用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考小ftm成功率會大啲?
樓主: pizzafat
go

考小ftm成功率會大啲?

pizzafat 發表於 18-5-29 14:05
半小時只是伴讀,其餘時間有傾下計、玩下玩具咁

如果total 有一個小時至個半小時,都夠了

由你返到屋企到小朋友瞓教前嘅所有時間都係俾晒小朋友. 家務等佢瞓咗你先做/叫老公做. 減去食飯, 你有2小時同小朋友玩, 跟功課同睇書.
如果自己冇時間/唔識教就唯有外判了, 平時邊個湊?可唔可以叫佢帶小朋友上堂?

tantanmama 發表於 18-5-29 15:04
由你返到屋企到小朋友瞓教前嘅所有時間都係俾晒小朋友. 家務等佢瞓咗你先做/叫老公做. 減去食飯, 你有2小時 ...

我返到去基本上除食飯沖涼,所以時間都係陪仔,家務嘅野老公做

上堂嘅因為屋企附近center 麻麻地,唔想俾左錢學唔到野,所以通常就星期六先由我地自己帶出九龍學野

回覆 pizzafat 的帖子

我都是在職媽媽,我會規定阿女放學后馬上做功課,盡量控制每天最多花兩小時在學校作業上。早完成就可以睇電視或玩電腦。而完成的成績必須是攞A.如果當日沒有完成功課,係唔可以看電視的。我放工返黎,食飯后會檢查功課,確實自己不能完成嘅就教一教區。試過有一次區追電視而做唔完功課,然後扮唔識做,我嬲到當堂撕爛區本功課薄,區要重做全本簿功課。然後到9點半鐘,我不許再做,全面熄燈瞓覺。經過呢次,區再冇下次啦。不過每個小朋友都唔一樣,我女就受呢一招,未必人人都啱的。
我女從來唔返補習班。小學階段,逢星期六會帶區去圖書館睇書,參與活動。

樹熊MA 發表於 18-5-29 16:37
回覆 pizzafat 的帖子

我都是在職媽媽,我會規定阿女放學后馬上做功課,盡量控制每天最多花兩小時在學校作 ...

你小朋友好似每天做功課, 看電視, 準時去睡, 冇乜傾下閒計時間。
撕爛本簿去處理問題吾多好, 孩子會學用類似方法去處理問題。

pizzafat 發表於 18-5-29 15:29
我返到去基本上除食飯沖涼,所以時間都係陪仔,家務嘅野老公做

上堂嘅因為屋企附近center 麻麻地,唔想俾 ...

其實好多centre都係麻麻地, 進度好慢, 最快一定係自己教。 我出去centre學starters 學咗好耐零進展, 教得好慢,已經轉過一間。 之後的起心肝自己教左兩個月15盾。我係放工返泥每日教半小時,之後交底past paper比工人姐姐叫佢自己做。我係在職媽媽,所以好著重培養小朋友自動自覺,上堂要留心。返泥微調一下, 已經ok。 普通話嗰啲我都係星期六外判出去學, 不過自己都要幫下手溫習一下, 時間唔算花得太多都ok。

pizzafat 發表於 18-5-28 19:21
想請教應點樣分配時間教小朋友?平日晚睇功課、伴讀已無咩時間淨

放假去一兩個興趣班探下長老,請問仲有 ...

小朋友問你問題時要認真答,例如我小朋友曾經K2時睇電視見到電視訪問地震後災民,問我點解會地震,我就即時同佢搵資料,課外知識就可以慢慢累積。

同埋要俾機會小朋友思考,不要只將知識單方面谷入腦袋

回覆樓主:

樓主每晚有2-2.5小時俾小朋友,已經好過好多冇工人既FTM。

我自己係PTM (小朋友午睡時外出做兼職),每日扣左小朋友返學/午睡/食飯/沖涼/做功課外,可以陪佢/教佢既時間咪就係每晚晚飯後既時段囉。

回覆樓主

多謝大家分享,我會努力的