用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?  

assado 發表於 18-5-30 09:41
英文一定要在小學打好基礎, 中學冇時間追, 其他科還可以追。

只要有閲讀習慣中、英已經攪掂。數學都要明先得,如果唔明疊上去都大件事。

IloveJJ 發表於 18-5-30 09:01
我成日都話,好彩阿仔音樂運動無樣掂,我唔駛煩

只需要放錢買黃金屋

S-Kwok 發表於 18-5-30 11:06
只需要放錢買黃金屋

有錢放俾小朋友教育, 有錢一定升學机會多。

有一位奶奶,突然不去跳廣場舞了,改為學游泳。大家都問:你怎麼改游泳了?老人家無奈的說:
’唉,兒子和媳婦吵架,
每次媳婦都間:‘我和你媽掉水里你先救誰?我不想為難兒子,所以就學游泳了’過段時間小兩口又吵架,媳婦說:’我和你媽掉水里你先救誰?

兒子答:我不用下水,我媽會救你的,她會游泳。

媳婦不依不撓說:‘不行,你必須下水。’

兒子答:‘ 那你死定了,我不會游泳我媽肯定先救我。

haihaimom    發表於 18-5-30 14:18

S-Kwok 發表於 18-5-30 11:06
只需要放錢買黃金屋
要計,這一定是最好的投資,子女亦會好感恩

IloveJJ 發表於 18-5-30 10:07
係呀!所以舅父咪做 寡佬囉!不過佢又鐘意喎,我仔連呢樣都似先死
...

高小咁快就話做寡佬,真係苛爾蒙都未出。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-5-30 12:16
要計,這一定是最好的投資,子女亦會好感恩

我比大屋細路又點,不讀書不識理,有錢都唔 keep 得耐。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-30 12:47

你看錯了, 他們是講 書中自有"黄金屋"。

assado 發表於 18-5-30 12:56
你看錯了, 他們是講 書中自有"黄金屋"。

原來如此。

MrBeast 發表於 18-5-30 12:14
有一位奶奶,突然不去跳廣場舞了,改為學游泳。大家都問:你怎麼改游泳了?老人家無奈的說:
’唉,兒子和媳 ...

呢個新version幾好笑  

會咁問的人,唔論男女,都好有問題。你地的愛情,要個男人用唔拯救養佢愛佢幾十年的亞媽一命去彰顯,係咪pathetic咗d。咁點呢?奶奶淹死咗,佢地兩個歡天喜地發現對方係真愛,以後神仙眷属一樣生活下去?

shadeslayer 發表於 18-5-30 12:47
大屋?一年儲十萬,十年頂多都係比立米房首期。
咁 體育 vs 立米房,你會揀邊樣呢?hypothetically speaking

MrBeast 發表於 18-5-30 12:14
’唉,兒子和媳 ...

MrBeast 發表於 18-5-30 13:44
咁 體育 vs 立米房,你會揀邊樣呢?hypothetically speakin ...

新一代係咪真係只有3條路揀?
1) 同屋企人住 even 結婚了
2) 讀到好專,揾到好多錢
3) 靠屋企比首期

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-5-30 09:42
我知游泳一定要識,問題係佢學極唔識呀嘛!私人教練都跟咗幾年啦!好似倒水咁。

自救同水上活動,我都明 ...
你要求你阿仔識游水去到咩程度呢?我講下我家小兒情況俾你參考下:

佢冇特出既運動天份,5歲學游水,每星期學一次,學左兩年幾從不間斷,冬天9度低溫下都照落水游,最后,學識左4式游一個標準池來回就停左冇再學,跟住成個小學階段,冇操過水,只是每年夏天去下屋苑會所泳池玩下水。佢咁様應算識游水吧?但因為平時冇操水,佢根本唔會夠氣游,TOUCH WOOD講句, 出事係冇能力自保既。

點都估唔到,一升上中學,唔知係唔係荷爾蒙影嚮,男仔天生坐唔定,佢中意左做運動,日日屋企做掌上壓,星期六、日及放假一定唔係游水就係打波,佢可以游完水接住打場波都不累,日子有功,佢依家游水長氣左好多,我諗到左呢個階段,佢先有了自保能力。

你仔冬天有冇堅持落水游呢?要學識係唔可以停既。

MrBeast 發表於 18-5-30 13:44
咁 體育 vs 立米房,你會揀邊樣呢?hypothetically speakin ...

如果孩子有興趣,運動。

回覆樓主:

室內泳池, 冬天有暖水, 一年四季習泳問不大。