用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 回應培橋 的優點和缺點
樓主: qwerty0000
go

回應培橋 的優點和缺點

qwerty0000 發表於 18-6-5 22:54
1 課外活動 大部分都係放學之後樓梯上或者星期六上, 大部分要畀錢, 有小部分興趣班放學去係唔使畀錢

2  ...
想問下, 係咪淨係中文科用普通話教, 其餘科目用英文教??

lucyplus 發表於 18-11-28 17:50
可以請教功課量嗎? 每天大約有幾多份? 課後活動多嗎?

我女小二插班, 今年升小六了, 功課量其實一直都不多.....
英文科: 也不是每天有, 一個星期可能得一兩日先有功課, 通常都係做兩三版, 十五分鐘內完成
數學科: 每天有, 不是狂操式, 都係做下補充, 課本題目, 工作紙等, 手腳快的小朋友也可15分鐘內完成
中文科: 每天有, 每天做不同的內容, 一時做造句, 一時做詞語, 一時做工作紙

常識科:

也不是每天有, 一個星期可能得一兩日先有功課, 通常都係做兩三版作業

另外, 中英數常升左5年班後, 都開始有PROJECT PRESENTATION, 一年每科也有1-2份, 有充足時間比小朋友做的

課後活動都係校隊活動多, 你指係咩類型的活動?

麦子 發表於 19-3-22 14:48
我都想知道多D信息,想插小五
其實出名小小的學校, 插班都係難的, 不過的確每年都有小朋友走, 升小四時, 我女果班有人走, 都係本身係有外國國籍(英國籍和日本籍)回國升學......升小五時, 有個小朋友本身有讀寫障礙, 成績一直跟唔到, 所以最後自己走的

py0803 發表於 19-3-26 20:16
想問下, 係咪淨係中文科用普通話教, 其餘科目用英文教??
中, 數係普教, 常識四年級開始有分中文和英文兩PART, 英文SCIENCE用返英文教

taidou 發表於 18-9-24 23:40
朋友說整體來說老師偏向傳統保守一點,也許係小朋友唔適合這種教學模式。
...

我反而又唔鍾意太free, 我鍾意嚴厲一點,因到小學4-6年級開始百厭、駁咀~~

我想請問一下學校對小一適應課程好嗎? 新生是否容易融入校園生活?謝謝

請問可以share校車路線?Many thanks!

Barbie_Wong 發表於 19-11-4 19:52
請問可以share校車路線?Many thanks!

你上學校網上睇,有post 出

qwerty0000 發表於 18-6-5 22:54
1 課外活動 大部分都係放學之後樓梯上或者星期六上, 大部分要畀錢, 有小部分興趣班放學去係唔使畀錢

2  ...

你好,想請問關於培僑的英文數學拔尖政策

係唔係好多人可以跨級上深一年的課程?

謝謝你