用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有多動症?
go

有多動症?

女仔小一,有時真係睇唔過眼,同佢講嘢或講題目,佢都郁來郁去冇乜點停過,真是懷疑佢係唔係多動症,唉...

回覆樓主:

平時放學/假日, 有冇俾小朋友外面跑跑跳跳。

shirley2014 發表於 18-5-24 09:19
女仔小一,有時真係睇唔過眼,同佢講嘢或講題目,佢都郁來郁去冇乜點停過,真是懷疑佢係唔係多動症,唉... ...
我仔四年級都係咁

shirley2014 發表於 18-5-24 09:19
女仔小一,有時真係睇唔過眼,同佢講嘢或講題目,佢都郁來郁去冇乜點停過,真是懷疑佢係唔係多動症,唉... ...
我阿女小三都係咁。不過, 多動症應該係控制唔到, 好似我阿細出到去外人面前就好定, 就唔係了。學校老師有無投訴? 佢哋見細路多過我哋見靚仔, 問下佢哋意見都好, 如果老師都有懷疑, 咪去驗下囉。

咁如果要佢玩/唔洗讀書,係咪就可以專心到?

回覆樓主:

一個有多動症的人係連自己鍾意做嘅事都專注唔到。 你可以留意一下。
如果有懷疑,盡早求診,如果真係有ADHD, 打算輪侯政府接受治療的話,一般都唔係等一年半載就等到,勿錯過黃金時期。

S-Kwok 發表於 18-5-24 15:28
一個有多動症的人係連自己鍾意做嘅事都專注唔到。 你可以留意一下。  
如果有懷疑,盡早求診,如果 ...
佢睇電視丶平板好專注

1998Ruby1998 發表於 18-5-24 14:55
咁如果要佢玩/唔洗讀書,係咪就可以專心到?
除左電視平板定定睇外,好像玩其他野一邊玩一邊講嘢

little_yolky 發表於 18-5-24 13:08
我阿女小三都係咁。不過, 多動症應該係控制唔到, 好似我阿細出到去外人面前就好定, 就唔係了。學校老師有無 ...
老師只是提過佢上堂有時唔多專心,有時同人講野,有時游雲

b3410 發表於 18-5-24 10:51
我仔四年級都係咁
男仔動作吧

shirley2014 發表於 18-5-24 16:24
男仔動作吧
細女都係。佢已經算好乖,學校做班長,可以忍住。不過屋企我同佢溫書,一分鐘都停唔到,睇書時拎本書上下fing,頭都暈。

回覆 shirley2014 的帖子

我見過唔少小朋友,好多都係心散、鍾意傾計、掛住玩,但係真正多動症嘅只係得一兩個,佢地張凳係無論咩時候都坐唔暖,感覺就好似佢係架飛機咁,只能不斷行/盤旋,唔能夠停低。
咁如果要佢「停止」一陣例如食野、茶樓餐廳等位、等睇醫生、畫畫之類,佢會唔會展露「不安」,要搖下身體、行下又坐下,去舒緩佢嘅情緒?如果冇的話,應該都係接觸電子產品多,搞到個人嘅專注力減低,又或者只係精力比人多(未去到失控果種),未放夠電。

我地外人睇唔到你個女,唔能夠一刀切話 yes or no。學校老師見得多小朋友,問佢地比較清楚,不過你老師所形容嘅「唔多專心,有時同人講野,有時游雲」,好多學生都有呢個 comment。

shirley2014 發表於 18-5-24 16:23
老師只是提過佢上堂有時唔多專心,有時同人講野,有時游雲
我個都係咁, 不過就唔會上堂同人講野, 係人哋講嘢都關佢事, 留心人哋多過老師講嘢。老師話, 窗口飛隻雀仔都關佢事。多動症應該會控制唔到, 行來行去, 又搞同學。

回覆樓主:

我細既三歲時評估為言語及自閉,四歲時評估為ADHD 及SEN , 五歲揀小學,如果半年內無轉變就要食藥,我再問評估中心診斷為乜呢?評估中心答我:三歲至今全部都有,再落樓回家時眼淚流出,小一開學前已見支援老師,到了小二小學表示情況不是評估中心報告內容,首先小一開學九月威爾斯言語治療科第一次見面已即時表示無問題,小一下學期中英默全部合格,小二上學期再由教育學家及心理學家在校評估,已可離開支援小組,兩年小學未曾出現ADHD,只是有點專注力不足好普遍,但在家往往挑戰菲傭姐姐,我回家就會好正常,所以你要留意下情況,向學校查詢可否轉介支援小組作評估。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 18-5-24 16:54
我細既三歲時評估為言語及自閉,四歲時評估為ADHD 及SEN , 五歲揀小學,如果半年內無轉變就要食藥,我再問 ...
唔明, 因為之前太細評錯有ADHD, 其實冇 ? ADHD 一向言語未必有問題, 威院是言語治療評佢冇ADHD 定冇言語問題 ?

補充下樓上, 以我所知, 就算有ADHD, 睇電視電腦都可以不動的, 而睇電視電腦不動是不能證明佢冇ADHD.  一般ADHD評估是小朋友在2種場合有ADHD行為, 因為由心理學家睇左家長同學校分別交回的評估卷再跟進, 所以家長如果發現小朋友的情況有異, 最好問下學校老師. 如老師意見都是相同, 就要快找專家診斷同交正式的評估卷.   

HaYi 發表於 18-5-24 21:29
唔明, 因為之前太細評錯有ADHD, 其實冇 ? ADHD 一向言語未必有問題, 威院是言語治療評佢冇ADHD 定冇言語問 ...

小一開學九月已經到威爾斯言語治療科接受第一次評估及治療,但治療師即時評估後表示我孩子不是評估中心所寫的言語低於歲數及不存在問題需要治療。

而ADHD及SEN在小學兩年生涯再由兩位專業人士作出評估同樣表示無問題存在。

assado 發表於 18-5-24 09:55
平時放學/假日, 有冇俾小朋友外面跑跑跳跳。
有,星期三放學差不多玩一個鐘,星期五六日起碼二個鐘

mrs.so 發表於 18-5-24 21:42
小一開學九月已經到威爾斯言語治療科接受第一次評估及治療,但治療師即時評估後表示我孩子不是評估中心所 ...
你自己帶去私人檢查定政府?你個三歲咁細咁快可以安排檢查?

shirley2014 發表於 18-5-25 08:30
你自己帶去私人檢查定政府?你個三歲咁細咁快可以安排檢查?

我孩子係兩歲N班時幼兒中心發現有資優,然後寫轉介信,及後轉校到半日制幼稚園,幼稚園也發展同樣情況,不願在K1上堂,副校長拖著他到K3班房,他能學習到K3內容,但我家有哥哥,所以覺得有機會哥哥做功課時已經在側邊聽講吸引了,又再幼稚園寫轉介信評估中心。

評估報告一次又一次結果,兩間幼稚園都好驚訝結果與現實相反,所以我更加要積極留意情況進展。

mrs.so 發表於 18-5-25 09:40
我孩子係兩歲N班時幼兒中心發現有資優,然後寫轉介信,及後轉校到半日制幼稚園,幼稚園也發展同樣情況,不 ...
所以好多人都話評估要6歲至準確。我女以前有同學仔, 係專注力不足, 幼稚園時去評估過話係, 但話要大小小至可作準, 期間學習一D course。到小學時再評估, 係確診。你間乜評估中心, 點解會咁。

真係家有資優兒其實都相當煩惱。