用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 閃卡的好處及壞處
樓主: jamhappybobo
go

閃卡的好處及壞處

prettywuman 發表於 18-6-19 19:36
我閃左兩年..三歲開始..個人覺得四歲開始先係太遲...我果個都係而家好鐘意睇書同坐得定...閃卡係有佢既用 ...

同埋我係自製閃卡..家長既耐性好重要

回覆樓主:

我仔6歲前我都只係同佢玩自制閃卡,佢細個冇時停走黎走去,我唔會唔俾佢走,只要安全就得啦,但獨獨我同佢玩時佢先可以定一定(2分鐘啦),已經好好啦,佢冇check過係咪過度活躍或專注力不足(同佢講野佢係一定走左去聽唔到),慢慢做左6年佢都記唔到幾多字,但佢專注力明顯好左好多好多,一個走唔停既人仔,居然可以係圍棋前面坐十個鐘比賽都唔叫走,對我黎講已經係奇跡,之後到讀書上小學第一年,佢係比人幼稚園死背書既人落後好多,但因為佢已經坐得定左好多,我幫佢解題目解左半年已經追到上去人地頭個一半到,家長長時間堅持係緊要過教材,但冇左呢堆道具又點會令到班細路肯聽你講呢,個個細路鐘意睇既都唔同,只要大人有恒心,用邊樣都可以做到好效果

回覆樓主:

但。。。。香港人有耐性又有恒心既人真係少之又少了,有幾多大人可以自問做到俾晒所有時間個細路,我只有佢訓覺時先會做自已野

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:06
我想有些家長覺得無用係佢地要睇短期效應,呢個係無可能,而且恆心好緊要,仲要每天定時,定地方,我通常放 ...

想請問閃咭的內容要順次序嗎?例如我一天跟小朋友閃3次, boy->girl->baby->ball->cup, 係咪3次都要順返呢個次序架?
同埋可以講多啲係點樣用套閃咭? 閃幾耐可以加字/換另一套咭? 謝謝!(emoji)

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:05
之前見有人話閃卡無用,我真係要平反下,利申:只是普通家長一個,個仔已讀小學,不是任何sales.

之前買是 ...

請問你買邊套閃卡?
我仔都無時停
而家13個月,希望閃卡幫到下手

ballaaa 發表於 18-6-17 00:06
我用迪士尼呀。
個碌卡機真係幫到我好多。
依家我女可以自己碌

點幫到呢?

iambecks 發表於 18-6-15 09:20
回覆 牛拔雞肉腸 的帖子

哩個site有得免費download...可以試下

你買定自己整?

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:05
之前見有人話閃卡無用,我真係要平反下,利申:只是普通家長一個,個仔已讀小學,不是任何sales.

之前買是 ...

我覺得用閃卡最難是要快閃及讀出來,我成日都攪到張卡跌落地下

回覆樓主:

關於閃卡,可以參考一本叫 "愛因斯坦不玩識字卡" 的書,另外也可看看閃卡的發明/推廣人杜曼博士 (Glenn Deman) 的著作,如何教寶寶閱讀/數學/百科知識/身強體健,圖書館有得借。

閃卡原意是訓練幼兒左右腦協調,用圖像記憶法,不過很多人用來訓練幼兒認字。幼兒學習其實是多感官的,用閃卡只用眼耳口,缺乏觸覺,也沒有理解,所以對字詞認知的局限在認讀,不明意思也不會應用。所以,家長其實除了用閃卡,也要讓幼兒接觸實物,多些生活體驗,否則只是死記硬背,時間久了便會遺忘那些認讀過的字詞。

candice1019 發表於 18-9-18 03:45
想請問閃咭的內容要順次序嗎?例如我一天跟小朋友閃3次, boy->girl->baby->ball->cup, 係咪3次都要順返呢 ...

幾年前用過閃卡,大約係咁:

首先逐個字讀一次,每次十個字左右,之後換次序,一共讀三次。

一日讀兩三次,即是每個字睇咗6-9次。隔兩三日可以換字,每次換兩三個。

我小朋友已經小學了,最近聽學校講座,講閱讀能力,有部份內容和閃卡類似,不過係叫小朋友認讀已學懂/應該懂的詞語。一次20個字,七成以上是小朋友認到的字,叫小朋友快速讀出來,約一秒讀一個,有不懂的家長可以教一次。之後換次序再讀,一個星期換幾個字。活動目的不為認字,而是訓練閱讀速度,因為如果小朋友要花很長時間才認讀到一個字,看句子和文章時借很難連貫字詞的意思,有礙理解, 所以要練習速讀。

scgift 發表於 18-5-23 03:17
個人認為因為你細仔本身就係資優兒,並唔係因為閃卡而令佢變為資優兒。

我有朋友直頭上埋堂學各式各樣教育 ...

謝謝分享

MNIF 發表於 18-6-16 14:29
毫無疑問,恆久和早開始嘅閃咭演練將你兒子成為一個資優兒童。
替你高興。亦希望你不要太集中在資優與否這 ...

人地只係講客觀事實,無講過心靈及道德教育不重要,你如果係路過,是否多此一舉呢?

回覆樓主:

ian using the doman flash cards. you can buy something sinilar at taobao. I think it really helps. my kid is very attentive to colours and visual ques now. I use the doman cards since she was born.