用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?   [複製鏈接]

XDXD3 發表於 19-10-17 22:41

Tks. 你點知小五10名內?老師會講?

我哋會講的。佢英文oral唔係好叻,不過佢知道學校重視,所以勇敢地儘量講。

little_yolky 發表於 19-10-17 22:21
咁我又唔知要唔要4A,不過校長話佢唔係太在意D A,因為佢知道間間學校唔同。不過,明顯地佢哋係要英文好既 ...

引用你的話,順便回一下樓主:小四並不能定到小五小六呈分成績及名次。

同意不必太在意成績幾個A,各學校出題難易度不同。否則,教局就唔使搞呈分試同中一入學前香港學科測驗啦。

回到前面話題。我細路小四前,從最初近50名,逐步提高,到接近10。
小五第一學期,仲係10名外。當時開始上網留意呈分制度,大概同細路講左目前成績只能揀B1b。。。
或許受到刺激,第一次呈分,給了我們驚喜。

稍稍分享,希望樓主小女升中如願。

little_yolky 發表於 19-10-17 22:52
我哋會講的。佢英文oral唔係好叻,不過佢知道學校重視,所以勇敢地儘量講。
...

Really thank you for your info!!
我女小四考級11-17,慘就慘在英文最多都係89分咋
希望佢小五發力,可以做你女師妹啦

medicine 發表於 19-10-17 22:54
引用你的話,順便回一下樓主:小四並不能定到小五小六呈分成績及名次。

同意不必太在意成績幾個A,各學校 ...

謝謝你
但點令小朋友突然發力呢?有點難度

medicine 發表於 19-10-17 22:54

同意不必太在意成績幾個A,各學校 ...

乜你都係用呢招?阿女鍾意間學校好好,咁我P4同佢參觀後,我話起碼考15名內至有機(其實係10名內,不過一下講咁高怕打沉佢,所以講後D),佢P4好努力,下星期居然考到14名,真係前所未有。佢好開心咁同我講,考到15名內了。我讚佢一輪之後,就話,如果考到10名內就穩陣好多咁佢P5一開學就開turbo,呈一真係10名內,嚇咗我一跳。之後就越戰越勇了。真係一帆風順,阿細條路就好崎嶇

XDXD3 發表於 19-10-17 22:56
謝謝你
但點令小朋友突然發力呢?有點難度
具體點做,好似都係幾難講得透。我們也沒參加過任何補習班。只係告之實情,講話今日讀書與否,將來的生活就係今日自己勤力與否決定。唯一做的,就係呈分試前,在家讓默寫中英文。

little_yolky 發表於 19-10-17 23:01
乜你都係用呢招?阿女鍾意間學校好好,咁我P4同佢參觀後,我話起碼考15名內至有機(其實係10名內,不過一 ...
殊途同歸。
我們目前仍在猶豫報邊兩間好

little_yolky 發表於 19-10-17 23:01
乜你都係用呢招?阿女鍾意間學校好好,咁我P4同佢參觀後,我話起碼考15名內至有機(其實係10名內,不過一 ...

我打去問今年無open day。只得個talk

medicine 發表於 19-10-17 23:04
具體點做,好似都係幾難講得透。我們也沒參加過任何補習班。只係告之實情,講話今日讀書與否,將來的生活就 ...

Tks. 等我再努力下。
另外,想問下,自行成功個班學生,係咪一定要好smart?
我女比較靜,唔係比人感覺好smart.

XDXD3 發表於 19-10-17 23:52
我打去問今年無open day。只得個talk

我意思係info day

little_yolky 發表於 19-10-17 22:21
咁我又唔知要唔要4A,不過校長話佢唔係太在意D A,因為佢知道間間學校唔同。不過,明顯地佢哋係要英文好既 ...
你女師姐既中文,六年小学未A过,-样ok. 不过英文係Straight As.

Yanamami 發表於 19-10-18 11:32
你女師姐既中文,六年小学未A过,-样ok. 不过英文係Straight As.

吓?佢係級二喔!阿女連小分都係全A,都5甲不入呀!

little_yolky 發表於 19-10-18 11:35
边个級二?我大女先係你女師姐……

Yanamami 發表於 19-10-18 11:42
边个級二?我大女先係你女師姐……

啊!我以為你識阿女小學入咗位師姐

XDXD3 發表於 19-10-17 17:25
下。。。歷史上得一個入上智??
我校都係極少,4年一個
咁Q , 今期1個, 重要係叩門入 !

little_yolky 發表於 19-10-17 17:35
起碼近六年嚟係,阿女係第二個。所以唔好太介意,雖然係一個重要數據,但鍾意就去馬吧
...

[size=1.25em]我校都係極少,前4年得一個

[size=1.25em]咁Q , 今期1個, 重要係叩門入

little_yolky 發表於 19-10-18 11:35
吓?邊有咁多A?我二小妲交五上下六上, 三張成績表加埋都係得一個A, 仲要係常識添, 仲加送大量C

你女真勁

ksli312 發表於 19-10-18 16:25
吓?邊有咁多A?我二小妲交五上下六上, 三張成績表加埋都係得一個A, 仲要係常識添, 仲加 ...

二小姐學校出卷深,但學校有往績睇..... 不過,阿女都話上智同學好多勁人,問過好多都小學係級頭,佢即刻覺得自己好渣....

gigayan 發表於 19-10-18 17:03
二小姐學校出卷深,但學校有往績睇..... 不過,阿女都話上智同學好多勁人,問過好多都小學係級頭,佢即刻 ...
其實已經執左位起過風, 無話渣唔渣, 個遊戲衣家先啱啱開始, 仲有六年先到終點。
今天有緣做同學, 大家一齊努力, 六年後並肩作戰!

ksli312 發表於 19-10-18 16:25
吓?邊有咁多A?我二小妲交五上下六上, 三張成績表加埋都係得一個A, 仲要係常識添, 仲加 ...

學校卷深淺問題啫
‹ 上一主題|下一主題