用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 閃卡的好處及壞處
go

閃卡的好處及壞處

之前見有人話閃卡無用,我真係要平反下,利申:只是普通家長一個,個仔已讀小學,不是任何sales.

之前買是因為個大仔有過度活躍症,所以好想個細仔能專心。所以仲陀緊個細仔時,已不惜價錢貴就買了一套。由5個月識坐起,就每天風雨不改地一日閃三次。千萬不要以為能見到即時效果或佢1歲多就識數數或認到字,嗰D一定呃你或自己未用過。

回覆樓主

但好明顯的分別係佢每次閃時真係眼定定好專心甘望住你,然後佢到1歲多就好鍾意翻書。每次會好專心甘坐係度睇書,睇完一本又一本。然後數感好好,好鍾意數數,當學校教了數字後,就對數學好著迷,自己拿哥哥以前的數學書睇,一睇又睇好耐,好多數係佢自學。我已被大仔佔用所有時間,所以細仔細個時除了閃卡外,其餘時間都無理佢,但而家回想,其實閃卡真係好幫到BB,而家細仔被確認為資優兒童,數學全級第一,經常被老師讚佢坐得定及乖,亦全因為它,我們也沒有用其他昂貴教材,連playgroup 都未去過,就只在家玩這個。

回覆樓主

我想有些家長覺得無用係佢地要睇短期效應,呢個係無可能,而且恆心好緊要,仲要每天定時,定地方,我通常放工回來6點,即刻什麼也不做,即閃,只用幾分鐘時間,食完飯,已過了半小時,又閃一次,阿B瞓前9:00,又閃埋最後一次,就是這麼簡單。

我想㫿一壞處是家長無這個恆心和耐性。希望有其他人也分享下

回覆樓主:

個人認為因為你細仔本身就係資優兒,並唔係因為閃卡而令佢變為資優兒。

我有朋友直頭上埋堂學各式各樣教育小朋友既方法,也有定時定候使用閃卡。小朋友唔專心就係唔專心,連閃卡時段都極唔專心,3歲確診自閉+專注力不足。不斷做訓練但情況並沒好轉,精神科醫生及治療師更話以佢情況,家長要有心理準備小朋友6歲就要因為ADHD而食藥。

阿女從未使用過閃卡,但從小已經專注力極好,遠高於同齡,學野好快。現4歲半未夠大做評估,但曾遇過一位來自美國既心理學博士跟我說阿女係資優兒。

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:05
之前見有人話閃卡無用,我真係要平反下,利申:只是普通家長一個,個仔已讀小學,不是任何sales.

之前買是 ...

請問閃卡係咩來

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:06
但好明顯的分別係佢每次閃時真係眼定定好專心甘望住你,然後佢到1歲多就好鍾意翻書。每次會好專心甘坐係度 ...

請問閃卡係咩來

Leeleelau 發表於 18-5-24 01:57
請問閃卡係咩來

閃卡係一套教材,有中文卡,英文卡,百科卡及點卡,每天快速地閃十張卡,每天三次,當然要跟番時間表,之後卡的內容便會閃進我們的潛意識裏,就像我們有時見到一些東西好像在什麼地方見過一樣,這就是潛意識。

聽落好似好抽象,但我們很多以前學的東西都是潛意物化學的。

scgift 發表於 18-5-23 03:17
個人認為因為你細仔本身就係資優兒,並唔係因為閃卡而令佢變為資優兒。

我有朋友直頭上埋堂學各式各樣教育 ...

當然可能你本身都叻,又識教小朋友,所以可以生到及培育到資優兒。我和先生都唔叻,我們夫婦都有精神病,個大仔又過度活躍,個細仔其實兩歲多都未識講野,那時他已完成了整套閃卡,但竟然有一日佢自己拿著中文閃卡自已讀出來,之後開始講好多野。那刻我知道之前的心機沒白費。
仲有我地沒時間理佢,不但沒去過playgroup, 連幼兒班都無去,只留在家中,但佢會自己拿閃卡出來睇和讀。不過有一點最重要,是要早開始,真的要由BB時期開始,我家姐個仔到6、7個月先開始已太遲,因為BB已開始分心,但如果早開始,養成了習慣,他便會一開始閃就眼定定望住你

jamhappybobo 發表於 18-5-24 20:48
當然可能你本身都叻,又識教小朋友,所以可以生到及培育到資優兒。我和先生都唔叻,我們夫婦都有精神病, ...

資優 (gifted)的語源是禮物(gift),由此可知它的本意是神或是天所給予的天賦,亦即生下來時神經系統就己具有的特徵。

我曾遇到過一位男孩(K2),屋企冇教,但自己睇YouTube 學識加減乘除負數,英文12個月份望一次就識串。我相信呢位小男孩也是資優兒童。而呢位男孩正是言語遲緩的。

jamhappybobo 發表於 18-5-24 20:34
閃卡係一套教材,有中文卡,英文卡,百科卡及點卡,每天快速地閃十張卡,每天三次,當然要跟番時間表,之 ...

請問邊到有得買

回覆 牛拔雞肉腸 的帖子

哩個site有得免費download...可以試下
https://www.sageyandfriends.com/search?q=flash

回覆樓主:

我之前都買過黎閃,又係聽人話好。
但真係唔係想像咁易。
1.我同佢閃佢都唔想同我玩。
2.每日都做,其實耐性有限,
同埋測試完佢有啲係識,但好多都唔識。
加速令我放棄既念頭。
3.閃完一個主題,又要再閃第二個主題。
4.中文閃完又到英文,重點係我英文係有限公司,唔想佢學左我啲發音。
最終~我放棄了閃卡。
依家用第二個方法,我又輕鬆,
最緊要係唔駛我不斷重複講。
訓練到佢專注力之餘,我
仲測試到佢真係識。
我覺得舒服好多。

ballaaa 發表於 18-6-16 21:13
但真係唔係想像咁易。

咩方法?

tmy92013 發表於 18-6-16 23:50
咩方法?

我用迪士尼呀。
個碌卡機真係幫到我好多。
依家我女可以自己碌

ballaaa 發表於 18-6-16 21:13
但真係唔係想像咁易。

我都有同你同一個感覺

ballaaa 發表於 18-6-17 00:06
我用迪士尼呀。
個碌卡機真係幫到我好多。
依家我女可以自己碌

方法同閃卡都幾似

wenwenkwok 發表於 18-6-17 00:17

方法同閃卡都幾似

最緊要係依家唔駛我講,
只係陪佢玩就已經學到。
媽媽我表示輕鬆好多

jamhappybobo 發表於 18-5-22 17:05

之前買是 ...

我閃左兩年..三歲開始..個人覺得四歲開始先係太遲...我果個都係而家好鐘意睇書同坐得定...閃卡係有佢既用處