用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-5-28 12:48
我個case類似,都係一星期四日,仲有個問題係好貴。
貴先好,等時大個做教練都搵到食嘛!

asdflive 發表於 18-6-1 16:08
貴先好,等時大個做教練都搵到食嘛!

哈哈,而家咁既起薪點,其實點栽培都係要當消費,唔係投資  

四隻貓 發表於 18-5-31 11:27
識唔少玩音樂/體育相當出色, 但最後做左其他專業, 不過見佢地仍會工餘時玩音樂/體育, 所以我都同意你所講,  ...

特別是獨生子女, 只一味讀書的話其實生活上是很孤獨, 要知道講起成績大家都會自私起來, 連介紹補習老師都唔想的 (雖然我有介紹,很傻的:) 所以莫講話會互相過料。
但運動音樂就不同, 特別是團體隊際的項目, 大家講求合作精神, 夾band 都一樣, 友誼也會建立, 練習完又會去食下野。
所以培養運動和音樂興趣, 對生活圈子都會鄺大。  生活才不乏味呢。

2002年出戰世盃 28歲突退役
「門神」安琦淪小販

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20180603/20409453

MrBeast 發表於 18-6-4 10:04
2002年出戰世盃 28歲突退役
「門神」安琦淪小販

讀好書就可多選擇。

睇左好多大家的意見, 其實都相信自己唔會CUT左羽毛球, 網友講得對, 一條心讀書其實唔係個個小朋友都得, 難得我小朋友仲係運動方面特別有天份, 因為我眼見其實而家有D女孩子, 跑兩步又話攰, 曬一陣又話熱, 手手腳腳又了了瘦瘦好似弱不禁風, 我自己就好怕見到呢類細路(個人感受), 阿女SO FAR打波唔係好有成績, 但TOUCHWOOD都好少病痛, 雖然好鐘意食野, 但好在叫做KEEP住有操波做體能, 所以先不至於變成肥妹仔, 而家身材橫橫地, 著衫又幾好睇

況且而家D朋友, 除左同班同學之外, 就係呢班波友, 網友話齋, 如果唔打波, 可能D時間都係留番黎打機睇電視, 自己一個"餅"埋一邊, 咁不如放佢響羽毛球場, 起碼做D叫做有益身心的活動, 又可以同D波友互動下

至於讀書, 其實都會係主力, 時間上再控制一下應該都OK

四隻貓    發表於 18-6-4 15:25

manman333 發表於 18-6-1 21:48
特別是獨生子女, 只一味讀書的話其實生活上是很孤獨, 要知道講起成績大家都會自私起來, 連介紹補習老師都 ...
真喎, 因為一齊奮鬥一齊面對輸贏, 阿女同運動果班朋友感情係特別深厚.

練習/比賽完會去食下野, 贏左又會一齊慶祝, 我地家長之間都做左好朋友.

manman333 發表於 18-6-1 21:48
特別是獨生子女, 只一味讀書的話其實生活上是很孤獨, 要知道講起成績大家都會自私起來, 連介紹補習老師都 ...

成績好吾好, 都不是取決於有冇補習老師, 心胸狹窄嘅家長, 小朋友都難成大器。
‹ 上一主題|下一主題