哦。但我地偏偏報左,然後……宜家都未寫報告,就黎見……差唔多等於投降
‹ 上一主題|下一主題