用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有多動症?
樓主: shirley2014
go

有多動症? [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-25 10:23
所以好多人都話評估要6歲至準確。我女以前有同學仔, 係專注力不足, 幼稚園時去評估過話係, 但話要大小小至 ...
其實所謂評估都係觀察當時行為同問返家長老師日常行為作定論,都幾主觀下,所以係咪adhd唔緊要,最重要係點處理呢啲行為

little_yolky 發表於 18-5-25 10:23
所以好多人都話評估要6歲至準確。我女以前有同學仔, 係專注力不足, 幼稚園時去評估過話係, 但話要大小小至 ...

我兩個孩子都係粉嶺評估中心,兩個都係兩歲幾已經接受評估。

兩個孩子評估過程中,大既我可以坐側邊觀察,細既完全拒絕我入內,所以細既我覺得有保留。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

bobbob 發表於 18-5-25 12:00
其實所謂評估都係觀察當時行為同問返家長老師日常行為作定論,都幾主觀下,所以係咪adhd唔緊要,最重要係點 ...

對!我細既評估中心結果令我相當驚嚇,兩間幼稚園都覺得有保留甚至有好多?????出現

2 3歲的評估應只可推論出是ADHD 的傾向,   如果當時是分別由2間幼稚園提議去check 的, 可能當時行為的確似ADHD.  不過幸好大左之後是界定冇 (應不是好返) , 資優有可能有/冇ADHD, 有些行為可能都重疊影響左早期(2-3歲)判斷?

HaYi 發表於 18-5-26 20:14
2 3歲的評估應只可推論出是ADHD 的傾向,   如果當時是分別由2間幼稚園提議去check 的, 可能當時行為的確似A ...

當時兩間幼稚園覺得資優同時會有其他問題,所以轉介,既然小學前評估幾次都話有問題,我就積極面對,到了小學已經全面評估及支援,專業人仕結論無存在評估中心所講,至今我細既已經中學,完全無問題,一切正常。
‹ 上一主題|下一主題