用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs IS
go

高主教 vs IS [複製鏈接]

我個仔黎緊9月K1...有高主教同ESF Hillside offer (之前reject 左Victoria) 兩間都俾晒留位費...但係依家我仲同C6拗緊讀邊間好...
我:覺得將來都会送小朋友去外国讀書, 應該趁细學好少少中文。我驚一讀左IS返唔到轉頭, 到時又考唔到d直資小學..

C6: 傳统男校畢業, 覺得local school 死讀書同英文程度唔夠好。想個仔讀IS, 再出去外補中文。

有無過來人俾下意見?
   1    0    0    0

mayee_e 發表於 18-5-25 16:33
我個仔黎緊9月K1...有高主教同ESF Hillside offer (之前reject 左Victoria) 兩間都俾晒留位費...但係依家我 ...

兩個都講得啱。

我個仔黎緊9月K1...有高主教同ESF Hillside offer (之前reject 左Victoria) 兩間都俾晒留位費...但係依家我 ...

可否講講點解會reject Victoria?

類似的問題之前也考慮過。但發現語文方面其實好難中英都咁n叻。所以你嘅取捨在於你想中文定英文係第一語言。我選高幼,因為中文始終難學,好多人用口音定位一個人英文好唔好。但我工作外资工司多年。你英文口音好,都唔代表你埋到鬼佬堆。其實口音只係心魔。內容講得通就得。

回覆 Pandakuma 的帖子

因為高幼龍校好似稳陣D.
Victoria offer 唔係CWB總校, 驚轉左手俾周大福後其他分校無维小priority..

Lalaji 發表於 18-5-28 13:00
類似的問題之前也考慮過。但發現語文方面其實好難中英都咁n叻。所以你嘅取捨在於你想中文定英文係第一語言 ...
都明白ge...但真係好難取捨...D人又講到 ESF Hillside 好難有offer..

mayee_e 發表於 18-5-29 11:02
都明白ge...但真係好難取捨...D人又講到 ESF Hillside 好難有offer..

我個人認為難入與否唔係重點。難入啲只係代表多人報,唔代表係right choice. 香港地常有人云亦云,羊羣心理,做家長唯有要立場堅定。

ESF屬於價錢平民的國際學校,自然多人爭。所以多人報與否不能作為學校好唔好的準則。

其實你的選擇不算難,因為根本係好唔同的兩條路。先認清你想行本地定國際路線吧

Lalaji 發表於 18-5-29 12:48
我個人認為難入與否唔係重點。難入啲只係代表多人報,唔代表係right choice. 香港地常有人云亦云,羊羣心 ...

其實esf 價錢已不再平民la...

tibbar2011 發表於 18-5-29 19:45
其實esf 價錢已不再平民la...

睇下同邊間比啦。其他國際俾debenture都夠贵。

呢個係 local school VS international school 喎⋯⋯ 各有各道理,不如考慮下將來係爸爸定媽媽陪小朋友讀書多啲,因為父母可否陪讀陪做功課,都係考慮因素。

如果你係 FTM,可以考慮高主教;但如果係雙職父母,ESF 可能會適合啲。

s7824 發表於 18-6-1 19:55
呢個係 local school VS international school 喎⋯⋯ 各有各道理,不如考慮下將來係爸爸定媽媽陪小朋友讀 ...
Thanks. 我同C6都要返工,呢樣都係考慮因素
‹ 上一主題|下一主題