用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 羽毛球 定 讀書 ?
樓主: 9284
go

羽毛球 定 讀書 ?  

回覆樓主

你的描述,她可能冇乜天份,打多几年就会改变,特别是升中之后,不用太担心。

就算打得好,去到一个转捩点,她都要决择时,才担心。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

聽過吾少人說學羽毛球其實好貴,而且運動或學樂器要做到成績要用好多時間,如果要從投資角度去想(eg將來有幾多回報),我估大部份家長最後會覺得"吾值"。   或者簡單D想,現在小朋友玩得開心、又可鍛鍊身體,錢可以輕鬆地負擔,學業冇太大影響,就繼續吧。

GreenMaDad 發表於 18-5-29 19:03
聽過吾少人說學羽毛球其實好貴,而且運動或學樂器要做到成績要用好多時間,如果要從投資角度去想(eg將來有 ...

養育孩子,好難計收入與支出,或投資與回報,多數計唔掂。

淨係計養一個细路要400萬,畢業揾萬幾蚊,比2千家用,幾時回本?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 18-5-29 18:24

坦白,楼主描述她孩子的情況似乎跟版主miriam女兒有段距离 ...

GreenMaDad 發表於 18-5-29 14:44
回覆 assado 的帖子

好同意,有很多學生响選科時係拎住自己成績,對住睇下、估下仲有邊科可能會收自己,响 ...

所以, 要先讀好書, 一定會畀其他人多選擇。 如選大學, 選科........。

Jane1983 發表於 18-5-28 16:15
差不多一年10萬的使費,我真心覺得貴。不過佢無補習,所以就當補習使咗。

我會再睇多一兩年,如果唔能够 ...

嘩!

太好了,我窮鬼,無呢煩惱,專心讀書最好。

Jane1983    發表於 18-5-30 08:25

幾個senarios:

1) 只是阿媽想以體藝助升中又未有最top 成績,小朋友其實冇興趣,cut

2) 小朋友興趣可以,但冇talent,最低消費方案,成績為重

3) 打得好又想打,父母support 到就support law (miriams eg)

964000 發表於 18-5-29 20:05
未必不是好事,讓她專心學業不用遺憾

樓主,小朋友打了多少年羽毛球?才9歲,有安排其他興趣活動嗎?
做正規體育訓練,精力得到出路,對健康同發育都有好處。
別小看體藝那一技之長,對個人自信與社交發展有一定意義,假如重視升學讀書,無必要粗心向精英運動員方向動腦筋便是,只要是找對項目,順其自然就可以了,為時尚早吶。

通過持續參與體育訓練,培養出目標感、願意付出,能持之以恆的毅力,才是一種伴隨小朋友終生的財富。

四隻貓    發表於 18-5-30 17:21
MrBeast    發表於 18-5-30 08:31

身邊例子,運動好加成績,中途已插入神校,另一邊廂,阿媽只outsrc 去教練,不少學不到一事無成,大部分人都是somewhere in the middle,就自己情況做決擇,bear in mind 同一family 在不同階段的決定也可能不同,但我覺得學左幾年然後完全放棄會不會浪費左d(除非小朋友抗拒)

IloveJJ 發表於 18-5-30 09:01
我成日都話,好彩阿仔音樂運動無樣掂,我唔駛煩

吹下牧童笛, 打下籃球, 游泳都可以呀

ABC-DAD    發表於 18-5-30 09:29

MrBeast 發表於 18-5-30 08:17
幾個senarios:

1) 只是阿媽想以體藝助升中又未有最top 成績,小朋友其實冇興趣,cut

3 例子, 板主小朋友是中學, 小學時都有B1成績, 樓主是小學, 情況有些不同。

如果家長自己沒有自己去運動,唔好運動,那大可不必勉強,找個家庭活動一同成長,動開心過做運動輸大隊,全家人時間都放在無太大感動嘅事上面,可以全家射箭,捉棋,sport climbing ,橋牌,單車...看展覽、學語言。。。走太遠了。

MrBeast 發表於 18-5-30 08:29
身邊例子,運動好加成績,中途已插入神校,另一邊廂,阿媽只outsrc 去教練,不少學不到一事無成,大部分人 ...

大學啲同學有啲中四先發力,有啲中五會考衰咗repeat先發力,我覺得小學都係啲基本嘢,上堂有聽書,有閲讀習慣,照計唔駛放好多時間溫習,如果唔駛操呈分,中、英、數攪掂就得(emoji),又唔駛人生交义點住。尢其係男仔,比較容易沈迷電玩,培養一些運動興趣,用噤啲時間,等佢少啲機會打機

IloveJJ 發表於 18-5-30 09:30
連呢啲都唔掂呀!  
吹牧童笛,唔夠氣!
游泳,由未3歲學到10歲,期間激死唔少教練,而竟然學識咗 ...

游水可以自救 一定要學識, 又可以將來玩水上活動。
籃球, 好方便的一種隊際運動, 隨時可以同同學在學校操場玩。
牧童笛是最簡單的音樂, 起碼都要識吹生日快樂啦。

haihaimom 發表於 18-5-30 09:38

大學啲同學有啲中四先發力,有啲中五會考衰咗repeat先發 ...

英文一定要在小學打好基礎, 中學冇時間追, 其他科還可以追。

IloveJJ 發表於 18-5-30 09:42
我知游泳一定要識,問題係佢學極唔識呀嘛!私人教練都跟咗幾年啦!好似倒水咁。

自救同水上活動,我都明 ...

男仔唔識游水好蝕底, 泳灘上演唔到英雄救美.