用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大學生簽證
go

加拿大學生簽證 [複製鏈接]

小兒將會係日內收加拿大大學offer, 之後需申學生 visa, 請問有冇過來人可分享經驗, 如何申辦? 謝謝!!
   5    0    0    0

可以上網申請

lucial 發表於 18-5-24 16:03
小兒將會係日內收加拿大大學offer, 之後需申學生 visa, 請問有冇過來人可分享經驗, 如何申辦? 謝謝!!
...

Agent 上星期給我的資料 :

2018 加拿大留學存款金額: 

一般來講,因為出具了資金證明,這部分錢就不可以動用,直到獲得加拿大的學習許可之後方可去銀行辦理解凍手續: 

赴加拿大留學,費用較英美低些,一年一般在4萬加幣之內就足夠了。在實際申請時可去相關大學的官網上確認學費以計算所需費用,需要開具的金額就是一年的學習與生活費的總合,乘以需要就讀的時間,一般來說,就讀加拿大本科,大約開具12至14萬的存款證明; (具體還需要結合就讀的學校的學費以及就讀學校所在城市的生活費來計算)。 

以上情況均為加拿大普通簽證所需存款證明的開具要求,不包括GIC新政。 

lucial 發表於 18-5-24 16:03
...

加拿大留學存款凍結期: 

凍結期是每個銀行都有規定的,一般的都是三個月,如果認為不保險,也可以半年都可以。 

給加拿大簽證官看的存款證明,凍結期長短沒有太大關係,最保險的作法就是凍結到拿到簽證為止。當你簽證完成,就可以拿著存款證明原件,身份證和定期存款存摺(卡)到銀行解凍了。資金馬上可以用。

db7mu23 發表於 18-5-25 11:24
加拿大留學存款凍結期: 

凍結期是每個銀行都有規定的,一般的都是三個月,如果認為不保險,也可以半年 ...

多謝回覆。
請問知唔知申辦是需時多少?
是否是上CA 官網申辦即可?

lucial 發表於 18-5-25 13:06
多謝回覆。

我都係好初步接觸Agent
Agent 係溫哥華
有時差。

我仔預算2019年9月
才往加拿大升讀大學 !

吾知係咪讀中學和大學要求有別, 我去年申請沒有去銀行辦凍結手續, 只係在E-BANKING CAP 左銀行存款資料UPLOAD 就得.

db7mu23 發表於 18-5-25 14:09
我都係好初步接觸Agent
Agent 係溫哥華
有時差。

明白。聽日亦有些升學展, 打算去瞭解下。因為會係來梗九月入學,所以時間好像好緊,唔知來唔來得及

SUSANNA 發表於 18-5-25 14:34
吾知係咪讀中學和大學要求有別, 我去年申請沒有去銀行辦凍結手續, 只係在E-BANKING CAP 左銀行存款資料UPLO ...

請問係唔係要提供好多文件? 申請困難嗎?

SUSANNA 發表於 18-5-25 14:34
吾知係咪讀中學和大學要求有別, 我去年申請沒有去銀行辦凍結手續, 只係在E-BANKING CAP 左銀行存款資料UPLO ...

見你有另一po, 學生 visa 需每年 re new?
你囡現係多倫多讀? homestay 嗎? 費用大概多少? 因我囡現讀梗F3, 都想拎多少少資料 唔該晒你

回覆 lucial 的帖子

我吾知難吾難, 只知我老公攪左兩個幾鐘, 要文件可以UPLOAD 上去, 有欠或錯, 佢地會SEND MAIL 比你, 叫你補回.

VISA 一年簽一次, 我女係香港完左F.4 先過去, 去到讀 G11, 其實有些遲, 可以的話早些去會學到更多野. 我女住朋友家,  但聽講homestay 一般都要 cad 600-800.

lucial 發表於 18-5-25 15:31
你囡現係多倫多讀? homestay 嗎? 費用大概多少? 因我囡現讀梗 ...

you can find homestay on a few websites. but there are some areas getting v difficult to find homestay

SUSANNA 發表於 18-5-25 16:36

VISA 一年簽一次, 我女係香港完左F.4 先過去, 去到讀 G11, 其實有些遲, 可以的話早些 ...

唔一定係逐年續
不過第1次申請多數批1年
我仔啱啱批左第3次續
第1次G8 批左1年
第2次G9 因為特區護照到期
所以批到護照到期日(差唔多2年)
今次第3次就批到G12 畢業暑假完(差唔多2年半)
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

lucial 發表於 18-5-25 13:06
多謝回覆。

上網申請要預鬆d 時間
我第1次申請要3個月先批
不過見過有人唔洗1個月
今次續都差唔多2個月先批

yy13 發表於 18-5-27 09:59

上網申請要預鬆d 時間

Wow,要咁耐,唔知趕唔趕得及

db7mu23 發表於 18-5-25 11:23
Agent 上星期給我的資料 :

簽證時要大約多少資金?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

回覆 yy13 的帖子

多謝你資料, 希望今次可以批多幾年, 吾吏年年做

lucial 發表於 18-5-25 15:31
你囡現係多倫多讀? homestay 嗎? 費用大概多少? 因我囡現讀梗 ...

大學係一次批4至5年期

SUSANNA 發表於 18-5-28 16:53
回覆 yy13 的帖子

多謝你資料, 希望今次可以批多幾年, 吾吏年年做

唔好客氣
你囡囡9月升G12
我估計都係批到G12 畢業暑假完
因為未有大學offer

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
‹ 上一主題|下一主題