用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 擔心阿仔是亞氏保加症
go

擔心阿仔是亞氏保加症

剛3歲,讀緊N班,上學老師沒有說他有大問題,負面評語只係有點固執和眼神較弱,其他都很理想正面

我自己覺得佢有以下疑似特徵:
1.玩車轆,好細個已經鍾意返轉架車咁玩,去公園又鍾意玩轉轉的東西,不過現在大個左d又少左咁玩
2. 記性超好
3. 固執,越大越固執,玩個様野如果不合佢之前玩法會喊,激動起上黎會爆燥大喊大叫,要跟佢做法,新衫新鞋有時會有點抗拒,不過花d時間同佢傾或者喊完一輪冷靜了佢會妥協
4. 眼神弱,影相好難先叫到佢望鏡頭,講野要提佢先肯望人,但好容易閃開
5. 大小肌肉有點弱

老公覺得佢唔係,因為佢話小朋友很多也是固執和記性好,阿仔性格活潑唔怕醜,好多野講,都可以有正常對答,有時都會有問非所答的時候,上堂都合群會同其他小朋友有交流同玩,會聽老師指令

Interview對答都ok肯坐定定,K1有幾間名幼收了

諗緊我會不會太多疑,有無需要帶佢去做評估

回覆 Karen0218 的帖子

睇你咁講, 你個仔無問題丫!
不過始終仲細, 睇埋佢上K1後既情況先!

Google search for the ADOS, and find a local centre for assessment.

It is the official testing method for ASD, and Asperger, under the DSM 5 standard.

But CAC is not using the official method.

我女言語唔係咁好 健康院早已轉介去cac
去第一次見姑娘傾計及交表 同女女做小測驗果d
姑娘都話我女似亞氏保加 特徵同你小朋友差唔多
下個月再去 到時覆你結果

樓主,你不用這麼煩惱,你先做評估吧!因為我囝囝都是亞氏保加症,跟你這幾點特徵相同,他在K3時老師已經說他跟人沒有眼神接觸,到了一年級才評估確疹為ADHD & ASD,跟住去協康做一些大小肌肉訓練,參加團隊活動訓與其他人相處和合作,才慢慢改善!