用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網荔天自行
go

40網荔天自行

想請教今年2018自行20分有機嗎?

up有無家長可以提供資料?

回覆樓主

20分一向有機會,不過要抽,睇你好唔好彩

siden 發表於 18-5-26 13:09
20分一向有機會,不過要抽,睇你好唔好彩

謝回覆,請問是用家嗎?想問問學校是否好谷?

Enfnjc 發表於 18-5-26 14:04
謝回覆,請問是用家嗎?想問問學校是否好谷?

我唔係用家

朋友係,佢話正常谷,不是狂谷。正常資質不算吃力,資質好可能嫌淺。

回覆樓主

其實客觀上來說,九龍區25分收唔曬的天主教學校得很少,荔天並不是這少數學校之一,所有20分一定有機。但機率有幾高,就無人知。純粹靠估,荔天的20分機會,會比其他有悠久歷史的天主教名校的20分機會為高。

我不是荔天直接用家,但有親戚男仔,先讀荔天,再上長天。我自己小朋友在另一區的天主教一線就讀,其實不同地區的出名天主教津小,都會強調要比心機勤力讀書,谷唔谷就見仁見智。跟得到的,未必㑹覺得谷。

tkinwong 發表於 18-5-26 14:50
其實客觀上來說,九龍區25分收唔曬的天主教學校得很少,荔天並不是這少數學校之一,所有20分一定有機。但機 ...

我小朋友下年就要揾小學,所以想做下research 睇睇今年情況

Enfnjc 發表於 18-5-26 15:23
我小朋友下年就要揾小學,所以想做下research 睇睇今年情況

我在深水埗網,荔天一直是我最心儀的津小,如果要玩大抽獎,我會放乙一。

tkinwong 發表於 18-5-26 16:25
我在深水埗網,荔天一直是我最心儀的津小,如果要玩大抽獎,我會放乙一。
...

其實我對呢區仲係觀察中,因為剛搬嚟呢區,知道協和荔天愛德比較多人揀,屬1線,不過3間都好似好谷好多功課咁,太多操練我又有剛卻步

Enfnjc 發表於 18-5-26 16:42
其實我對呢區仲係觀察中,因為剛搬嚟呢區,知道協和荔天愛德比較多人揀,屬1線,不過3間都好似好谷好多功 ...

津貼小學都係咁。我個人比較現實,除非小朋友係跟唔上,如果唔係我㨂學校係以業績行先。

我在深水埗大,更加知道讀一線小學升一線中學的重要性,雖然我小學和中學都不是在深水埗讀。

tkinwong 發表於 18-5-26 16:57
津貼小學都係咁。我個人比較現實,除非小朋友係跟唔上,如果唔係我㨂學校係以業績行先。

我在深水埗大, ...

me 2,我都唔响呢區讀,都明白1線小升1線中大機會d,只係有時太重操練另到小朋友學習缺乏興趣,我睇番以往荔天都係谷嘅小學,不過近呢幾年比較小人提,所以想了解多d

Enfnjc 發表於 18-5-26 17:25
me 2,我都唔响呢區讀,都明白1線小升1線中大機會d,只係有時太重操練另到小朋友學習缺乏興趣,我睇番以往 ...

現時吾知,或者真係各人心中把尺吾同啦!但如果十年前我覺得吾算谷。

回覆樓主

今年20分抽自行,唔中

今年自行20分抽中

Alie 發表於 18-5-27 04:20
今年自行20分抽中

恭喜你

Ekl 發表於 18-5-27 00:28
今年20分抽自行,唔中

咁荔天係咪你放111?有無去簡介會?

Enfnjc 發表於 18-5-27 10:47
咁荔天係咪你放111?有無去簡介會?

我只可放110,因為不是住本區
有去簡介會,小朋友有參加當日的活動,有張證書

Alie 發表於 18-5-27 04:20
今年自行20分抽中

唔知今年多晍多人20分抽中

回覆樓主

荔天其實係資源比較充足,同老師都比較有愛,其實天主教出名比基督教嚴啲,感覺都可以,我上年00x,成功叩門入咗荔天,不過最後放棄咗,始終40綱中學利女.跨區讀

selinaleelee721 發表於 18-9-7 06:48
荔天其實係資源比較充足,同老師都比較有愛,其實天主教出名比基督教嚴啲,感覺都可以,我上年00x,成功叩 ...

你係因為仔所以揀另一區?