用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: may850307
go

2018扣門  

blythe_kiss 發表於 18-6-23 23:55
多謝大家
今晚食飯 時。 忍吾住喊左出來
呀女仲話媽咪你流眼水

唔好太自責,始終無人知學校想收咩小朋友,家長及小朋友今日盡左力完成面試已經好叻,希望大家都有幸下星期收到電話做同學

回覆樓主

我見完都訓唔著,覺得自己同個女都表現得唔好,我叫左千萬次要入到去叫老師早晨,但個女一入去都冇講,我真係好唔明。希望d時間快d過,快d完,算了。

老師有無暗示收唔收/叫大家讀返原來果間?

老師有打開portfolio問問題嗎?

hopeclover 發表於 18-6-24 10:26

無喎!
只係叫我地7月5日前留意來電通知~

有吖!問佢邊D字係佢寫,問佢媽咪個名響邊

吓? 唔會咁問啩?

may850307 發表於 18-6-24 11:04

佢有睇我女portfolio, 問我女 鍾唔鍾意跳舞,我女 點頭咋,又唔出聲! 問佢 有冇練習, 我女 就笑笑口擰頭
佢平時響屋企有練一字馬喔,我哋比佢激死
爸爸咪即場補鑊囉
爸爸開頭都講太多,間接自殺式架啦

Baby.caroline33 發表於 18-6-24 11:51
吓? 唔會咁問啩?

有,死話讀吖哥果間都好好

may850307 發表於 18-6-24 12:26
有,死話讀吖哥果間都好好

我都感覺學校係想幫d派得差同無直私backup既家庭先,其實成個面試過程,佢地都無問及學術上既問題,感覺佢地都係睇小朋友表現,家長理念夾唔夾學校,同關心小朋友派位結果如何。

大家平常心吧!下星期尾都應該會call offer

may850307 發表於 18-6-24 11:04

問到咁details?

回覆樓主:

我都未去。。。更對唔住囡囡 爸爸講老師對住Portfolio問問題。問有冇學校backup,爸爸話有間二線國際有點遠,老師話都唔係好遠,可以搭地鐵。。。多半都唔會收我哋了

Irenecc1210 發表於 18-6-24 14:43
我都未去。。。更對唔住囡囡  爸爸講老師對住Portfolio問問題。問有冇學校backup,爸爸話有間二線國 ...

其實佢問有冇學校 back up ? 係咪想睇吓 家長點應對呢?

Baby.caroline33 發表於 18-6-24 15:18
其實佢問有冇學校 back up ? 係咪想睇吓 家長點應對呢?

我自己估一來睇家長點回應,二來都可能會考慮有backup的話,就會先揀派得唔理想既家庭先,除非小朋友面試表現突出,令老師有深印象就會再優先考慮

MMMaMa12 發表於 18-6-24 17:15
我自己估一來睇家長點回應,二來都可能會考慮有backup的話,就會先揀派得唔理想既家庭先,除非小朋友面試 ...

老實說,無後備無野響手點敢孤注一擲去扣佢啊!明知間學校咁熱門,調轉來講,如果一間都無響手的小朋友可能面試臨場表現一般,或學術不是太好所致,學校又真的會看得上嗎?(純自己觀點)

MMMaMa12 發表於 18-6-24 12:50

我都感覺學校係想幫d派得差同無直私backup既家庭先,其實 ...

我記起件好好笑的事,我一入去,問我派到邊間,我講左個學校名(寶校),然後話響柴灣,老師話都好好吖,柴灣又近屋企我話佢係我第十幾志願,佢哋先無再講,老師D「好好」其實可以包括寶校

Baby.caroline33 發表於 18-6-24 11:59
佢有睇我女portfolio, 問我女 鍾唔鍾意跳舞,我女 點頭咋,又唔出聲! 問佢 有冇練習, 我女 就笑笑口擰頭 ...

唉, 我個件咪一樣, 平時在家鬧阿妹時成間屋都聽到佢把聲, 昨天答問題以為佢求緊求緊籤....細聲到一個點 [/smile

回覆樓主:

老師都不斷追問點解唔讀原本個間,又話你兩個都工作.....估到佢既concern  

JJmama1234 發表於 18-6-24 21:38
老師都不斷追問點解唔讀原本個間,又話你兩個都工作.....估到佢既concern  
...

點建唔讀原本果間? 係直升?
其實好多父母都返工架喔 .... 問啲咁嘅問題
7月5日 先有結果,等到頸都長

回覆樓主

大家放鬆啲,不過有少少資訊及經驗可同大家分享:
1)的而且確,學校比較主張哥哥姐姐同到妹妹弟弟同校的概念,呢個除了係方便家長接送的,還是大照顧細的。
2)學校的確喜歡家長可多陪伴關心孩子,不過都有收過雙職家長,或媽媽係全職家庭主婦,未能作準
3)有好backup,唔會一定唔收,例子一:朋友中16區四小龍之一,一樣照收;例子二:有中港同的,也收了叩。所以不存在較照顧入寶校或派得差的個案
4)按慣例,天主教友係有優勢的
5)好多叩到的、較文靜有禮,專心受教、有同理心、不一定注重學業彪炳那類。而家長屬老老實實,不是怪獸。

karents13kaka 發表於 18-6-24 23:00
大家放鬆啲,不過有少少資訊及經驗可同大家分享:
1)的而且確,學校比較主張哥哥姐姐同到妹妹弟弟同校的概 ...

Really thx for ur info