用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 香港社區言語治療中心(觀塘)有沒有用家可以俾意見? ...
go

香港社區言語治療中心(觀塘)有沒有用家可以俾意見?

今天打去了解過因為費用唔平所以希望了解多D

小朋友是什麼事?是評估後要語言治療?

meishe 發表於 18-5-24 13:54
小朋友是什麼事?是評估後要語言治療?

言語評估後要言語治療
但未做全面評估

你是自已做評估或是政府的評估中心做評估。他未識講嘢嗎?

meishe 發表於 18-5-24 14:19
你是自已做評估或是政府的評估中心做評估。他未識講嘢嗎?

協康做的,他只會好少單字

Jayhc 發表於 18-5-24 15:29
協康做的,他只會好少單字

請問你小朋友幾歲呀 我仔都未係好識

Yyt123 發表於 18-5-24 18:20
請問你小朋友幾歲呀 我仔都未係好識

就27個月

究竟小朋友評估是什麼事情?小朋友是全面發展的為何你口六想做語言治療?而你又表示未做全面評估? 所以最終你要決定自己想幫助小朋友什麼呢! 因我也是過來人,當自己囝囝評估後發生問題是十分徬徨無助的,但不要令自己混亂,要冷靜思考清楚自己怎樣幫助囝囝就是最重要的。

meishe 發表於 18-5-25 19:23
究竟小朋友評估是什麼事情?小朋友是全面發展的為何你口六想做語言治療?而你又表示未做全面評估? 所以最 ...

我需要未全面評估,但我覺得似自閉所以想去言語治療,我每天也覺得好難受(emoji)

有什麼可以幫你和你分享。

Jayhc 發表於 18-5-25 21:04
我需要未全面評估,但我覺得似自閉所以想去言語治療,我每天也覺得好難受(emoji)
...

如果係咁就方向走錯了, 因為你未能了解小朋友邊一方面出問題, 需要什麼治療。 應該盡快全國評估睇下認知, 言語, 感統, 大小肌肉有無問題, 你只係盡快去上言語治療都未必有咩幫助

Jayhc 發表於 18-5-23 22:55
今天打去了解過因為費用唔平所以希望了解多D

你做得啱,不需要確診什麼,認為小朋友邊方面弱,或已有嗰方面專業人士建議,已可以考慮進行訓練,爭取黃金時間。依段話是CAC護士同我講的。

我仔在香港社區言語治療中心搵高sir做training, 覺得佢好有心,有耐性。而我仔同佢都夾到,有明顯進步。但高sir要排好耐。開未排到高sir
前試過上其他年資淺的ST,但都有幾大分別。

最後我覺得小朋友夾唔夾ST係最重要。