用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?   [複製鏈接]

9284 發表於 18-5-28 11:39
獎項又唔係好攞到  ...
見你咁寫,你阿女運動潛質係有,但不算非常優秀。

現實啲諗,你阿女成為全港TOP 運動員機會高啲 或  成績為全港 TOP 18%既機會大啲?我就認為后者較容易做得到。

我會偏向讓運動成為一種終身興趣,可強身健體、可讓孩子減少玩電子產品。

2jkidsfather    發表於 18-5-29 09:16

MrBeast 發表於 18-5-29 08:51
雖然有名叫興趣班當然是興趣為主,策略上揀科都要考慮下,但有時計唔到咁多,隨遇而安,enjoy 個過程就ok。 ...

讀書叻, 同生活開唔開心是兩回事。
讀好書一定會較多選擇。

回覆 assado 的帖子

你講緊黃腳雞,原告好似係名歌星爸爸果單?個女仔係酒樓知客。

Jane1983 發表於 18-5-29 09:24

你講緊黃腳雞,原告好似係名歌星爸爸果單?個女仔係酒樓知客。 ...

不討論其他離题問題啦!

如果係我,一定唔會cut ,除非小朋友已不感興趣。就算我仔有呈分試壓力,但是,我都一直推動亞仔去打波,可惜仔真係以興趣咁玩,一個星期四個鐘已叫救命。

我老公,細個想參加童軍,但奶奶連套制服都冇錢買,想考警察,但奶奶以“好仔不當差” 為由,要生要死唔俾我老公去考。。。。。。。。。我想講的是,適當時候就做適當且力所能及的事,如果高中後期再決定二選一,咁到時先算,可能亞囡初中已自己話放棄呢,又或者亞囡到時自己想做運動員呢,你阻佢,佢會埋怨你一世。

書反而幾時都有得讀,但發展興趣就有時間限制。

assado 發表於 18-5-29 09:32
不討論其他離题問題啦!

吓!你提先咖wor  

回覆樓主:

攞到獎學校, 老師, 同學前呼後擁, 小朋友好開心, 公開試失手, 入唔到小朋友自己理想科目, 嗰種落寞心情......。

回覆樓主:

睇過一份關于young sport talents的研究,講的係有接受比較正式訓練的小朋友,當中大約70%會係13歳前放棄。

原因好多,來自父母高要求、要専注讀書唔計,小朋友進入青春期,一個星期4日,連訓練和交通,係講緊10+小時的投入,會影响佢和同學去玩,唔少小朋友開始唔願意咁做。

我都覺得大學幾時都有得讀,我的想法是要好好完成中六,DSE 成績以以前會考的標準起碼在C或以上(現在的制度還不是太清楚),我自己真心覺得吾難,但亦明白如在小學階級已"好吾掂”,真的有一定小朋友上到高中係點樣努力、點樣補習、一日有48小時都去吾到C,咁就大件事。

我自己都面對差不多的問題,小朋友在龍校成績中下游,想cut興趣班,但又好像他在興趣班比在學校好好多.....其實我都係見步行步。

坦白講,我自己覺得做港隊教練吾吸引,初初都可能係寓工作於娛樂,之後大多係,佢地無其他野可以做。

assado 發表於 18-5-29 09:23
讀書叻, 同生活開唔開心是兩回事。
讀好書一定會較多選擇。
運動同健康就一定有關,冇健康讀書幾叻都冇用

GreenMaDad 發表於 18-5-29 10:18
我都覺得大學幾時都有得讀,我的想法是要好好完成中六,DSE 成績以以前會考的標準起碼在C或以上(現在的制 ...

做教練, 保險, 唱歌, 主持, 開興趣班....都可以, 但首要都是要讀好書先。

assado 發表於 18-5-29 09:54
攞到獎學校, 老師, 同學前呼後擁, 好開心, 公開試失手, 入唔到自己理想科目, 嗰種落寞心情......。
...
u mean 子女入唔到父母想佢入的科,父母嗰種心情⋯
廢苦之言:親眼目睹的真人真事,阿媽谷到阿仔入紅科,最後讀唔成在家做宅男。

與其係咁,我0願做酒樓

MrBeast 發表於 18-5-29 11:27
u mean 子女入唔到父母想佢入的科,父母嗰種心情⋯
廢苦之言:親眼目睹的真人真事,阿媽谷到阿仔入 ...

選科, 從來都是小朋友自己去選擇。

自己是指小朋友自己。

GreenMaDad 發表於 18-5-29 10:18
我都覺得大學幾時都有得讀,我的想法是要好好完成中六,DSE 成績以以前會考的標準起碼在C或以上(現在的制 ...
e加小朋友的興趣班有教練,某程度失去原意。當年去油天簡介,校長分享一個學生上堂周生郁,於是叫個學生參加某樣運動(忘記了),學生玩得幾好(好似入港隊),仲因為成功經驗帶旺埋學業

MrBeast 發表於 18-5-29 06:59
做任何事,起初最好都是量力而為,過程中若做到屯火,真是要裝香還神
見大家講興趣班咁開心, 我兩個咪學大戲既。之前一直都係因為要pair partner, 阿妹被迫學。但原來, 阿妹唔係唔鐘意學, 佢只係唔鐘意做文場, 今次學既有動作, 佢學得鬼咁開心, 原來佢鐘意做武生。不過, 家姐大鑊, 阿妹就咗佢5年, 下首歌開始要學做刀馬旦, 呢隻肥旦我都唔知佢點打。一個鐘意做文場, 一個鐘意做武場, 我睇佢兩個好快要拆伙了。

assado 發表於 18-5-29 11:35
選科, 從來都是小朋友自己去選擇。

自己是指小朋友自己。
若他選體育科,你support ma?

little_yolky 發表於 18-5-29 11:39
見大家講興趣班咁開心, 我兩個咪學大戲既。之前一直都係因為要pair partner, 阿妹被迫學。但原來, 阿妹唔係 ...
team work, 希生大我完成小我

MrBeast 發表於 18-5-29 11:42
若他選體育科,你support ma?

支持, 選科從來都係小朋友自己去選擇。
最怕是成績吾得, 冇机會選。

At the very end, the universities will mainly look at the DSE results.

好同意,有很多學生响選科時係拎住自己成績,對住睇下、估下仲有邊科可能會收自己,响收窄左既範圍到揀自己無咁討厭既科讀,讀完發覺揾吾到好工,或做落發覺吾鐘意又吾揾到錢,便慢慢變成怨天、怨地、怨樓價、怨社會……
‹ 上一主題|下一主題