用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

專科專教 [複製鏈接]

開放日課程介紹時間,主任講嶺小係專科專教,想問問嶺小家長係唔係真係咁既?
   0    0    0    0

閣下心目中的專科專教是怎麼樣的呢 每個人的理解可能都不一樣 所以論壇上的家長是很難回答的

aangie637 發表於 18-5-23 22:27
嶺小絕對唔係專科專教,你會唔會聽錯咗?今年邊位講?
係個miss,係主任?佢話係負責課程

如果主科專科老師只是教授主科 技術上課擔上可能未必能夠安排 因為每個主科的每週節數可能不一樣導致每位老師的課擔 可能也不一樣 同一時間副科目就沒有人任教

另一個較為務實的做法就是主科只是由專科老師任教 即中文科中文專科老師負責 英文科及數學科也分別由英文科及數學科的專科老師負責 但是專科主科的老師仍然需要任教副科目 例如通識聖經等等

嶺小屬於後者相信老師所講的專科專教就是後者的情況 即主科由專科老師負責

朋友在一間津貼小學任職英語教師他本身是英文專科老師負責教兩級的英文堂但同時也兼任聖經科電腦科與及科學科 這種專科專教的模式在香港相當普遍

回覆 Bbkingdombb 的帖子

按照你回答,嶺南小學的老師應該不是絕對的專科專教了。
我睇過學校網頁資料,發現主科數學的專科老師是最少的,咁會唔會對數學成績有影響?

magicpandada 發表於 18-5-29 22:46
回覆 Bbkingdombb 的帖子

按照你回答,嶺南小學的老師應該不是絕對的專科專教了。
先問一個無知問題, 專科專教的意思係讀嗰科教嗰科, 還是中文老師就只會教中文科?  如果係後者, 反而好多數學老師就真係只教數學喎.  但係要知一點, 嶺小老師如果做班主任的, 係一定會兼教埋通識喎.

回覆樓主:

其實我覺得數學科係咪專科專教都問題不大,相信小學嘅數學,父母嚮屋企都教到小朋友,就算唔記得,睇返書都好快識,但又有幾多個父母係讀數學呢??

我覺得係嶺小寫咗出嚟,令大家了解老師嘅學歷,但出面好多學校都冇寫,究竟係咪真嘅專科專教,你又點會知呢?

一般來說小學的數學科專科老師在大學本身是不用數學本科畢業的 教小學生數學最重要是教學技巧而不是本科知識 很多小學數學老師的本科都是理科 例如物理化學生物又或者 商業科目例如經濟商業管理財務等等 當然數學本科的都會有

有興趣研究的可以去大學pgde入學要求睇一睇例如去中文大學 與數學相關的本科會優先取錄

如果在中學任教數學就很不用了一般都需要數學本科畢業

嶺小的老師好多都學歷好好喎!大學讀工程的,數學成績分分鐘勁過入數學系的同學。我真的不迷信讀嗰科教嗰科。反而老師的教學技巧重要些啦。何況現在是小學程度的教學,識教育會緊要啲。
‹ 上一主題|下一主題