用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?  

其實要估女女小五和小六的名次,難度真的很高 !

eva007 發表於 18-5-31 15:14
其實要估女女小五和小六的名次,難度真的很高 !
名次唔洗估,可以問老師,Banding 先要估,仲難估

Arabellahk 發表於 18-5-29 17:08
上智自行靠學術成績肯定不行
点解?我女無体艺獎都ok喎~

ksli312 發表於 18-5-31 15:26
名次唔洗估,可以問老師,Banding 先要估,仲難估

老師會講名次?  4班都講? 如果肯講, 點解唔寫落成績表?

老師肯在家镸曰說名次嗎?

eva007 發表於 18-5-31 15:42
老師肯在家镸曰說名次嗎?

如果你問的話, 老師會講大約名次範圍,  但我覺得實際名次有時並不太重要

例如老師講你囡囡大約十零二十倒, 我覺得已經好清析, 係 B1, 實際名次真係並不太重要,
全級14名跟 24名有分別嗎? 我相信都好肯定係B1, 咁對揀自行同填乙部已經好大幫助

反而如果老師講你囡囡大約三十零四十零倒, 咁就真係好大分別, 先假設全級40名係B1 B2分水嶺, 咁實際名次真係好重要, 因為對揀自行同填乙部嘅選擇同策略真係有好大分別

另一實際難度係上面討論過, 究竟實際B1 B2 B3 分水嶺係邊呢? 我相信好難有個確實嘅答案, 年年都會唔同, 係因為每年師姐升中 考果個 Pre S1 結果都有分別

B2 B3 如此類推

ksli312 發表於 18-5-31 16:22
如果你問的話, 老師會講大約名次範圍,  但我覺得實際名次有時並不太重要

例如老師講你囡囡大約十零二十倒 ...
我有朋友讀聖家(九龍城),今年升中,佢話九龍塘聖家有4班,九龍城聖家有3班,每年兩間學校各升一班上中學,所以九龍城機會大D,佢咁講我咁聽......

我諗睇每個班主任點講, 我女兩年(小5小6)同一班主任都是講大約在邊個banding.

Eat_Sleep_Play 發表於 18-5-31 17:05
我有朋友讀聖家(九龍城),今年升中,佢話九龍塘聖家有4班,九龍城聖家有3班,每年兩間學校各升一班上中學, ...
唔會各一班上書院咁少喎! 聽上年家長講九龍塘每班至少一半上番書院.

謝謝各位前輩的資訊,因為女女明年升小五,所以我現在也開始收集資料!

Yanamami 發表於 18-5-31 15:30
点解?我女無体艺獎都ok喎~

因樓主的女兒是BAND1邊緣人,你的女兒應不是BAND1邊緣人吧?

Arabellahk 發表於 18-6-1 00:14
因樓主的女兒是BAND1邊緣人,你的女兒應不是BAND1邊緣人吧?
我以為你是說-般情况……原來是說楼主女~不过我女那時是band1中~

Arabellahk    發表於 18-6-1 13:55

Yanamami 發表於 18-6-1 07:26
我以為你是說-般情况……原來是說楼主女~不过我女那時是band1中~
你大女英文超好,上智校長當然喜歡啦! 屬個別例子。
band1中 報上智自行或叩門,成功機會可能一半半。

回覆 Ktfk 的帖子

學校揀學生、學生揀學校。
結果是band頭學生一面倒傾斜去了幾間大校。

當然還是有漏網之魚的band 頭學生選擇去了其他地區一線

PandaTam123 發表於 18-5-31 17:39
唔會各一班上書院咁少喎! 聽上年家長講九龍塘每班至少一半上番書院.
佢今年升中,又係腳震震驚入唔返中學,下個月開估

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-1 11:27
佢今年升中,又係腳震震驚入唔返中學,下個月開估
老師冇提示入唔入到書院?  上年頒獎禮, 聽坐我前面個班六年級家長嘅口吻, 好似一早知咁

soscho 發表於 18-6-1 11:30
老師冇提示入唔入到書院?  上年頒獎禮, 聽坐我前面個班六年級家長嘅口吻, 好似一早知咁 ...
老師應該提示咗唔得,但佢自行仲走去揀銀禧,我真係無話可說

gracelam 發表於 18-5-30 15:23
除3? 咁band 1生%咪好低! 聖家有冇咁低

係÷3

Eat_Sleep_Play 發表於 18-5-31 17:05
我有朋友讀聖家(九龍城),今年升中,佢話九龍塘聖家有4班,九龍城聖家有3班,每年兩間學校各升一班上中學, ...

早几年升書院
九龍塘上書院6x 九龍城5x人
大家b2生都係一齊抽上書院係九龍塘多點

TwinWong 發表於 18-6-2 15:03

早几年升書院
會唔會因爲九龍塘多一班所以多D同學上到書院?