用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非頭生考直私是否較吃虧?
go

非頭生考直私是否較吃虧? [複製鏈接]

大嗰個讀A校(官津或直私),細嗰個想考另一所直私,很多學校報名表都問家姐阿哥讀邊間,甚至有傳聞面試時阿二會較吃虧,因為學校覺得選該校只做後備,不入讀機會較高,怕浪費時間。

當然,如果阿大入的是齋校,阿二是另一性別便沒有嫌疑;如果是同性別,或阿大入的是男女校,嫌疑較大。又未到見家長階段解釋為阿二選該校而不是阿大學校的原因。
   0    0    0    0

回覆樓主:

你聽朋友講?

蝦米豬 發表於 18-5-24 09:12
大嗰個讀A校(官津或直私),細嗰個想考另一所直私,很多學校報名表都問家姐阿哥讀邊間,甚至有傳聞面試時 ...

我又覺得未必,如果接送,洗費各樣安排到,我覺得應該因應兩個小朋友的特質去選校,認識很多朋友兩個孩子返不同的直私,各展所長。

我自己兩個孩子的性格也不太一樣的。

蝦米豬 發表於 18-5-24 09:12
大嗰個讀A校(官津或直私),細嗰個想考另一所直私,很多學校報名表都問家姐阿哥讀邊間,甚至有傳聞面試時 ...

A如果係較出名的津校,我估直私會覺得你第日有較大可能就算比OFFER你,你都會唔讀佢地。

回覆樓主:

直資表格, 吾見有一欄要填寫哥哥/姊妹學校資料, 是否個別小學要求?

ar_mak 發表於 18-5-24 11:24
假設直私有呢個想法而不去取錄該名學生,第一係矮化自己,第二係自己閂埋隻門,第三係誤將假設想成為現況。 ...

呢個唔繫假設,係當下直私小學的現狀。

大果個都已經入讀緊了, 其實就算細果個會蝕又可以點丫? 要考就要考嫁啦, 大果個會因為細果個唔讀書咩?
都無其他choice 要考就勇往直前吧, 諗來做乜?

ar_mak 發表於 18-5-24 11:14
假設,我係負責呢項入學工程,未必會好花時間去將呢個情況去量化作為計分標準。例如兄姐本身讀緊是寶校,你 ...

我知道有case個家姐讀名津,但幾谷,家人想幫細女報一名直資,first in時個老師看完表格(要填家姐讀邊間)便安排坐在一旁, 不用做面試task. In完後小朋友對家長說無乜嘢做過,只是坐。

回覆樓主

又未必成立,我朋友堆當中,好多兩個讀唔同直私學校,我覺得最重要家長面見嗰部份可以解釋到。

蝦米豬 發表於 18-5-24 12:34
我知道有case個家姐讀名津,但幾谷,家人想幫細女報一名直資,first in時個老師看完表格(要填家姐讀邊間 ...

直资表格或我未見過要填家姐/哥哥讀那校, 父母學歷就有填寫過。

supermom1 發表於 18-5-24 12:43
又未必成立,我朋友堆當中,好多兩個讀唔同直私學校,我覺得最重要家長面見嗰部份可以解釋到。
...

兩個都係直私唔緊要啊,如果哥哥姐姐讀緊名津,細佬妹去in直私,話直私冇顧忌一定係假,邊間直私想比人玩,call waiting 一次有一次先得嘠。

ar_mak 發表於 18-5-24 14:32
點解你會有個想法,認為學校會覺得係比人玩?咁果D考完第一去插班走既細路,學校咪要嘔埋血先掂???

P ...

唔繫樣樣野你講就係庵,人地就唔庵。連埋你其他pose滴睇法,有幾個人睇得明先得嘠,上邊都有人pose個案出來,確實是有影響。講緊哥哥姐姐名津,弟妹in直私。

回覆樓主:

咁有冇哥哥讀緊喇沙,細佬考到DBS/YW?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題