用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果囝囝乜獎都冇,学野但冇証書,扣門的portfolio ...
樓主: KATRINE
go

如果囝囝乜獎都冇,学野但冇証書,扣門的portfolio   [複製鏈接]

回覆樓主

Portfolio , 學校可以睇到:
家長做事有無調理
家長投放落子女時間 和 資源。
學生長處及強項。

如有機會, 看看一些曾經叩門成功學生的portfolio... 大部份都充份反映到以上要點。

garyz88 發表於 18-5-24 13:16
Portfolio , 學校可以睇到:
家長做事有無調理
家長投放落子女時間 和 資源。

有offer 的, 主要都是同學及家長有好面試表現。

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 18-5-24 17:17

有offer 的, 主要都是同學及家長有好面試表現。

好多學校揀人面試的,除左考慮選校排位,就係睇小朋友質素,品學兼優固然最受歡迎,無呢類獎就要唸下點present 自己孩子
好簡單,家長都唔補充,學校就assume無野補充了。

Charlotte_mom 發表於 18-5-24 18:11
好多學校揀人面試的,除左考慮選校排位,就係睇小朋友質素,品學兼優固然最受歡迎,無呢類獎就要唸下點pre ...

係! 叩門位事實真係少, 可以講機會是俾有好準備的家長同佢小朋友。

回覆樓主

想請教就黎升k2應點開始儲cert ?
要體藝學術各一啲?學術就知邊啲較有認受性,但講真體藝方面唔想晒咁多時間資源落去,有時間想俾小朋友放空或自己帶佢地去玩

咁應該求其join一兩個短期course 拎cert好定都要長期keep住學先算有用(assume 唔係靠體藝去叩門),求指教

回覆樓主

好多活動點都有豬肉獎/cert

醒目開學勳章 王國長老

pizzafat 發表於 18-5-24 19:03
要體藝學術各一啲?學術就知邊啲較有認受性,但講真體藝方面唔想晒咁多時 ...

如果求其學過張cert仲有用過長期學/比賽有獎,你覺得合理嗎?

要體藝學術各一啲?學術就知邊啲較有認受性,但講真體藝方面唔想晒咁多時 ...

英文cert易攞的有Cambridge starters同trinity gese, 數學 Eye level 同math concept 每年都舉辦一次大型數學比賽,樂器考abrsm 一、二級要pass好易校際音樂節亦接受幼稚園生比賽,另外再玩下d朗誦攞下d豬肉獎。k3扣門時要有3幾張見得人嘅cert並不難

Ocean419 發表於 18-5-25 07:22
英文cert易攞的有Cambridge starters同trinity gese, 數學 Eye level 同math concept 每年都舉辦一次大型 ...

家長打算叩門, 之前是要有所準備。
另普通話KPCC / GAPSK 初級都不難考到好成績。
K2, K3 成績表, 好成績, 操行, 老師評語亦好重要。

KATRINE 發表於 18-5-22 14:00
點整?只交成績表?

我個仔都係乜都冇 得學校歌唱比賽獎

如果你打算考直私,建議讀劍橋英語。可以試考 Starters,但 Movers, Flyers都可以照讀。其實份證書幫不了多少,反而課程裡的日常對答在面試時幫助很大。

chungque 發表於 18-5-25 11:29
如果你打算考直私,建議讀劍橋英語。可以試考 Starters,但 Movers, Flyers都可以照讀。其實份證書幫不了多 ...

明白,學術證書會儲呀,只係唔知課外活動果啲證書重唔重要,只要參加下短期course 果啲cert就可以了?

pizzafat 發表於 18-5-25 11:45
明白,學術證書會儲呀,只係唔知課外活動果啲證書重唔重要,只要參加下短期course 果啲cert就可以了?
...
以今年經驗,覺得學校唔係好著重證書。反而更著重學術,第一輪先做個學術檢查。甚麼聽中英文故事蓋印仔,玩 Ipad 認字,計加減題等。到第二輪對答
又要得體,所以建議放多些時間在這方面,比考證書有用得多。

回覆樓主

叩門大部份學校會scan學術先,讀到中英文一百字咁上下篇章,做閱讀理解,口語回應,串字寫字,數學十位加減數、解難文字題、圖案形、時鐘、貨幣,仲有生活常識題、處境題......

叩門真係要好有實力

pekovian 發表於 18-5-25 18:17
叩門大部份學校會scan學術先,讀到中英文一百字咁上下篇章,做閱讀理解,口語回應,串字寫字,數學十位加減 ...

但大部份叩門都只會揀人in ,名幼定做好Portfolio 會易啲俾揀中有得in ?

pizzafat 發表於 18-5-25 19:06
但大部份叩門都只會揀人in ,名幼定做好Portfolio 會易啲俾揀中有得in ?

有以上學術能力既小朋友,家長係唔會令個portfolio百無,你懂的。咁名幼叩門會著數d既

pekovian 發表於 18-5-25 21:17
有以上學術能力既小朋友,家長係唔會令個portfolio百無,你懂的。咁名幼叩門會著數d既
...

搭單問,假設學術冇問題,有直升小學 offer, 但去叩門,會唔會難d 叩到❓

OR 有 siblings 讀緊直屬小學,令叩門更難成功?

mykate 發表於 18-5-25 21:33

你個情況我明白,但總有原因去說服叩門學校,比直屬小學更心儀:津校免學費、宗教、學校傳統、教學模式

我覺得學校會考慮小朋友係咪適合人選,多過睇佢升邊間直屬小學

有兄姊仲易解釋,因為清楚知道直屬小學情況,弟妹更適合另一種學習模式

你果間直屬都好好,會打算叩門?

Ocean419 發表於 18-5-25 07:22
英文cert易攞的有Cambridge starters同trinity gese, 數學 Eye level 同math concept 每年都舉辦一次大型 ...

個人覺得豬肉獎同人有我有嘅cert 係完全無用

mykate 發表於 18-5-25 21:33

唔會有問題

因為你正常只會向上叩,唔會反叩次一批學校,你的心意是司馬昭之心,學校一定明白

‹ 上一主題|下一主題