用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
樓主: zazadodo
go

[其他] deleted  

dada1010 發表於 18-6-5 20:54
我識得幾個都係冇買NR而入到Malvern的,包括我在內。不過大部分都係揸外國passport。
...

所有香港護照都要買債卷,因為只有20%位!外國護照位大把位剩下,怕大家不來讀!所以話買本非洲護照再申請還有數為!
點解就要問教育署了!教育署規定國際學校本地生不能超過學額的20%!香港現在邊有咁多expats?所以一到中學大把位剩!

mandy_ng207    發表於 18-6-6 12:01

回覆樓主

咁我都算好彩,我係local passport,Malvern收左(冇買NR),另一間Americal school hk就話收我囝但要一次過比60萬(但申請時我係揀Annual Levy㗎)

dbchu 發表於 18-6-4 10:58
咁邊D學校係入左先有得買?而唔係用錢買priority?

FIS

zazadodo 發表於 18-6-5 22:11

20%太少?好似係30%。

Anyway 新架坡/大陸0% 咁點?政府無理由放寛國際學校同本地學制爭。

身在福中要知福。

我都話,香港重有不少國際學校係收左學生才買 debenture。本地和外國 passport 一樣價錢。通常係老牌國際學校。

shadeslayer 發表於 18-6-5 23:11

deleted

zazadodo 發表於 18-6-5 23:26
老牌沒位啦,話讀幼稚園可能有。間間都差不多啦。之後會試多幾間。再講其實老牌一般般數學淺,沒中文或中 ...

聽落國際學校真係唔啱你。一心揾方法入聖喇拔重好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

zazadodo 發表於 18-6-5 23:26
老牌沒位啦,話讀幼稚園可能有。間間都差不多啦。之後會試多幾間。再講其實老牌一般般數學淺,沒中文或中 ...

如果x中覺得「不過如此」,其實間間IS模式類似,都是「一般般數學淺,沒中文或中文淺,日日玩」同意樓上你不如target個D聖喇拔好D,更接近你的期望。

shadeslayer 發表於 18-6-5 23:11

only 10%

回覆 shadeslayer 的帖子

當年有expat話無位讀書,政府就落呢d條件,但今時今日不少expat係送細路去local school讀書學中文的。相反我呢類打算預備下一代移民,對中文要求不高的local家長,考IS卻是一位難求。政府的政策永遠都是錯配,在教育方面尤其是。

抺茶雪糕 發表於 18-6-6 08:59
only 10%

政府批地時其實30%,20%,10%都得既,據聞是如此。
 '按照自二○○九年起實施的政策,國際學校(不設寄宿設施)如接受政府以分配土地或空置校舍方式給予的資助,須分配最少70%學額予目標學生,即持有外國護照(英國國民(海外)護照除外)或來港就讀的學生簽證的學生。計劃錄取更高比例的目標學生(如80%或以上)的辦學計劃書,或可獲正面考慮。'

mandy_ng207 發表於 18-6-6 12:00

當年有expat話無位讀書,政府就落呢d條件,但今時今日不少expat係送細路去local  ...

其實唔係想像中咁難,我哋local passport都有好幾個Offer,報多幾間總會有

當年有expat話無位讀書,政府就落呢d條件,但今時今日不少expat係送細路去local  ...

其實好多expat選Local school ,是因為現今的IS學費太貴, 佢地好多生幾個跟本比唔到,因ESF巳冇資助,以前有時才$3000+學費,新校間間萬五up,所以根本幫唔到想target的人,變成要吸local 客(可能最後要吸大陸passport當foreign )。情況就如政府起埋D新樓,但對本地人置業完全冇幫助因為太貴買唔起,主要是大陸人買。

都係嗰句,你做教育局,也不會大開國際學校收本地生綠燈,同本地學校爭學生。本地學校千幾間一定隊政府隊到暈。

政府政策本來就無可能滿足所有人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

funfun0209 發表於 18-6-6 12:16
政府批地時其實30%,20%,10%都得既,據聞是如此。
 '按照自二○○九年起實施的政策,國際學校(不設寄宿設 ...

對,新校比例不一定,但大多數學校係3成。經濟日報新聞也是咁講。

https://topick.hket.com/article/1759100/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E7%94%9F%E6%AF%94%E4%BE%8B%E8%B6%853%E6%88%90%E3%80%80%E5%93%88%E7%BE%85%E3%80%81%E8%80%80%E4%B8%AD%E9%83%BD%E6%9C%89%E4%BB%BD

抺茶雪糕 發表於 18-6-6 08:59
only 10%

大部分唔係10%,個别有可能。

抺茶雪糕 發表於 18-6-6 12:20
其實唔係想像中咁難,我哋local passport都有好幾個Offer,報多幾間總會有

可能因為大部份報l S的本地家庭,也同時有外國 passport.

回覆 964000 的帖子

係啊,有間學校十年間每月學費由$3000加到$12000,改建後仲加收大額debenture,真係嚇怕expat
你嘅形容非常貼切,我哋有份納稅資助起國際學校,但自己仔女就無得讀(或者要俾錢買priority先有得讀...)

抺茶雪糕 發表於 18-6-6 12:20

其實只是year1-2 多人申請。坐地起價所以要買債。其他一點也不是難入。可以不買債。每年給建設費幾萬。

zazadodo 發表於 18-6-6 14:46

其實只是year1-2 多人申請。坐地起價所以要買債。其他一點 ...

我哋都係考year 1, 雖然多人考,其實學位唔係真係咁缺

zazadodo 發表於 18-6-6 14:46

其實只是year1-2 多人申請。坐地起價所以要買債。其他一點 ...

.........