用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享一個10歲A仔的故事
樓主: Cat8888
go

[過動] 分享一個10歲A仔的故事

回覆樓主:

你要A仔睇完套戲寫感想,對佢來講係好難。佢哋無乜同理心,成日揾唔到重點。我女都係A仔,佢抄寫一陣都會話累,其實大人對自己無興趣的事,都唔多願做,重有我女係唔明點解要抄寫,將來個世界都係IT世界,對住個電話講出想知的字詞,就會出現相關資料。
另外,你問大咗A仔會有乜發展,其實好睇你比到幾多嘢佢,佢本身才能都好重要。我識有D大人A仔,係香港長大屋企無錢,通常做司機。我識有個大人A仔做寫電腦程式,每月收入十幾萬,佢係係外國升到大學。

Cat8888 發表於 18-5-31 14:15
這個A仔不是我個仔,如果係我個仔,一定唔會出現今時今日的成績和性格!
因為向來都不是我帶他去做治療, ...

我曾經都講過同你差不多的說話,我話6299唔識教D仔女,其實佢哋都好叻。唔信邪都唔得,到我生咗個女,就知道6299的困難,我女係集大成,有齊d叔伯姑姐D特徵,亦即係A仔特徵。

海仔媽 發表於 18-6-1 08:43
我個仔其實真係呢類,佢地一樣著迷歷史,小肌肉偏差,鐘意同人傾偈,其實係典型高功能自閉既一種,只係好 ...

我女又係咁嘅情況,好彩我一早同學校講定我女係SEN小朋友,所以老師都好包容,不過都有提議我帶佢出去上堂,而且我經常比佢激到嘔血,請問我應該帶佢上咩堂?

monkeydiary 發表於 20-1-6 00:18
我女又係咁嘅情況,好彩我一早同學校講定我女係SEN小朋友,所以老師都好包容,不過都有提議我帶佢出去上堂 ...

我都想知邊度有經濟D嘅社交班上
我仔有社交問題

回覆樓主:

協康會有適合各種年齡小朋友的社交班上。
其實自閉症的小朋友經過訓練都一樣可以做到其他小朋友要做的事,不過當然要俾好多耐性和愛心去教。

推介一本書比大家..書名是"我的過動症",台灣出的,大約賣$100,不過唔知市面仲有冇,內容不錯,理論+實踐+心理專家的建議