用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 派到S位,9月入學,讀唔讀S位?
go

派到S位,9月入學,讀唔讀S位?

今日收到社署電話,有後補S位讀,9月入學讀K1.....有沒有小朋友讀半年或一年就可以讀回主流幼稚園呢?

babylawyuen 發表於 18-5-24 21:00
今日收到社署電話,有後補S位讀,9月入學讀K1.....有沒有小朋友讀半年或一年就可以讀回主流幼稚園呢?
...

你後補到邊間呀

...

入學時學校會先同佢地做能力評估, 然後會開會去定立個別學習計劃及學校和家長的目標, 通常好小讀半年會轉返出去, 部份叻的通常都係一年轉出去I 或E, 如果半年就轉走其實根本係唔洗入S 位, 你留意下小朋友如果係分派能力高的接近主流課程的, 就同學校主任問下情況。個人覺得半年好快過, 小朋友要時間熟習學校生活, 不如用一年去追進度仲實際

KCHK 發表於 18-5-25 11:02
入學時學校會先同佢地做能力評估, 然後會開會去定立個別學習計劃及學校和家長的目標, 通常好小讀半年會 ...

一年都是我預計之內,職業治療及感統初步達標。言語比較弱,認知算是理想。

ilovecat1234 發表於 18-5-25 10:44
你後補到邊間呀

耀能

babylawyuen 發表於 18-5-25 12:16
耀能

我也是,你邊區呀

ilovecat1234 發表於 18-5-25 12:20
我也是,你邊區呀

鴨利洲

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

有呀,我小朋友讀左1年就轉左I位。

...

睇小朋友能力差定好,
排得S位應該有須要!

我仔k1讀有到校服務,呢個學期未能理想,
排到有後補S位,係白田我要呀!
打算退幼稚園讀S幼兒中心,
等佢讀好有進展就睇能力去小一去向

babylawyuen 發表於 18-5-25 12:37
鴨利洲

海怡都方便地點

我仔仔也後補到s位。我開心到呢!死都唔走呀OT。st慳好多。又計劃書又成。真係好好。主任見過我仔認知同社交Ok。只係言語。感统同大小肌弱D。唔食嘢。佢話2年可能已追到。轉入I位或到校。當然係做過評估先。聴見解釋個心定好多。

Vkeeleung 發表於 18-5-31 01:58
我仔仔也後補到s位。我開心到呢!死都唔走呀OT。st慳好多。又計劃書又成。真係好好。主任見過我仔認知同社 ...

我下星期二就見學校,希望學校都可以講到讀幾耐。兩年都算好好。

個主任話通常D家長一入學就想快D走。到真係要佢哋去反I位或主流。就會唔想走。因為呢度照顧得太好。有人讀完三年K。再轉出去主流讀多一年k3。當係小一預備班。

bbymc11 發表於 18-5-25 20:25
有呀,我小朋友讀左1年就轉左I位。

你讀左一年就轉出去i位,咁係讀完上學期學校就評估可以出i位?定學期尾學校評估後叫你出i位?
如果完上學期就已經話可以轉i,咁咪進步神速?
如果學期尾咁都已經7月,點趕得到9月i位開學?
唔該你解答我,我真係好想知…

Tarttatt 發表於 18-6-16 17:15
你讀左一年就轉出去i位,咁係讀完上學期學校就評估可以出i位?定學期尾學校評估後叫你出i位?
如果完上學 ...

我當年大約12月到學校就問我會唔會轉去i位,因趕住2月前比信入紙社署轉i位。