用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 18-5-28 10:02
我認為無論大人、小孩、學生、老師都唔應該被鬧垃圾來羞辱!

對啊! 所以我不會 用垃圾 侮辱人。

但我也不會 因為一句「垃圾 」就放到咁大件事, 尤其是在職場,尤其教下屬, 不如先檢討自己是不是垃圾先? 人哋話你係就係㗎啦。

我指工作:
你畀人<極盡羞辱>過未呀? 怎樣處理? 工種?
有啲工序 ,會搞出人命, 先想想被羞辱的情况和別人出發點? 有些小錯 是千萬上落? 你畀別人的馬虎蝕咗幾千萬, 循循善誘嗎?

yovin 發表於 18-5-28 09:58
對了!要大考了。 謝謝你提醒!

剛才收到 幾位尊敬的帖友支持,我感滿足了。
專業並不是神, 會有出錯既時候, 但必須要當事人知道是錯, 才會有改善。不知錯, 就唔會改, 繼續「垃圾」。家長唔作出反映, 老師何來覺得這是錯? 甚至同部份家長理念相同, 覺得係小朋友做得唔好在先, 老師鬧垃圾也情有可原, 小朋友做好自己, 就不會被鬧垃圾了。

如此, 難道老師做得唔好, 家長當住其他老師面鬧佢廢柴也可以嗎? 當然不可以了, 何況是對著小朋友。

我見有好多回應都係叫我比心機教好個仔多過去投訴... 我想講其實小兒成績並不太差, 主科英數常都有80幾分, 係中文比較差, 剛剛合格. 功課上對於抄寫課文及詞語真的較差 (因為字體不夠端正漂亮).

小朋友喺學校做得不夠好, 受老師責備亦無可厚非. 我都唔係個仔比老師鬧下走就去投訴的家長. 我只係覺得喺咁多個同學面前, 鬧佢係垃圾係一件正確的事? 係應該出自老師口中嗎?

事情發生左之後, 我亦都向同班同學/其他老師及鬧佢果位老師了解, 情況係:

1) 同學們口中描述小兒點樣喺課堂上被鬧係垃圾, 仲清楚過我個仔自己講比我知點樣比人鬧!
2) 其他老師表示小兒喺上堂的情況比較飄忽, 有時較積極, 有時會發下夢咁, 而其他老師喺聽到呢件事之後都表示呢個詞語並不恰當.
3) 鬧佢果位老師已經承認有喺課堂上, 用"垃圾"黎話佢. 但是她認為沒有不妥.

最後, 由於小兒將要考畢業試, 呢幾日都會比心機同佢溫習, 至於點樣去同校方表達此事的睇法及不滿, 都會留返喺考完試之後先至會做, 亦都唔會比個仔知我會點處理呢件事. 因為我都覺得就算老師點鬧你都好, 成件事都係因為佢自己做得唔夠好而引起. 亦都唔想比佢覺得就算自己有錯, 同阿爸阿媽講幾句, 喊下就會有人幫你出頭!

yovin 發表於 18-5-28 10:18
對啊! 所以我不會 用垃圾 侮辱人。

但我也不會 因為一句「垃圾 」就放到咁大件事, 尤其是在職場,尤其 ...
小學教育不可以跟職場比較, 職場的是大人, 小朋友整個形態仍在塑造階段, 不能同日而語。所以, 就有大人同小孩子的分別。

haihaimom 發表於 18-5-28 10:02
我認為無論大人、小孩、學生、老師都唔應該被鬧垃圾來羞辱!

我反而有興趣想知喜歡用垃圾來羞辱下屬既上司同老闆,係咪小時候都受過師長既羞辱呢?所以佢哋覺得冇問題。

little_yolky 發表於 18-5-28 10:20
專業並不是神, 會有出錯既時候, 但必須要當事人知道是錯, 才會有改善。不知錯, 就唔會改, 繼續「垃圾」。家 ...

我已問過有沒有 學生與老師 win win雙贏的反映方法?一定要投訴嗎?

我試過 win win雙贏 。我不用投訴。 我記得你問過我兒子數學取得100分事宜, 我沒有回答你, 你記得嗎? 就是因為win win雙贏了。

haihaimom 發表於 18-5-28 10:32

你可考慮先答我問題與否?
如你先答我,我會答你。 唔好意思 !我不習慣 用問題 去回應問題的方式。

家長支持或包容小學老師可以駡同學垃圾,用[為你好」就可以侮辱小朋友,並且跟優秀嘅教師拉上關係,我認為係一種「習非成是」。
一不會作為良好品格之表率,二是 褻瀆教師專業。
同意可以要包容,但要基當事老師知自己處理自己情緒做得不對,會改變才會有正面影響。

學習成熟地處理衝突是老師、家長、學校和同學們幾方面對成長都要學習的。

投訴不宜被曲解為以牙還牙,一報還一報的連串行為。

我自己小學就遇到一個沒有經驗的代課老師,任意漫駡全班同學,連「男盜女娼」都用上,幾個臉皮薄的女同學當然就大哭上來,這樣的事用不到通知家長,十多個同學趁轉堂時就直接往校長室反映,實在不吐不快,要知道當中不乏班長.風紀.全級品學兼優的同學,都六年級了,懂分點是非黑白吧。及後亦不乏立志成為好老師的同學。校長和班主任還欣賞同學有勇氣夠担當。

yovin 發表於 18-5-28 10:55
你可考慮先答我問題與否?
如你先答我,我會答你。 唔好意思 !我不習慣 用問題 去回應問題的方式。
...

你果然噤問,我既不是你下屬,你亦不是我老闆,我唔打算答你問題,你亦唔需要對號入座,我只是就樓主兒子在校既遭遇發表意見,並唔係要針對任何人。

little_yolky 發表於 18-5-28 10:25
小學教育不可以跟職場比較, 職場的是大人, 小朋友整個形態仍在塑造階段, 不能同日而語。所以, 就有大人同小 ...

我不是用小學教育和職場比較。只是對#121時,說到職場上的回應。

其實我也不太認同你在「 愚蠢」一事上的處理手法,單單老師駡愚蠢就寫信去校長投訴。不過我會尊重你的決定。

一樣米養百樣人, 彼此討論下,互相學習下。

但我要上班了,不能再chat下去

經常為工作睡得不好,真的要保重身體!

haihaimom 發表於 18-5-28 11:03
你果然噤問,我既不是你下屬,你亦不是我老闆,我唔打算答你問題,你亦唔需要對號入座,我只是就樓主兒子 ...

係!一邊換衫,一邊chat 。看錯了你在T我問我,唔好意思

對錯號入錯座。

有機會, 多多指教!

ABC-DAD 發表於 18-5-28 11:02
家長支持或包容小學老師可以駡同學垃圾,用[為你好」就可以侮辱小朋友,並且跟優秀嘅教師拉上關係,我認為 ...
睇你平時發言, 覺得你應該係較我年長, 最多也只是同年代既人。你哋班同學仔都好夠薑喎, 我哋個年代, 同學仔俾人鬧, 俾人罰, 只會啞忍。

最記得有個女同學(我哋當年女同學好少曳), 佢無心機讀書, 佢都無乜搞事, 就係讀唔好, 老師唔單止鬧佢垃圾, 直頭叫佢企响垃圾桶入面上堂, 話因為佢係垃圾。除咗企垃圾桶, 我記得呢位同學仲俾人罰過跪响度上堂。我個年代好普遍, 無你哋同學仔咁大膽走去投訴, 真係好夠guts。

yovin 發表於 18-5-28 11:06
我不是用小學教育和職場比較。只是對#121時,說到職場上的回應。

其實我也不太認同你在「 愚蠢」一事上的 ...
因為我知道校長不會「處罰」老師, 只會「提醒」佢哋注意對小朋友既言語。我校既老師亦唔會針對小朋友, 事實上, 老師之後無再話過小朋友「愚蠢」了。

P.S. 佢唔單止話我阿女一個愚蠢, 似乎已經變成口頭禪了。老師改過了, 不是很好嗎?

little_yolky 發表於 18-5-28 10:20
專業並不是神, 會有出錯既時候, 但必須要當事人知道是錯, 才會有改善。不知錯, 就唔會改, 繼續「垃圾」。家 ...

Well said.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-5-28 11:02
家長支持或包容小學老師可以駡同學垃圾,用[為你好」就可以侮辱小朋友,並且跟優秀嘅教師拉上關係,我認為 ...

對!

就是要先看清楚來龍去脈,不能單片面之詞,家長才可以決定怎做。

老師的態度 、年資、 經歷 、事件過程、仔女的態度……多方面考慮,才去決定投訴與否。

老師與家長溝通時,老師的態度也尤其重要。有些情況下,我是包容到的就包容,再扶老師一把。可惜仍在學中,未能公開。

little_yolky 發表於 18-5-28 11:17
睇你平時發言, 覺得你應該係較我年長, 最多也只是同年代既人。你哋班同學仔都好夠薑喎, 我哋個年代, 同學仔 ...

鬧學生垃圾,要人當住全班,企係垃圾桶上堂...我路過睇到,唔關我事都火起。

呢d就係bully,欺人太甚,仲為人師表? 呢d就係垃圾  

charlieyeung811 發表於 18-5-28 10:25
我見有好多回應都係叫我比心機教好個仔多過去投訴... 我想講其實小兒成績並不太差, 主科英數常都有80幾分,  ...

謝謝你多說情况。

看來你今天没有先投訴,而是多去理解事件來龍去脈。對!要嘆一嘆先。

下一步是老師對家長的態度了!也十分支持你目前重點在考試。老師的為人也要考慮,可以做朋友嗎?會畫花你仔張成績表嗎?要民除害嗎?

最欣賞你予兒子知道處理手法。
有機會 ,多多指教!出車了。

醒目開學勳章

yovin 發表於 18-5-28 01:54

係!我仔由以前7O分(放手自己讀)上到P4.100分[已2次了]上次P5 ...
我講緊嘅係老師嘅動機唔係結果,結果可以好似你仔咁有好結果,亦可能有小朋友會諗唔開。
記得你上次對『兜巴星』有極大反應,因為對你童年傷害極大,咁你仲會唔會用類似方法去『教育』仔女?

Jane1983 發表於 18-5-28 11:34
鬧學生垃圾,要人當住全班,企係垃圾桶上堂...我路過睇到,唔關我事都火起。

呢d就係bully,欺人太甚,仲 ...

老師,是學生 role model。當眾侮辱學生,學生學了,下次當眾侮辱其他人,話係學老師的,點算?

都係嗰句,有好多工作不用有良心的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

真係好離譜。如果個學生成績正常、操行正常,但個老師自己心情唔好,或者心理變態咁樣凌辱學生,我唔會接受,一定追究到底。水裏水裏去,火裏火裏去,唔讀就罷就,警局、教育局、教會、報館...唔可以啞忍。
‹ 上一主題|下一主題