用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否去叩門!
樓主: teddy210ay
go

應否去叩門! [複製鏈接]

回覆樓主

學到中文,唔鍾意返學,失去童年嘅開心,為乜?!

Shellyxlk 發表於 18-5-29 16:15
學到中文,唔鍾意返學,失去童年嘅開心,為乜?!
學好中文=沒興趣學習=童年唔開心

chungque 發表於 18-5-29 16:48
學好中文=沒興趣學習=童年唔開心

樓主本身的background info 可見傳統教學不適合其女兒,IS 似乎令其女兒愛上學習。

貝珠 發表於 18-5-29 17:19
樓主本身的background info 可見傳統教學不適合其女兒,IS 似乎令其女兒愛上學習。
...

多謝翻譯,正是我的意思

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:06
我囡是細B,見陌生人唔主動又唔講太多嘢……所以心儀私校全軍覆沒!所以K3下學期已轉去國際!讀了國際後她 ...
读得好地地,就最好不要转,小朋友的适应力因人而异,转来转去,容易得不偿失。我们大人当然会为未来打算,但如果目前仔女已经不适应不开心,讲将来都没什么用,如果条件许可,倒不如让她自然开心发展下去.  Life finds a way.

Wonderlady 發表於 18-5-29 15:23
朋友個仔英文好得,中文唔好,讀李陞,佢用家comments 好合適。佢弟弟今年跟住讀㖭
...

咁咪係即時舉手投降囉~~~

回覆樓主

我覺得識中文係一件非常重要嘅事,就算小朋友幾唔鍾意我都會要求佢學。曾做外資投行,中文非常重要,客戶溝通,信息收集等等必不可少!小朋友真係好容易偏英文抗拒中文,因為中文難寫難學。冇人會因為小朋友更加鍾意玩而放棄返學,學習中文亦同理。樓主如果擔心傳統官津學校太嚴格,可選擇私立直資

W_cindy 發表於 18-5-30 08:18
我覺得識中文係一件非常重要嘅事,就算小朋友幾唔鍾意我都會要求佢學。曾做外資投行,中文非常重要,客戶溝 ...
極度同意!

見好多家長認為中文能溝通就夠用。但事實
並非如此,沒有認可的相關證書是很難被大小公營機構或政府所聘用。認識有對家長從外國回流,爸爸有博士學位。夫婦倆能書寫流利中文但沒有認可的證書。應徵多份銀行與政府職位都因為中文而落空,現在
只能當英文導師。收費還不及NET,他們的懷才不遇讓他們決定送孩子入讀本地學校學好中文

chungque 發表於 18-5-30 09:23
極度同意!
不過而家偏英抗中的家長依然唔少,小朋友英文lok lok聲便引以爲傲,中文睇唔明反而覺得冇所謂,不過可能係將來打算比小朋友做外國人吧,呢種心態我真係難以理解!

chungque    發表於 18-5-30 09:56

Wmacy89 發表於 18-5-30 09:49
不過而家偏英抗中的家長依然唔少,小朋友英文lok lok聲便引以爲傲,中文睇唔明反而覺得冇所謂,不過可能係 ...

我都唔理解

‹ 上一主題|下一主題