用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門流程
樓主: fanay
go

叩門流程

Monosaru 發表於 18-5-25 09:14

知道 多謝你分享 我見好多都要統一派位紙 我都無揀佢地學校 好驚無得in

醒目開學勳章 王國長老

fanay 發表於 18-5-25 09:47
知道 多謝你分享 我見好多都要統一派位紙 我都無揀佢地學校 好驚無得in
...

有無得in都照叩,無損失,除左嘥左墨嘥左紙

Monosaru 發表於 18-5-25 09:14

如果我無揀個間學校 而佢又要攞選校表 甘俾吾俾

fanay 發表於 18-5-25 09:50
如果我無揀個間學校 而佢又要攞選校表 甘俾吾俾

我所報的,學校都要求111,但學校網頁已有申請表格,照填好,連同所需文件+指定頁數portfolio釘好,星期六得半日,交晒區內學校已經足夠,星期六晚+星期日再諗好跨區行走路線,基本上咩都唔理,照填照交,唔俾in就算。
其實校長點可能3-4日內睇晒所有申報人portfolio, 我覺得應該入到2nd in先睇資料,到時可能同分的話,校長會選111的學生,但如果面試好高分,唔會理111啦,小朋友面試都講運氣,希望你唔駛玩叩門(emoji)(emoji)

Monosaru 發表於 18-5-25 09:55
我所報的,學校都要求111,但學校網頁已有申請表格,照填好,連同所需文件+指定頁數portfolio釘好,星期六 ...

我都希望 第一自願 全部野即掉

冬日勳章

如果自行入左,叩門要有咩資料?

回覆樓主:

我發覺好多撞哂時間,我心儀要叩果啲,有一半都已撞哂同一時間

醒目開學勳章 王國長老

flipper2000 發表於 18-5-25 10:17
我發覺好多撞哂時間,我心儀要叩果啲,有一半都已撞哂同一時間

係呀,叩門筆試面試都係果幾個weekend好易撞日子

醒目開學勳章 王國長老

fanay 發表於 18-5-25 10:06

我都希望 第一自願 全部野即掉

識人借晒車同司機(親戚),話唔駛叩門就即刻湊晒細路開車去海灘玩

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 10:24
識人借晒車同司機(親戚),話唔駛叩門就即刻湊晒細路開車去海灘玩
...

我都好想甘 不過預備功夫都要做足嘅

醒目開學勳章 王國長老

fanay 發表於 18-5-25 11:05
我都好想甘 不過預備功夫都要做足嘅

祝好運

回覆 Monosaru 的帖子

想問下你關於portfolio應該點做?

Jennypp 發表於 18-5-25 14:01
回覆 Monosaru 的帖子

想問下你關於portfolio應該點做?

每一個小朋友都不同,你叩門的學校係有宗教?學術為主?著重體藝?
上年我整左十幾頁,通常學校需要8-10頁,自己先了解學校再去選擇內容,每封信寫既野都不同,努力(emoji)(emoji)機會留俾有準備既人

Monosaru 發表於 18-5-25 14:12
每一個小朋友都不同,你叩門的學校係有宗教?學術為主?著重體藝?
上年我整左十幾頁,通常學校需要8-10頁 ...

要先了解自己小朋友適合讀咩學校,不是人云亦云,對你小朋友了解後就會寫得出portfolio

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 10:24
...

我識人,上年放榜日,將小朋友交俾婆婆, 之前準備哂叩門資料,再加老公放假做司機

結果,派到甲一,堅開心,然後。。。2 公婆去食步飛慶祝

ngokwan 發表於 18-5-25 15:30
我識人,上年放榜日,將小朋友交俾婆婆, 之前準備哂叩門資料,再加老公放假做司機

我果年放左榜即撲返屋企book機票   

fanay 發表於 18-5-25 09:47
...
派學校有無棟, 唔到你想, 一咪諗就愈驚,. 現在要做的是,
去想叩門的小學校網做功課, 準備要用文件,
Check 定拎派位証小學附近有無影印店 (影派位証)
流程要點做, 只有自己知, 做好功課去度流程 !

subb 發表於 18-5-25 16:25
派學校有無棟, 唔到你想, 一咪諗就愈驚,. 現在要做的是,
去想叩門的小學校網做功課, 準備要用文件,
Check ...

我已經印定哂十幾份 只係欠我仔準備

cattz288 發表於 18-5-25 15:46
我果年放左榜即撲返屋企book機票
咁正, 開心book 機票 !

fanay 發表於 18-5-25 16:27
我已經印定哂十幾份 只係欠我仔準備
good luck !
小朋友仍細,結果點都好,
唔好比太大反應給他見到 !

我自己覺得都唔好叩太多門, ..他們會攰的 !