用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
樓主: zazadodo
go

[其他] deleted   [複製鏈接]

s7824 發表於 18-6-2 23:27
仲有呢?你話我有好多唔誤解,可唔可以逐一指出?

重有起馬兩個誤導誤解,一句說話有咁多問題,講左你又唔會多謝我,我都係有時間先。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-6-3 07:58
重有起馬兩個誤導誤解,一句說話有咁多問題,講左你又唔會多謝我,我都係有時間先。
...

你都覆得我咯,唔差在逐一講埋我仲有咩誤解啦,你都唔係為左句多謝先覆我架啦

s7824 發表於 18-6-3 09:40
你都覆得我咯,唔差在逐一講埋我仲有咩誤解啦,你都唔係為左句多謝先覆我架啦
...

"ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以讀。有別於淨係睇錢嘅 IS ,必須要買 debenture 先有得讀"

我無記錯,唔pass accessment 係會退番。
第二,呢個rights係打尖interview費,唔一定要比。正常人係唔會買,但如果你priority好低先有得in就一定要買先有機會有offer。

EconFather 發表於 18-6-3 10:12
"ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以 ...

買咗NR,priority 係好髙,基本上冇咩聽過人唔pass,入到嘅機會非常高,不過就算唔pass佢一定會退番錢

通常唔係讀esf幼稚園又冇sibling priority但好想入到esf小學,會買NR,其實計番條數之後每年嘅學費同讀其他國際學校都差唔多

抺茶雪糕 發表於 18-6-3 10:50
買咗NR,priority 係好髙,基本上冇咩聽過人唔pass,入到嘅機會非常高,不過就算唔pass佢一定會退番錢

通 ...

某程度上計番 設施同師生比率 本人覺得仲貴。

好多人誤會國際學校概債券計劃,其實當中會分

永久可轉讓及學費減免: 弘立,哈羅
小一提名權,但可轉讓,沒減免: 維多利亞
一次性提名,往後折舊式,即預付: 士多啤梨

某程式上,一次性提名係最唔著數,原因只是預付。弘立個d 大多會免levy。某程度上係俾錢學校做定期,用個利息交levy。

EconFather 發表於 18-6-3 10:59
某程度上計番 設施同師生比率 本人覺得仲貴。

好多人誤會國際學校概債券計劃,其實當中會分

債券仲有係收左先買,一定有得賣,無得抄, 因為咁 debenture 無 priority 。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

s7824 發表於 18-6-3 09:40
...

梗係會因爲你多謝我啦。 Econfather 提出左我兩個中另一誤導。

EconFather 發表於 18-6-3 10:12
"ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以 ...

1) Yes
2) Yes, 真係唔一定要買,我有幾個朋友,冇任何 priority,冇買 NR,分別喺幼稚園、小學、中學考入咗讀緊。That’s why I said buying NR is a priority only, not a must to get into the school, ESF also consider the competence of the applicants

s7824 發表於 18-6-3 14:16
1) Yes
2) Yes, 真係唔一定要買,我有幾個朋友,冇任何 priority,冇買 NR,分別喺幼稚園、小學、中學考入 ...
簡單講,打尖費。
俾左50萬會即時interview,有位俾你先。其實ESF都講到好白。

抺茶雪糕 發表於 18-6-3 10:50

通 ...

我以前都以為係,買NR 好大機會收,但以year one 為例,原來唔pass 的,不是個別例子

EconFather 發表於 18-6-3 16:25
簡單講,打尖費。
俾左50萬會即時interview,有位俾你先。其實ESF都講到好白。
...

Yes... i cap screen and posted it too

回覆樓主:

deleted

zazadodo 發表於 18-6-3 19:17

如果間學校主要靠咁收生,收生質素都唔會好,不讀也罷

貝珠 發表於 18-6-3 17:33
我以前都以為係,買NR 好大機會收,但以year one 為例,原來唔pass 的,不是個別例子
...

如果面試時表現ok,冇理由唔pass,當然如果表現得唔好冇理由因為俾咗NR夾硬比個位佢

買NR係因為冇其他priority所以買個面試機會,如果英文唔夠水平或者性格太怕羞怕陌生人等等原因,就冇咩用

基本上大部分國際學校係早期係會用買位方式,但隨時間過去,當所有建設完結,國際學校也明白長遠係要加學費先可賺盡。大升大學成績就會變得很重要。

英基係過去20年基本上無投資過硬件,提名權計劃就係希望增加設施,可惜同其他新校比真的差太遠。現實講一句,家陣有錢真係大晒,學校資源多左就可以搶老師。

用金錢作admission可能好多人接受唔到,可惜市場力量大,唔好概學校都可以用錢變到好。

zazadodo 發表於 18-6-3 19:17

好普通,不要奇怪。

正如我說香港重有學校係收左才買債券,所以債券本身絕無優勢,嗰D好公道,啱你。但你的選擇大幅減少。

回覆樓主:

其實大部分IS都不需要(或不可以)買債券優先收,主要看面試,有些收了才需要買債券,通常幾十萬離校可取回,另有些PIS甚至70%本地passport也可。想入點都有辦法有得讀(除非你面試一句都唔講)我自己就覺得不用洗呢D錢,考到就讀考唔到就第間,另外如果想入ESF最好還是入ESF kinder最實際,慳番50萬買NR。

回覆樓主

咁邊D學校係入左先有得買?而唔係用錢買priority?

回覆樓主

知唔知新校Malvern 買了NR係咪好大機會入?

wrsk12 發表於 18-6-5 15:11
知唔知新校Malvern 買了NR係咪好大機會入?

我識得幾個都係冇買NR而入到Malvern的,包括我在內。不過大部分都係揸外國passport。
‹ 上一主題|下一主題