用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果囝囝乜獎都冇,学野但冇証書,扣門的portfolio ...
樓主: KATRINE
go

如果囝囝乜獎都冇,学野但冇証書,扣門的portfolio   [複製鏈接]

mykate 發表於 18-5-25 21:33

除非

我見過有例子,因能力不足怕直小谷,想叩次一批但又質素良好的學校,就真係要諗下點解釋才得體

回覆樓主

機會是留給有準備的人。

一些揀人見嘅小學,第一round憑乜揀中你去面見?

1. 名幼
2. 品學兼優嘅幼稚園成績表
3. 各種學術或非學術證書
4. 111/100/010等
5. 早入叩門表(很少一線校用呢個準則)

如果以上皆無,在揀人見嘅叩門學校係好蝕底,因為就算你叻到識飛,學校唔揀你見,你都唔會有機會表現出黎。所以我成日話,適量有用嘅證書係有用,尤其在叩津校階段。

那些全部人都有得見嘅學校就會有機會俾你表現自己。但都要學術/禮貌/行為有番中上水平才有機。當然,一線學校要求一定高過二線學校。

Be realistic, 如果楼主真係冇乜事前準備,萬一唔好彩要叩門,千祈唔好只係叩一線校。

siden 發表於 18-5-26 10:27
唔會有問題

因為你正常只會向上叩,唔會反叩次一批學校,你的心意是司馬昭之心,學校一定明白

Haha, 真係講得好中。

家姐讀開那間ok 的,但似乎唔夠全面,所以想試叩高一線。

Thanks.

siden 發表於 18-5-26 10:54
機會是留給有準備的人。

你 listed 的 1. and 4.
係我的 concern.....

1. 龍幼似乎唔算名幼
4. 如果冇其他私小 offer, 我地應該係 000

mykate 發表於 18-5-26 11:38
你 listed 的 1. and 4.
係我的 concern.....

不過你騎牛揾馬

冇壓力la

也可安慰你自己兩個讀同一間容易處理好多

siden 發表於 18-5-26 10:54
機會是留給有準備的人。

——

Beauty222 發表於 18-5-26 16:53
想請問
第二點品學兼優嘅幼稚園成績表
因覺得幼稚園成績表

小學睇咁多幼稚園成績表,有幾可信又或有幾多水份,學校心中約略有個數。一些有口碑嘅學校出推薦信或成績品行全A, 學校總睇得出係好野。就算唔出名地區幼稚園,同區10個8個一齊入叩門表,個主任拼埋一比較,已經知高下。

所以我話,有些有用嘅cert就更有利。例如個細路YLE starters 15盾,英文底子都唔會差得去邊。

醒目開學勳章 王國長老

Beauty222 發表於 18-5-26 16:53
想請問
第二點品學兼優嘅幼稚園成績表
因覺得幼稚園成績表

1. 有d幼稚園細細個已血肉戰場有測有考,有d只有做得好vs 有進步,小學校長會識睇
2. 到年尾拎準時獎定品學兼優獎,係有分別的

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 18-5-26 17:29
小學睇咁多幼稚園成績表,有幾可信又或有幾多水份,學校心中約略有個數。一些有口碑嘅學校出推薦信或成績 ...

成日都話,唔為張cert都為增值,家長付出金錢心機時間帶小朋友去學野,唔係食飽飯無野做架......

siden    發表於 18-5-27 09:41

回覆樓主

我覺得放多啲親子相,最好係親子參加學校活動,例如:親子學校旅行,賣旗,聖誕活動等。可以睇到家校合作都好重要。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

幾年前考小一,冇做!!..

純經驗分享,上年個囡派位派第16志願,去叩第一二志願,兩邊都成功去到見校長,最後入咗第一志願。

個陣個PROFOLIO都唔係整好耐,一兩日用POWERPOINT攪掂,以相為主,學校照呀,生活照呀,仲有啲作品照咁,字就唔駛多。

兩次面試感覺大同少異,第一輪既都係小組學術,乜都有問下,至於小組形式進行,我自己覺得可能係想睇下小朋友會唔會過度活躍呀,難以控制咁囉。
見校長兩邊都係差唔多,都係考個小朋友應變架者,例如突然用英文/普通話問妳睇下有咩反應,俾啲智力遊戲個小朋友考下佢咁,同埋都鐘意問平時家庭生活上既嘢。

個陣無刻意去操練點樣面試,只係提下佢叫佢答問題大聲啲同唔好怕醜~~

回覆樓主:

如果之前已經入左兄長的学校,再叩門人地会5会5多收?

想借位一問,如果portfolio入面已經有小朋友號介紹,仲要唔要寫叩門信架?

回覆 pekovian 的帖子

如果唔係讀私幼, 會唔會識晒呢啲...?

回覆 hiroraymond 的帖子

好叻呀

laibebemama 發表於 18-6-4 14:40
回覆 pekovian 的帖子

如果唔係讀私幼, 會唔會識晒呢啲...?

我講既standard唔係離地,好多一線小學眼中只係基本能力。我女讀學券happy school,K2下學期已經做到晒我講既學術要求,當然仲可以精益求益,至於生活常識比較一般,要多d生活體驗先得。

只要目標清晰,又配合到小朋性格/能力,家長有心力/財力,我覺得事在人為。

HK-MAN 發表於 18-5-22 19:15
上淘寶啦~證書及奧運金牌應該唔成問題..但張家輝既演技...應該難啲喎!! ......好彩,香港勝在大把面試演技班 ...

係喎,有淘寶大神。

有無D 地方係叫賣緊: “唔駛去深水埗,唔駛上淘寶”?

retriever 發表於 18-6-4 19:21
係喎,有淘寶大神。

有無D 地方係叫賣緊: “唔駛去深水埗,唔駛上淘寶”?
係學校後門搵下啦...行後門應該唔會錯
‹ 上一主題|下一主題