用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選科影響留學
go

高中選科影響留學 [複製鏈接]

如果諗住出國讀大學, 宗教,ICT,旅待,VART ,大學計唔計?
   0    0    0    0

cakecakemango 發表於 18-5-27 14:53
如果諗住出國讀大學, 宗教,ICT,旅待,VART ,大學計唔計?
好睇實際情況,例如如果出國讀神學,宗教科當然有用。如果諗住讀酒店管理,旅待當然有用。

王家爸爸 發表於 18-5-27 15:41
好睇實際情況,例如如果出國讀神學,宗教科當然有用。如果諗住讀酒店管理,旅待當然有用。 ...
中文, LS, 我知多數海外大學唔計。 如果只係讀GENERAL 科,  學系無要求要讀過某學科, 那麼宗教,旅待。。。。。 係咪多數可以計? 

澳洲睇BEST FIVE 多, 那麼宗教,旅待, LS, 係咪可以計呢?

英國多數睇3科ELECTIVE, 如果得2科ELECTIVE 點算

簡單D講要看你目標是什麼英國大學同什麼科,一般一線大學要求3科electives, 其他有接受2個,有科目指明要什麼elective, 最好你要心儀大學網頁查看一下

cakecakemango 發表於 18-5-27 17:08
中文, LS, 我知多數海外大學唔計。 如果只係讀GENERAL 科,  學系無要求要讀過某學科,  ...

我都鑽研緊海外大學,我女選修科想選中國文學及中國歷史,全部係用中文教添呢! 我見好多海外大學 例如BBA 只係寫elective  要 grade 4、5之類,無寫要有特定科目。通常Bsc 我見通常HKDSE要有某啲理科,例如Bsc 心理學,elective有啲大學要有M1/M2的,但係,又有唔少大學又無要求喎。正如樓上網友講,每間大學及每個學系收生要求真係好唔同,建議樓主要花啲時間去大學網站睇吓佢哋嘅要求

cakecakemango 發表於 18-5-27 17:08
中文, LS, 我知多數海外大學唔計。 如果只係讀GENERAL 科,  學系無要求要讀過某學科,  ...
一般英國大學,例如羅素大學集團既YORK,如果HKDSE有三科elective,有啲學系444已經有得讀,但係如果得兩科elective,同一學系就需要45或者55先有得讀。

王家爸爸 發表於 18-5-27 22:48
一般英國大學,例如羅素大學集團既YORK,如果HKDSE有三科elective,有啲學系444已經有得讀,但係如果得兩科 ...
THANKS

cakecakemango 發表於 18-5-27 14:53

如果諗住出外國讀書, 就唔好讀呢啲科啦。
‹ 上一主題|下一主題