用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險? ...
go

英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險?  

每次租車到拿車時,便被車公司狂Sell 全保,但是真的很貴,車租60-70磅大車,但是全保成20磅一日,相對excess 咁多(成500- 1000)及怕還車麻煩,亦不想太多牽掛,通常乖乖就範,想請教大家有沒有其他選擇?

回覆樓主

我會買rentalcover嘅full protection 去 cover 租車公司嘅excess, 而且好多旅遊保險其實都有cover 租車嘅excess。Rentalcover 就全面D,windscreen, key loss, tire, underbody 都cover, 但你一定要有租車公司basic 嘅CDW coverage, 你可上網研究一下。Rentalcover 平,英國我租車7天只係要買四百幾港元保險費,而唔好處係,有乜事你要先自己比$租車公司,然後自己同rentalcover claim。

有問題可在rentalcover live chat 問清楚先决定買唔買。佢亦有香港電話你可打去問

回覆 gogogo333 的帖子

How many time you used RentalCover for car rental before? Any claim made? Thanks

回覆樓主

So far 我好彩冇出過事,所以冇claim 過。但在冰島嘅旅遊group就好多臺灣人買過,因冰島租車公司嘅保險比英國更貴,所以好多人會幫襯third party. 見到口碑所有都係非常好,文件充兄下,好快claim 到。而且如果你幫襯大型租車網Rentalcars.com 所買嘅full protection insurance, 其實都係rentalcover 提供。但直接同rentalcover買會平D。

小心睇清楚受保障條款,同萬一出事要保留D乜文件就會安心D。

gogogo333 發表於 18-5-29 13:49
So far 我好彩冇出過事,所以冇claim 過。但在冰島嘅旅遊group就好多臺灣人買過,因冰島租車公司嘅保險比英 ...

謝謝gogogo333, 我打算用Rentalcar Full Protection ;在加一張買Excess 保險;會去問問Rental cover

gogogo333 發表於 18-5-29 13:49
So far 我好彩冇出過事,所以冇claim 過。但在冰島嘅旅遊group就好多臺灣人買過,因冰島租車公司嘅保險比英 ...

Hi ,

是否rentalcover.com ?

Kai12345678 發表於 18-5-30 05:08
Hi ,

是否rentalcover.com ?

Yes

gogogo333 發表於 18-5-28 21:16
我會買rentalcover嘅full protection 去 cover 租車公司嘅excess, 而且好多旅遊保險其實都有cover 租車嘅ex ...
Thank you gogogo333

我訂BA機票順便租埋車,機場取交車。

想問問有冇邊間租車公司推介?

dbc421 發表於 18-6-7 15:12
想問問有冇邊間租車公司推介?

我哋用過幾次 Sixt,覺得ok。價錢中等,唔算最貴,亦都唔係最平。

Hopefulmom 發表於 18-6-8 13:40
我哋用過幾次 Sixt,覺得ok。價錢中等,唔算最貴,亦都唔係最平。
不過佢地次次都係比同class model我

醒目開學勳章

我剛剛英國探仔回來,租了兩間租車都有不愉快經歷. 去到佢地係冇你初初選既車款.係都要你加錢upgrade.我地初初online選係旅行車.點知去到比架車仔我地. 加gps 同其他加多左180磅.嘈左好耐先話免費upgrade我地部車,比車仔大少少.部車係新但放3個喼都攪左好耐.

到第2間仲衰,其實兩次我都有買全保,去到又係話冇你選既車要你upgrade.因為我地好趕時間check out 我地話唔要.跟住就sell你保險.話同佢買會平過同rentalcar買,叫我地cancel rentalcar保險幫佢買.我地唔想甘煩唔買想即拎車.佢態度就開始衰.專登慢吞吞,我地係1030拎車,玩野話依家1015.跟本攪埋再行去拎車都過晒啦!我地填野續樣問.仲要交車唔同地方要加幾十磅.我真係覺搵苯!仲要行去拎車.最後拎車終於係架旅行車.但都浪費左好多時間.不停sell. 到車場後我地加左gps.初初黑人幫我地整,佢好似唔係好識就搵個白人.架車有gps但相當垃圾同慢. 我地爭拗話比左錢就應該另外有gps.個白人態度就開始衰話要我地適應.嘈緊之際個黑人自己搵左部gps比我地.(佢都算好人) 黑人再試set車本身 gps佢都set 唔到啦!好在多左同我地係比左錢.

佢地好似唔想我地同rentalcar 租車,想直接同佢租同買保險.但銷售手法真令人討厭! 浪費好多好多時間.

kit2004 發表於 18-6-12 23:48
我剛剛英國探仔回來,租了兩間租車都有不愉快經歷. 去到佢地係冇你初初選既車款.係都要你加錢upgrade.我地初 ...

咁差? 你喺rental car租邊度攞車? 我直接hertz 租, 買左全保, 加gps要百幾磅所以我地唔加, 我暑假先去, 都好驚俾人襟住搶

Hopefulmom 發表於 18-6-8 13:40

我之前幾次去德國旅行多數租Hertz/ Europcar ,因為價錢比Sixt平。

可是,我今次送女去英國就租了Sixt,因為無信用卡優惠價錢也比Hertz/ Europcar 平。

回覆 kit2004 的帖子

好差!可唔可以講係邊兩間租車公司?喺邊度攞車?細 city 或者機場?

回覆 喧嘩 的帖子

早幾年去英國玩,經Hertz租了車,收車時已經覺得那車很差(大大小小花痕十幾噠,又有輕地方微凹陷),不過也平安完成旅程。還車時我還説"大功告成",轉頭個staff見到個底板爛了。。。。。。真係唔知點解(我覺得其實架車一早有問題,是我們不幸運遇上計時炸彈爆炸)!

她又把一處已記錄的花痕入我地數。。。。。。,因為要趕飛機,勿忘下簽了一些文件,説回港後才跟他們討論問題。
回港用email appeal ,隔山打牛,當然是冇人理。
兩個幾月後,Hertz無聲無息經信用結收了約$5000,"俾人襟住搶"

所以你買全保是明智的。

喧嘩 發表於 18-6-13 06:56
咁差? 你喺rental car租邊度攞車? 我直接hertz 租, 買左全保, 加gps要百幾磅所以我地唔加, 我暑假先去, 都 ...
如果你經常有機會自駕遊,可塢考慮去鴨寮街買個GPS旁身,$600-1000已好好用,又或買張大GB data card用Google map都好好用。

kit2004 發表於 18-6-12 23:48
我剛剛英國探仔回來,租了兩間租車都有不愉快經歷. 去到佢地係冇你初初選既車款.係都要你加錢upgrade.我地初 ...
早幾年我在英國租車不愉快的經歷,使我不想再踏足這國家,可是因為女去讀書,無奈。

其實車行無車是他們問題,應該gree upgrade,而不是要加錢。不過上次經驗是他們會不斷sell保儉及upgrade

我在德國租了三次車,次次都超滿意,他們也不sell這sell那。

TKSMOM 發表於 18-6-13 11:31
回覆 喧嘩 的帖子

早幾年去英國玩,經Hertz租了車,收車時已經覺得那車很差(大大小小花痕十幾噠,又有輕地 ...

我都聽過英國租車d人都幾黑人憎, 希望我順利啦