用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大學生簽證
樓主: lucial
go

加拿大學生簽證 [複製鏈接]

delfin 發表於 18-5-27 18:52
簽證時要大約多少資金?

下面係 agent 俾我ge.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Here is the document list for Canada’s student visa.
o   護照
o   一張 / 兩張 (適用於在VAC申請的學生) 在過去半年內拍攝的護照相片 (35mm x 45mm)
– 背面寫上姓名及出生日期
o   網上申請表 (IMM1294E)
o   家庭成員資料表 (IMM5645E)
o   學校取錄信
o   學費收據
o   最近三年的學歷證明
o   經濟證明: 最近四個月的銀行財政紀錄,物業及個人投資的資料 (如適用)
²   所需證明金額為學費 + 生活費(加幣$10,000)
²   如提交父母的戶口紀錄,請準備出世紙、戶口持有人護照、和戶口持有人的工作證明及薪金證明。
o   身體檢查證明 (information sheet printout或IMM1017B Upfront Medical Report form)

回覆樓主

o   學習計劃 (Study plan) – 內容請包括以下項目:
²   為什麼會選擇到加拿大就讀;
²   為什麼會選擇就讀該課程;
²   你的目標;
²   你將於加拿大就讀的課程可如何增加你的就業機會
o   假如申請人未滿法定年齡(18或19歲,視乎就讀的省份),便需提供加拿大監護人的文件
²   Custodial Declaration 由寄宿家庭準備
²   Parent Declaration 由家長準備, 並到民政事務處宣誓
o   18歲或以上的申請人或需申請無犯罪紀錄證明書 (俗稱良民證)
o   工作證明 (如適用)
o   VFS服務同意書 (適用於在VAC申請的學生)

doris25 發表於 18-5-28 23:44
大學係一次批4至5年期

多謝回覆。
想請問我今日就會係網上申請學生 visa, 預計8月中過去,九月開學。 我係唔係應該宜家就要先 book 左機票? 還是等 visa 出? 但又怕到時出左 visa 冇機位。

lucial 發表於 18-5-29 08:22
多謝回覆。
想請問我今日就會係網上申請學生 visa, 預計8月中過去,九月開學。 我係唔係應該宜家就要先 bo ...

上年問過收文件嘅職員,佢話用特區護照好少唔批,但我都係等到攞咗visa先買機票。

lucial 發表於 18-5-24 16:03
小兒將會係日內收加拿大大學offer, 之後需申學生 visa, 請問有冇過來人可分享經驗, 如何申辦? 謝謝!!
...

你仔去邊間?

doris25 發表於 18-5-29 12:11
上年問過收文件嘅職員,佢話用特區護照好少唔批,但我都係等到攞咗visa先買機票。
...

請問特區護照是否不用交正本?

...

visa 簽發要幾耐,會唔會到時冇機位?

amazing9870 發表於 18-5-29 13:06
請問特區護照是否不用交正本?

唔使交正本

doris25 發表於 18-5-29 14:59
唔使交正本

Tks a lot.

lucial 發表於 18-5-29 13:25

visa 簽發要幾耐,會唔會到時冇機位?

唔記得幾耐,好似要成個月,因我早申請,5月已攞到Visa,遲買機票會貴同少日子選擇

...

8月中學校會有jumpstart 畀國際生互相認識,認識校園及開銀行戶口電話等。我5月買唔到想要嘅日子,都遲咗2日報到

doris25 發表於 18-5-29 15:14
8月中學校會有jumpstart 畀國際生互相認識,認識校園及開銀行戶口電話等。我5月買唔到想要嘅日子,都遲咗2 ...

但學校ge 宿舍九月先開始可入住, 如8月中去, 咁尼兩個星期如何安排? 唔好意思,因為第一次搞,好多問題...

回覆 lucial 的帖子

可能你兒子間學校冇搞呢樣嘢,我記得如果參加 jumpstart 要交CAD8xx,可以早D入住,家人可以一同住幾日

doris25 發表於 18-5-30 13:23
回覆 lucial 的帖子

可能你兒子間學校冇搞呢樣嘢,我記得如果參加 jumpstart 要交CAD8xx,可以早D入住,家 ...

未知有冇,尋日學校 send 左絛 link 講迎新日ga, 未睇,陣間睇下先。
另外,想問見申 visa 度要學費收據。想問交學費係唔係用信用卡交還是如何?

lucial 發表於 18-5-30 14:14
未知有冇,尋日學校 send 左絛 link 講迎新日ga, 未睇,陣間睇下先。
另外,想問見申 visa 度要學費收據。 ...

未使交學費住啊,申請visa時都未交學費,開咗學先交啊

doris25 發表於 18-5-30 14:19

但申 visa 要俾學費 receipt wor

doris25 發表於 18-5-30 14:19

我可唔可以 pm 你?

lucial 發表於 18-5-30 14:20
但申 visa 要俾學費 receipt wor

邊個話要提供交學費收據?你可以上加拿大簽證中心網頁睇要交咩資料,亦有電話可查詢,但最好做咗身體檢查先申請,一定提供大學寄畀你話收仔封信

doris25 發表於 18-5-30 14:26
邊個話要提供交學費收據?你可以上加拿大簽證中心網頁睇要交咩資料,亦有電話可查詢,但最好做咗身體檢查 ...

寫張check list, 一樣樣take齊先去申請

lucial 發表於 18-5-30 14:20
我可唔可以 pm 你?

可以
‹ 上一主題|下一主題