用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
go

羽毛球 定 讀書 ?  

阿女而家9歲, 好在就讀一條龍小學, 無升中煩惱, 本身學校功課又唔多, 可以比佢平日放學後的時間打下校隊, 又打下羽總青苗, 加埋星期六私鐘, 一星期都打左4日波, 在我黎講, 已經係好極限, 始終學校都有Project, 功課, 默書, 測驗, 星期日要留番做family day. 但係而家漸漸覺得, 再打上去都好似無咩意思, 因為好似獎項又唔係好攞到, 平時又無咩時間可以溫書(用哂黎打波), 成績得過且過, 有陣時靜靜地自己一個人都會唸下究竟阿女條路應該點呢? 再花時間打波, 學業就越來越求其, 但而家的大趨勢始終係讀大學, 要考DSE, 我唔係想阿女做運動員搵食, 但都想佢有一技旁身, 究竟係咪真係要取捨呢?有無過來人可以分享下?

醒目開學勳章 王國長老

9284 發表於 18-5-28 11:39
阿女而家9歲, 好在就讀一條龍小學, 無升中煩惱, 本身學校功課又唔多, 可以比佢平日放學後的時間打下校隊,  ...
我囡已經 S.3, 今年要揀科

佢由 P.1 開始學跆拳, 亦都用呢個專項入到佢想入既中學, 亦都入埋少訓.

開頭我都諗做運動員搵唔搵到食, 但強扭的瓜不甜, 佢真係好鍾意運動, 亦因為運動而自動波追成績, 點解我要反對.

依家佢除左跆拳亦有另一專項, 岩岩先完成青苗, 黎緊暑假又報左訓練班, 好老實, 我只係講左一句 "你自己小心成績, 主科炒左暑假要返學校補科, 唔想既自己安排時間".

早幾日先問佢數學專補要唔要加堂, 佢同我講約左喇~~

咁我對佢既喜好仲可以點反對呢~~

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

或者咁講, 我個女唔係特別上進果隻, 起碼學業上仲要我跟到好足, 考試測驗仲未識自動波溫書, 飯來張口果種, 雖然佢好鐘意打波 (起碼鐘意過對住本書), 但又成日唔肯快D做哂D功課, 等自己可以多D時間練波, 成日踢一踢先YUK一YUK, 如果佢打波有成績, 我唔介意投資多D時間金錢, 但而家好似東不成西不就

我覺得在運動中得到的experience或許對將來學業或事業有幫助,尤其龍,我會繼續

我個case類似,都係一星期四日,仲有個問題係好貴。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-5-28 12:38
我覺得在運動中得到的experience或許對將來學業或事業有幫助,尤其龍,我會繼續 ...
讀龍校真係好好, 無呈分試唔使驚跌 band.
我囡 P.6 時我為左想佢成績好 d, cut 鬼左佢學校田徑隊, 點知佢精力無限無得發洩, 呈二同我黎個大冧檔, 成績跌到 B1 尾邊緣.............

我囡係咁多年既比賽, 轉另一專項時又識到唔同學校既人, 眼界亦都唔同左.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水能載舟亦能覆舟。 我女p4,玩緊兩項專項運動,2樣都入左港隊(但遲d會離開其中一隊),亦玩很多其他項目,亦有獎項。玩咁多不是為報升中,純粹想升中前玩多d,因玩可以學習不少解難方法和與人相處。升中後會很忙,想玩唔易。所以玩多d,我個人認為是對的,亦不用追求獎項。但大前提仍要以學業為重。始終香港好現實,讀唔成書就差不多=0 學一門手藝仍需一定程度學術back up才可成功。 我會同小朋友定好練球及學習時間,成績唔達標就要減練球時間。小朋友多數會為左玩而努力的,加油。

回覆樓主:

羽毛球就算好勁,拿哂奬打到體院靑年軍,到中學後期,還要決定全職打波或讀書。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-5-28 12:48
某些sports ,技術到咁上下,可以約同學一起練,打下分又無咁悶,一舉兩得

9284 發表於 18-5-28 11:39
阿女而家9歲, 好在就讀一條龍小學, 無升中煩惱, 本身學校功課又唔多, 可以比佢平日放學後的時間打下校隊,  ...

同我仔情況幾似,我哋都係龍校唔駛擔心升中。中、英、數成績keep住中游我收貨。讀得龍校緊係要玩體藝,唔玩就真係對唔住自己。我仔會快快手做完功課去訓練,我反而覺得運動令到佢個人更有自信同更積極及更堅毅。當然有時功課會馬虎啲,不過整體來說好既影響多啲。

MrBeast 發表於 18-5-28 13:04
某些sports ,技術到咁上下,可以約同學一起練,打下分又無咁悶,一舉兩得

真係,要仔細度吓。

9284 發表於 18-5-28 12:33
或者咁講, 我個女唔係特別上進果隻, 起碼學業上仲要我跟到好足, 考試測驗仲未識自動波溫書, 飯來張口果種,  ...
要多D同佢傾計, 大個了, 都要為自己諗多D。

9284 發表於 18-5-28 12:33
或者咁講, 我個女唔係特別上進果隻, 起碼學業上仲要我跟到好足, 考試測驗仲未識自動波溫書, 飯來張口果種,  ...
有時我會用運動上的經驗(最好用成功positive的)做metaphor,有時我自己也會反思下運動和學業上的共通點找啟發

MrBeast 發表於 18-5-28 12:38
我覺得在運動中得到的experience或許對將來學業或事業有幫助,尤其龍,我會繼續 ...
就係因為係龍校, 先至放心比佢玩左4年, 如果唔係我一早就CUT左, 要佢專心讀書

Jane1983 發表於 18-5-28 12:48
貴唔貴都仲係其次, 一體一藝呢D野, 預左比錢, 但精神和時間是無價的, 用左精神/時間在羽毛球, 自然少左精神/時間讀書, 呢D先至要慢慢計

仔仔錫錫你 發表於 18-5-28 13:00
水能載舟亦能覆舟。 我女p4,玩緊兩項專項運動,2樣都入左港隊(但遲d會離開其中一隊),亦玩很多其他項目, ...
佢好勁WOR, P.4已經入左2項港隊, 一星期要訓練6日, 邊得黎咁多時間?

shadeslayer 發表於 18-5-28 13:02
羽毛球就算好勁,拿哂奬打到體院靑年軍,到中學後期,還要決定全職打波或讀書。
...

我就係預計到前面條路會係咁, 遲早都要決定, 所以而家想好好考慮清楚

haihaimom 發表於 18-5-28 13:07
同我仔情況幾似,我哋都係龍校唔駛擔心升中。中、英、數成績keep住中游我收貨。讀得龍校緊係要玩體藝,唔 ...
其實我的確相信一定係好處多過唔好處, 不過我考慮既係, 為興趣而打? 定係為將來而打? 如果只為興趣, 我唔需要一個星期打四日, 如果為將來, 我會比佢一個星期打足六日, 就係而家兩頭唔到岸, 都唔知點好

9284 發表於 18-5-28 14:07
貴唔貴都仲係其次, 一體一藝呢D野, 預左比錢, 但精神和時間是無價的, 用左精神/時間在羽毛球, 自然少左精神 ...

差不多一年10萬的使費,我真心覺得貴。不過佢無補習,所以就當補習使咗。

我會再睇多一兩年,如果唔能够有突出表現,或者佢的興趣退减,會cut ga。

Jane1983 發表於 18-5-28 16:15
差不多一年10萬的使費,我真心覺得貴。不過佢無補習,所以就當補習使咗。

我會再睇多一兩年,如果唔能够 ...
所以有陣時都會唸, 如果呢D錢洗落去佢身上補習, 可能成效仲大, 自問阿女而家學業根基其實打得唔穩, 再讀上去可能會辛苦, 好多家長都有同我分享, 其實學左一樣運動咁多年, CUT左佢好似心有不甘, 但係其實魚與熊掌, 好難樣樣都要, 其實無幾多個小朋友鐘意讀書, 但現實世界就係咁, 你運動叻到比你代表港隊好未? 香港運動員又有幾多個冒出頭來? 李慧詩, 黃金寶, 珊珊, 伍家朗? 數來數去咪又係呢幾個....... 體院每個月比D全職運動員, 出糧都係得萬零兩萬蚊, 日日訓練到死咁.......HK運動員叻到在香港出哂名, 到打世界性比賽時, 又有幾可有冠軍攞(有冠軍先有獎金和名氣), 我真心睇唔出香港運動員辛辛苦苦訓練完出來又有D咩成就