用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?  

9284 發表於 18-5-28 17:13
所以有陣時都會唸, 如果呢D錢洗落去佢身上補習, 可能成效仲大, 自問阿女而家學業根基其實打得唔穩, 再讀上 ...
我都會以學業為首,但more on 基礎概念、閱讀能力方面。龍校小學時成績並不重要,反而要重視自埋和時間管理。

所以有陣時都會唸, 如果呢D錢洗落去佢身上補習, 可能成效仲大, 自問阿女而家學業根基其實打得唔穩, 再讀上 ...

你基于成功的機率和金錢的回報係好難justify果個投入,但如果小朋友有天份、有熱情,家庭在能够負担的情况下陪佢追夢,其實亦ok。

好似我99一直都覺得書讀得好,三文兩語talk得,彈琴體藝人有我有tag along就得,其他一概係多餘的。

全職運動員,無旺盛如火一般的興趣,只計收入付出,一定計唔掂。

「港隊教練」都0K嗎?

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆 9284 的帖子

上足都只係5日,不過我地好多時只去2-3日,一來練太多都幾辛苦(車程每次來回約2.5hrs), 二來我想小朋友有自己時間玩下睇電視,單為比賽練習都幾無樂趣。最重要係港隊訓練比我想象中差,入隊後技術退了,還是自己訓練較合適。

其實就算打少D都唔代表學習上會放多D時間所以學業會進步返.  

我仔三年級時參加三樣運動項目, 一星期訓練4天, 我當年覺得他放得太多時間在運動, 讀書時間太少, 所以升小四只留其中一樣, 點知四年級仲讀得差左, 懶散到不得了.  到了五年級我咪參加返晒三樣羅, 佢又變返之前三年級時的學習態度了, 可能已是他學習的極限.  

Yanamami    發表於 18-5-29 00:00
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主

朋友個仔踩單車,唔入港隊因為太辛苦,現在流放海外做職業選手,唔知有幾多收入,感覺上唔實在但佢開心。
可能我小朋友細未有考試壓力,如果佢肯好好打羽毛球,我發夢都笑醒,呀仔學左一年只係球童一名

我諗紧另外-样野……唔係話升中有無用、將來会唔会做运动員……諗得简单d, 多做运动身体好,家下為佢健康儲紧錢。細个仲叫得郁,如而家cut左,大d晤会再听你話pick up-个新兴趣(唔似miriam女禁熱愛运动),禁多出既时间真係同你揸住本書?(听楼主描述学习都無乜主动性)升到上中学家長仲可以跟到幾多?(唔係你学識有幾豐富,而係个女仲俾唔俾你跟?听唔听你点?)有运动起碼occupy佢既时间,唔会無聊起上黎上網、逛街、拍拖……生活有規律d.

回覆樓主:

有校隊, 有私人, 有青苗, 可以減些, 都係以讀書為主, 羽毛球作為興趣繼續打。

運動員最top 的sponsorship 好可觀,國家英雄除時有自己品牌,發完夢退而其次可以做教練,唔會搵唔到食。最重要是唔好受傷

做任何事,起初最好都是量力而為,過程中若做到屯火,真是要裝香還神

樓主的問題我都時常有唸,書讀得好一定係number one,餘下來有時間,就用來發展體藝的興趣。

有幾個前輩家長係投入好多資源去谷仔女體藝,佢地係一心用咁樣去幫考海外名校。但錢和時間用咗大量,佢地小朋友去唔到香港top players的水準,結果都唔係幾幫到。

回覆樓主:

很久前有一個划艇運動員, 因為最後學業成績唔太好, 最後都係酒樓工作。

assado 發表於 18-5-29 08:39
很久前有一個划艇運動員, 因為最後學業成績唔太好, 最後都係酒樓工作。
雖然有名叫興趣班當然是興趣為主,策略上揀科都要考慮下,但有時計唔到咁多,隨遇而安,enjoy 個過程就ok。
我大學有個fd (不同糸),讀唔成書做餐館,生了幾個小朋友無乜憂慮,生活都ok

jumphigh 發表於 18-5-29 08:49
其實香港出嘅運動員可蜚聲國際一年有幾多个?
仲少过出醫生、律師百倍。
何況大部分香港人熱衷的運動國內 ...
讀書考試都一樣,0.01%尖子要來同香港人爭除時企都無dang 企。
講開,小朋友的教練也是大6人,上完課有時吹下水,佢話佢在大6學時邊有C人教練咁幸福,一大班細路自己攞咋波mout 係個場度自己打

金句時間:
if u r not fired w oassion, u will be fired w passion

jumphigh 發表於 18-5-29 09:02
係呀,但始終讀書出路比運動阔啲,遠啲

同意,學業主菜,體藝side dish,不過凡事冇絕對,看下版主miriam 的分享又有不同領會