用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?  

IloveJJ 發表於 18-5-30 16:52
我仔係冬天都無間斷咁游咗幾年啦!我既要求係最少响泳池來回咁游半個鐘,咩式無所謂。但其實我覺得應該係 ...
所以話啦,對事物個個要求都唔同,你話你仔學唔識,但可能係其他人眼中,已係識游水。

IloveJJ 發表於 18-5-30 17:10
唔可以連續游都叫識?

你要求連續游半個鐘啵,我覺得難度幾大要一段時間練水先夠氣。

好似我咁,要求低,當初我仔識得一個泳池來回,我都當佢學識了。

IloveJJ 發表於 18-5-30 17:25
佢話唔記得點游蛙式了 咁點算識呀? ...

唔記得?唔應該啵,你仔推搪?我仔話游水 & 踩單車係唔會唔記得既。

多啲練水游半個鐘應該可以做到。

我女小五, 成績中游(無補習我亦好少跟), 音樂有天份, 所以我地投放好多時間同金錢, 預備佢會行音樂路.

前年在我反對但老公支持下女女入左田徑隊, 一星期三至四日訓練, 學界跑出左成績, 所以佢更加想繼續跑. 亦因為跑得快, 係其他運動亦有很好的成績.

無可否認, 運動令佢獲益良多, 毅力/teamwork /責任感....
佢係好hea既一個人, 但對運動就非常認真, 令我刮目相看.

我都有諗過, 如果d金錢同時間放去學術/補習, 佢成績應該會上到上面果堆, 但唔係佢自願既.

我當初揀一條龍少功課學校都係想佢多d時間玩音樂, 但就無估到佢要玩埋運動. 時間真係好唔夠駛, 宜家都係見步行步, 等佢上到中學再算.

四隻貓 發表於 18-5-30 17:51
我女小五, 成績中游(無補習我亦好少跟), 音樂有天份, 所以我地投放好多時間同金錢, 預備佢會行音樂路.

前 ...

音樂出路, 都比做運動員多。
上到中學, 都係要以成績先行, 興趣次一步, 上到大學, 就可多番時間發展興趣。

點叫識游水?我認爲:1)唔理嘜式,能連續游一百米,同埋
2)連續踩水 5 分鐘

最好加埋
3)唔怕系大海到游及能來回浮臺。

IloveJJ 發表於 18-5-30 17:25
游蛙式連續半個鐘好易喳喎,蛙式好慢架,你睇啲婆婆都游到啦!佢之前係游到一個池(參加了學校水運會), ...

游水係體驗式學習,即使唔記得,再學應該叮一聲就掂

kwunpa 發表於 18-5-30 22:59
點叫識游水?我認爲:1)唔理嘜式,能連續游一百米,同埋
2)連續踩水 5 分鐘

夠13歲, 可以順便學埋拯溺,
資格: 五分鐘游200米, 踩水三分鐘。

回覆樓主:

點解家長們對小孩子玩音樂和體育都係諗到出路既呢?當強身健體, 陶冶性情和人生的生活上興趣不可? 就算一星期三天訓練都唔算多啦,政府都提倡日日做運動。
就算在大學時讀既專科都未必(好多時) 都不是工作上有關呢~

一步一步嚟啦,諗太遠太虛幻。踏實啲先。

manman333 發表於 18-5-31 08:52
點解家長們對小孩子玩音樂和體育都係諗到出路既呢?當強身健體, 陶冶性情和人生的生活上興趣不可? 就算一星 ...
識唔少玩音樂/體育相當出色, 但最後做左其他專業, 不過見佢地仍會工餘時玩音樂/體育, 所以我都同意你所講, 小學階段未必要諗到出路先, 當強身健體, 陶冶性情, 出去比賽仲可以開下眼界.

小朋友仲細, 佢地長大後會改變其興趣同志願, 都係行住先, 到時再決擇.

9284 發表於 18-5-28 11:39
阿女而家9歲, 好在就讀一條龍小學, 無升中煩惱, 本身學校功課又唔多, 可以比佢平日放學後的時間打下校隊,  ...

小朋意願好緊要!

運動想有俾人誇的成績 (EK 似乎己升小學生已取至全港性) 我覺得要付出的精力錢時間同專注, 對一個香港現實社會中要而面對好多學業藝術要求的小學生來說真係有點唔正常, 加上如果唔係天生過人優才, 只靠上堂勤力多訓練多私教都幾難成事.  所以樓主如果已投放了大量資源時都唔係得到個想要的成績, 不如將資源分散些, 只keep 一邊的訓練, 當強身當培養, 資源投入開發另一些活動, 無謂等到只靠羽毛球上到中學, 面對強手更難取得異常高的成果.  或者樓主小朋友根本是田徑天才反而上中學可以脫穎而出呢. (想起牛下女都好似轉左專長由田去單車)  而家不強度操羽毛球只是調整目標, 資源重新分配, 不是有好大的opp cost, 所以不用不捨.

年紀小,有天份,其實能做到自得其樂,樂在其中,持續進步就夠了,十一二歲前後做到點成績再決定投入多少或轉更喜歡的平台 奮鬥也很心安理得吧!

ABC-DAD 發表於 18-6-1 11:34
年紀小,有天份,其實能做到自得其樂,樂在其中,持續進步就夠了,十一二歲前後做到點成績再決定投入多少或 ...

同意,好多嘢比d時間自自然會有個頭緒。