用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留美讀第10班一年學費住宿生活費
go

留美讀第10班一年學費住宿生活費 [複製鏈接]

想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同,但想知道一般、大約費用,自己再參考評估一下,所以希望已經有仔女係果邊讀緊嘅可以提供資料,比我參考一下。感謝!
   1    0    0    0

calcalcal 發表於 18-5-23 08:02
想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同 ...

我都想知

calcalcal 發表於 18-5-23 08:02
想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同 ...
我睇返我自己當年讀過嘅寄宿學校,而家嘅學費 + 食宿費係 U$65k 一年,係呢個數目上,再加若干零用(少量就夠,基本上日日都喺學校,冇咩地方使錢),以及放假返屋企或者去別處度假嘅機票食宿,就係一年嘅使費

mugtaitai 發表於 18-5-23 19:11
我睇返我自己當年讀過嘅寄宿學校,而家嘅學費 + 食宿費係 U$65k 一年,係呢個數目上,再加若干零用(少量就 ...

介唔介意講係邊個州?

calcalcal 發表於 18-5-23 19:39
介唔介意講係邊個州?
麻省,學校喺麻省西南角一個幾偏僻嘅小鎮,離紐約同波士頓都大約 3 個鐘車程

回覆樓主

2018-19年度New England, Mid Atlantic 及加州等比較多人選的地區 學費大概每年US$58k-68k

Joyful 發表於 18-5-25 11:37
2018-19年度New England, Mid Atlantic 及加州等比較多人選的地區 學費大概每年US$58k-68k
...

計唔計住宿費?

回覆樓主

Boarding school 包食住,如需要上ESL會多加約5一10K

回覆樓主

你女有美國身份嗎?如有及當地有親戚可住宿,可讀public school,不用付費。如冇就去private school. Day school 的話平D,但要住host family. Boarding school 貴D及難入D

妳女是否讀中二? 有沒有準備考SSAT? 學校可以參考
https://www.niche.com/k12/search ... hools/s/california/

andykwan 發表於 18-6-17 00:38
妳女是否讀中二? 有沒有準備考SSAT? 學校可以參考
https://www.niche.com/k12/search/best-boarding-high-s ...

來年中二。唔該。

回覆樓主:

題外話,今年6月15日,美國女童無法站立及行走,後發現有身上蜱虫,叮咬後嚴重後果,郊外小心D

回覆樓主

其實如果唔係過去讀grade10,係咪通常都會再遲啲,係香港讀埋form 6 先過去?

brother4 發表於 18-6-17 11:08
題外話,今年6月15日,美國女童無法站立及行走,後發現有身上蜱虫,叮咬後嚴重後果,郊外小心D
...

calcalcal 發表於 18-6-18 00:04
其實如果唔係過去讀grade10,係咪通常都會再遲啲,係香港讀埋form 6 先過去?
...
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況,冇乜話通常邊一年,我同我妹妹當年就 grade 11 先過去,只在美國讀兩年高中,屋企負擔冇咁重;我仔今年暑假後升 grade 9,我問佢是否想過去讀,佢話唔想,話唔捨得班同學仔,想喺香港讀多一兩年先,我由得佢自己決定

mugtaitai 發表於 18-6-19 09:03
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況 ...

咁請問咁遲去會唔會冇乜學校揀?

Catmom 發表於 18-6-19 22:41
咁請問咁遲去會唔會冇乜學校揀?
你意思係冇乜學校肯收咁高年班嘅學生?我又覺得唔至於,不過如果最後一年(grade 12) 先入,可能比較好嘅學校會猶豫,因為呢年一開學就要報大學了,怕學生未適應,公開試成績又未齊,真係會影響報大學,而大學 placement 係中學其中一個省招牌的 aspect,佢哋未必想冒險。

當然如果係公民入讀公立高中就冇呢個問題,只要你入屋企所屬校區嘅學校,無論邊一年都一定收

mugtaitai 發表於 18-6-20 14:24
你意思係冇乜學校肯收咁高年班嘅學生?我又覺得唔至於,不過如果最後一年(grade 12) 先入,可能比較好嘅學 ...

我驚學校一般9班收生,到10or11班會冇位

mugtaitai 發表於 18-6-19 09:03
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況 ...

請問您當年過去讀11班,只得兩年時間適應、考大學,會唔會幾吃力呢?

Catmom 發表於 18-6-20 14:29
我驚學校一般9班收生,到10or11班會冇位

私校來講,的確係 9班同10班入讀嘅人數最多,再高年班想插班,的確係會難過會 9班 10班入,但如果成績標青嘅話都唔使太擔心,一定會有學校收
‹ 上一主題|下一主題