用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?  

就算學生有幾大問題, 老師都無可能會鬧人係"垃圾"!

老師咁差, 有機會間接令學生怕埋那個科目
其實, 可能只係部份家長容忍唔到(包括我), 啞忍既大有人在...
我聽返朋友講, 呢啲行為/侮辱說話並非罕見。
有老師仲會玩針對, 撞到呢啲老師, 小朋友真係

haihaimom 發表於 18-5-25 20:13
令我諗起以前有個同事,俾老細話完都唔會唔開心,心理質素好好,佢認為老細係話件事做得唔夠好啫,唔係話 ...

張件事同人分開先,即係老師話緊本默書薄係垃圾,唔係話個人,可以答老師,係!我都覺得佢係垃圾(指住本默書薄)加多句,我既價值點可以由垃圾反映出來。

回覆樓主:

唔係講樓主個仔。有d學生上堂發夢,唔交功課,催佢唔理,問佢呆呆滯滞無反應,鬧佢亦無動于衷。老師可以做的唔多,放棄佢、當佢唔存在,咁家長唔會嘈,但亦唔係好事。

先唔好講小朋友被人叫垃圾受到咩傷害,單從老師身上學會叫人垃圾已經好大問題。
我仔小學都有這類老師,你向他求證,老師只會講大堆野否認。我處理的方法是先搵最少3位同學求證,證實左緊料就搵其上司處理,我絕對唔會搵當事人傾,會先搵校長傾,再補信等學校 永久keep record(有需要就比埋校監),他們自會調查當還老師清白。記住唔好搵當事老師,只會令自己激氣,搵第三者調查是最公平。重有唔好單純把事情放在小朋友身上,會令人覺得你是怪獸家長,要著眼於老師的品格,因係影響所有學生,問校長想唔想d學生一開口就叫人垃圾,佢就明白事情的重要性。

仔仔錫錫你 發表於 18-5-26 10:59
先唔好講小朋友被人叫垃圾受到咩傷害,單從老師身上學會叫人垃圾已經好大問題。
我仔小學都有這類老師,你 ...

認真既,直接同校長講,學生做錯事,應該針對件事黎話,唔係個人,噤樣反映學校老師唔夠專業,未能與時並進,我強烈建議某啲老師需要再培訓,學下點樣教好學生。

都聽左好多家長的意見. 我認同小朋友喺學習方面做得唔夠好, 作為家長同埋個小朋友都有責任.

但試問邊個家長可以接受個老師用呢啲詞語去鬧個小朋友?

我都會教返小朋友要認真做功課及比心機讀書, 因為呢啲係學生自己應有的責任.

同時我已寫好投訴信, 準備星期一親手交給校長, 針對老師對待學生的言詞不當, 希望學校跟進及回覆此事.

charlieyeung811 發表於 18-5-26 11:57
都聽左好多家長的意見. 我認同小朋友喺學習方面做得唔夠好, 作為家長同埋個小朋友都有責任.

但試問邊個家 ...
支持你! 小朋友都要努力讀書呀 唔好比老師睇死

charlieyeung811 發表於 18-5-26 11:57

但試問邊個家 ...
我真好奇你點解咁肯定老師有鬧你個仔垃圾? 查清楚老師當時點講無? 同當時你個仔其實係點表現?
若然係你個仔聽錯或誇張左,甚至帶點惡意,你呢封投訴信,將會令你個仔好大負面後果,唔單係講學校點睇你同你個仔,而係做家長既身教。

真心建議你查證下先,除非你100%覺得個仔講既就係事實,希望你個仔唔會令你失望。

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:52
回覆 egg.plant 的帖子

我個仔六年級喇... 仲有個幾月就畢業, 不過無預計到喺呢個時候發生啲咁既事 ...

比個心理準備你, 上到中學見唔少, 小學老師咁講野就真係少見。

教小朋友自强不息, 出來做事更加會日日面對更苛刻的責難!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果個老師好鐘意鬧人垃圾,呢類情況只要係同學或家長群組一講出黎,必定一呼百應。但相反若老師甚少咁樣,但對住自己仔女都發左癲,係咪應更認真檢討如何教養自己小朋友,多過去投訴呢?

我真係想知道有幾多小朋友做得差下反去投訴老師錯失,而小朋友真係改善過黎既成功個案。

Vanadium 發表於 18-5-26 14:24
如果個老師好鐘意鬧人垃圾,呢類情況只要係同學或家長群組一講出黎,必定一呼百應。但相反若老師甚少咁樣, ...

Yes, 可以先打電話問一問老師了解當天情況先, 好過下下投訴。

Vanadium 發表於 18-5-26 14:02
我真好奇你點解咁肯定老師有鬧你個仔垃圾? 查清楚老師當時點講無? 同當時你個仔其實係點表現?
若然係你個仔 ...
我開頭都怕自己小朋友聽錯或者誤解老師其實係鬧"你交左啲垃圾"就當左鬧佢係垃圾.
但係我已經問過同班幾名同學, 佢地都講得出成件事點解老師話佢係垃圾同埋點樣鬧佢係垃圾! 相信係有呢件事發生.

如果個老師好鐘意鬧人垃圾,呢類情況只要係同學或家長群組一講出黎,必定一呼百應。但相反若老師甚少咁樣, ...
我無意在這裡爭辯, 我都知道自己的小朋友喺學習上態度未夠認真, 我已經同佢分析過呢件事, 喺分析完之後, 小朋友亦懂得表達自己不足之處, 同埋佢只係最唔開心係比人喺成班同學面前鬧佢係垃圾!

以前番工做新人時,有個老板好鐘意考新人, 吾識答就會俾佢勁串,如果識答佢就會很快講第二樣野,佢雖然無講"垃圾"之類的說話,但佢說話的眼神、態度、語氣等都令佢既下屬好大壓力,好彩我好快就轉組,我宜家諗,如果學生長期在這類老師下上堂,又點會有心機學習....學生成曰話壓力大,這些無形壓力不容忽視。

如何差老師也不該叫學生垃圾。個個生性唔使教,使鬼老師。教育工作者咁鬧學生,配做教育嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-26 15:29
如何差老師也不該叫學生垃圾。個個生性唔使教,使鬼老師。教育工作者咁鬧學生,配做教育嗎?
...

叫蠢豬/笨蛋得吾得

醒目開學勳章 王國長老

charlieyeung811 發表於 18-5-26 14:31
我開頭都怕自己小朋友聽錯或者誤解老師其實係鬧"你交左啲垃圾"就當左鬧佢係垃圾.
但係我已經問過同班幾名同 ...
多口問句, 你問同學時有無錄音呢?

有朋友經曾遇過類似情況, 佢問同學時全部有錄音, 到返學校同校長加老師對質時, 校長當然護住老師, 到家長講有錄音在手, 並唔係隨口講時, 情況即刻唔同左, 個老師先認有咁講過.

其實件事都驚動左校監, 之後點處理唔知 lu.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

assado 發表於 18-5-26 15:35
叫蠢豬/笨蛋得吾得

不要差開,由頭到尾都係談論緊「垃圾」,其他的詞語,其他時候才講。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

咁既用詞,搞大件事,老師一定理虧。

唔鬧垃圾,將學生做到一塌糊塗的習作當住全部同學擲落地,學生行出去踎低執番,咁何嘗唔係被羞辱!?呢d聽過唔只一次,唔少學校都有。

charlieyeung811 發表於 18-5-26 14:31
但係我已經問過同班幾名同 ...
被老師係成班人面前閙垃圾,如果班裏面有些平時蝦蝦霸霸的小朋友見到可能踩多樓主小朋友一脚變成欺凌對像,要小心提防應付。