用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-5-30 15:23
除3? 咁band 1生%咪好低! 聖家有冇咁低
1/3 即係34%,全級頭40名倒,其實差不多,同時保守D去估計,我覺得係填表時更加有勝算

回覆 ksli312 的帖子

聖家 120 人,有乜理由只得 40 人係 Band 1 吖!
據往績,考 70 內入得返。如果女女成績係冇大起大跌,ABC 嘅分佈都同以往成績接近,咁可以用 3-4 年級嘅名次去估計 5-6 年級排名。

1998Ruby1998 發表於 18-5-30 15:39

聖家 120 人,有乜理由只得 40 人係 Band 1 吖!

據往績, 頭幾多名會走呢?
書院收79聖小生, 假設頭十五人走(出生率高左, 唔知策略會否保守左), 九龍塘入64個, 咁九龍城咪好少?

ksli312 發表於 18-5-30 14:39
知道自行上智是有點難道, 但主要係家姐正在讀上智, 所以希望可以入到, 有個照應, 唔知會唔會因此加分? ...
上智校長講過如果成績不達標, 即使家姐/媽媽在上智讀過都唔會收, 不過份申請表要填 "層在校就讀的親屬", 我估應該有少少優勢, 我細女今年都係咁, 希望成功啦!  

回覆 soscho 的帖子

因為冇全面數據,家長都係話走頭 10 至 20 個左右。佢地都有提九龍城收得比九龍塘少。睇返以前 d 數據,九龍城小六生係少過九龍塘,咁收得少都正常。
咁的確除左自己小學部,又少 d 人會考慮自行聖家。

1998Ruby1998 發表於 18-5-30 15:39

其實並沒有120人的, 二女現在五年級全級只剩約110人, (其實由二年級開始每年都少左1、兩個) 頭40名已經係多過3份1, 估計B2係41至80名,  

至於 聖家書院嘅79 個位聯繋學額, 可以研究下, 我認為

因為另外九龍城聖家有90名, 假設其中頭30名係B1, 31至60係B2,

所以兩間聖家合共有70名B1學生,70名B2學生,估計級頭15名學生去更好學校或自行時已取錄,

所以兩間聖家會剩下共40 B1 學生去用79 個位聯繋學額, 所以剩下共39個聯繋位

而兩間聖家共有70名B2學生去争39個聯繋位, 所以如果係B2學生只得一半機會入到聖家書院

照數計, 如果係B2學生(考80名內) 就真係要睇下大抽獎個冧把前唔前, 真係隨時考80名

果個入到聖家書院而考50名果個入唔到都唔奇

除非九龍塘聖家考1至70名都係可以評為B1學生, 否則考6、70名真係有機會入唔到聖家書院

所以我覺得我二女用乙一聯繋位 唔係穏入聖家書院

vvmakyy 發表於 18-5-30 16:00
上智校長講過如果成績不達標, 即使家姐/媽媽在上智讀過都唔會收, 不過份申請表要填 "層在校就讀的親屬", 我 ...
咁唯有大家都叫囡囡努力加油, 希望可以做同學仔一齊讀

ksli312 發表於 18-5-30 17:07
其實並沒有120人的, 二女現在五年級全級只剩少於110人, 頭40名已經係多過3份1,
估計B2係41至80名,  

還未計算自行有43位有機會會收聖小band 1生

ksli312 發表於 18-5-30 17:09
咁唯有大家都叫囡囡努力加油, 希望可以做同學仔一齊讀
我女來緊升中啦  

PandaTam123 發表於 18-5-30 17:23
還未計算自行有43位有機會會收聖小band 1生
有,已計, 兩間級頭15, 共30名係自行時有部份會入左聖家書院,
我相信聖家書院唔會用晒D自行位去盲目咁收聖小band 1生, 只會揀級頭15名內,

留番D位會收其他勁band 1生

vvmakyy 發表於 18-5-30 17:32
我女來緊升中啦
咁你女係自行上智?

ksli312 發表於 18-5-30 17:40
咁你女係自行上智?
係啊!

ksli312 發表於 18-5-30 17:37
有,已計, 兩間級頭15, 共30名係自行時有部份會入左聖家書院,
我相信聖家書院唔會用晒D自行位去盲目咁收聖 ...
以我覺得, 如是級頭15個d, 9成會揀書院, 一定博出面B1A B1B校, 因大抽獎究乙一隱入番書院, 如出面勁個D B1生, 都多數未必會用自行位揀書院,

自行位43個, 大抽獎直屬位77個, 加埋120個, 兩間聖小學生約加埋210人, 當1/3計 BAND1 + BAND 2 共140人, 兩間加埋保守25人走, 剩番115人, 當外來生入有20人入書院, 都是欠5個位

書院4班共140人, 扣除自行位直屬位120個, 仲有20個在大抽獎可抽.

vvmakyy 發表於 18-5-30 17:50
係啊!
咁有無2nd in ? 如果有就入左9成

ksli312 發表於 18-5-30 15:11
你可以用全級人數➗3,以你女兒考試名次去推算,以聖家小學以往升中派位結果,大致上相去不遠 ...

用P4的名次去估算?

PandaTam123 發表於 18-5-30 17:54
以我覺得, 如是級頭15個d, 9成會揀書院, 一定博出面B1A B1B校, 因大抽獎究乙一隱入番書院, 如出面勁個D B1 ...

你條數唔啱, 唔計聯繋位, 只得12個大抽獎位, 甲部果2個位好難中, 仲有8個叩門位留俾叩門用

外面競爭好大, 其實級頭15好多都會揀聖家自行打底, 我有個姨生女早幾年都係級頭10名內,
都係自行入左聖家書院, 衣家中五, 又係考全級十名內。我大女果屆, 早兩年, 都只係聽到得一個入DGS, 一個入MCS, 有幾個入左上智。
你係聖家書院校長都會自行果時收外面學生先, 如果大家成績差唔多嘅B1生, 因為乙一聯繋位, 一定係乙一收返你, 知你唔敢唔填, 好過乙一收D差嘅B2生, 特別係D唔上唔落中游果D 10 - 15 名 B1生, 所以佢唔俾名次,等你唔敢冒險。

其實真係唔夠位俾哂聖小B2

ksli312 發表於 18-5-30 18:22
你條數唔啱, 唔計聯繋位, 只得12個大抽獎位, 甲部果2個位好難中, 仲有8個叩門位留俾叩門用

外面競爭好 ...

收吾收得哂band 2生真係要睇band1有幾多人在自行比其他學校收左。以我所知舊年九龍塘有23~24個入左其他band1中學,書院有58個。當然都未必收得哂band 2,但應吾會一半band2都收吾哂。

用你既往績去講,70/120係少於66.67%,咁用1/3 B1去估有乜問題?係咪茅盾左? 直屬係B1-2都要收~

PS,我無講過聖家只有1/3 B1生~~~

PandaTam123 發表於 18-5-30 23:56

收吾收得哂band 2生真係要睇band1有幾多人在自行比其他 ...

你講得一D都無錯,所以 B2生入唔入得返聖家書院就真係要睇下抽咩冧把,而唔係睇下佢考第幾,
隨時B2頭入唔到, B2尾入到、呢一點正是我擔心我二女原因

ksli312 發表於 18-5-31 09:12
你講得一D都無錯,所以 B2生入唔入得返聖家書院就真係要睇下抽咩冧把,而唔係睇下佢考第幾,
隨時B2頭入唔到, ...
聽上年家長講, 有位B2生抽唔入, 但個女成績都唔差, 可能是B2頭個批, 小學部同書院講返後收左, 應該是用叩門位收返.  
‹ 上一主題|下一主題