用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 用手機eclass parent app,方吾方便?
go

用手機eclass parent app,方吾方便? [複製鏈接]

各位有用手機eclass parent app的家長,你地覺得方吾方便?有冇咩使用上困難?
…不妨分享一吓!

1    0    0    0

wai001 發表於 18-5-22 07:08
各位有用手機eclass parent app的家長,你地覺得方吾方便?有冇咩使用上困難?
…不妨分享一吓!
:fortuna ...

係咪簽 e-cir / e-notice 都比較簡單,反而 e-payment 複雜D 呢?
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

…不妨分享一吓!

方便。

回覆樓主

方便

好野來的

回覆樓主:

你地覺得用 e-payment 簡單,定複雜嗎?
……可否具體給予意見!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

我只簽通告及間中看P1的網上手冊, 都有用的.

但簽通告有時都唔知簽左未, 要按入去才見status.

冇用過app E-payment.  (我地學校是用繳費靈扣一些細數 )

回覆樓主:

…不妨分享一吓!

方便

方便

我覺得好好,有通知家長第一時間就知道,又環保唔駛再簽咁多hard copy. 至於payment 交嘅費用會列晒出黎,我地用pps入定數扣完有列表非常清楚。

回覆樓主:

謝謝分享!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-22 13:06
我覺得好好,有通知家長第一時間就知道,又環保唔駛再簽咁多hard copy. 至於payment 交嘅費用會列晒出黎, ...

我哋ECLASS 無支付功能喎,係咪講緊同一樣野?

retriever 發表於 18-5-24 18:36
我都唔清楚同你地講嘅是否一樣,總之我地係用pps付款,之後e class app 入面就有結餘,若呀仔通告有費用要扣會自動扣,數目清清楚楚,唔夠錢交費用pps入就ok。

retriever 發表於 18-5-24 18:36

我估唔係 e class 有支付功能,而係 e class app 跟學校開通左,所以我用電子payment (eg. pps)處理就可以,而app亦會顯示付費資料及結餘。 (只係我估咋)

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-24 20:10
我估唔係 e class 有支付功能,而係 e class app 跟學校開通左,所以我用電子payment (eg. pps)處理就可以 ...
係呵, E-class 可以睇到PPS 結餘, 入錢PPS 個D我依然跟番PPS本身的做法, 唔覺有E-class hv  E-payment function wo.

醒目開學勳章 貢獻勳章

用過eclass,用緊MTR Campus App

覺得eclass 好用d
恐龍家

回覆樓主:

好用, 方便又環保。
可即時簽通告和查閱舊通告; 即時訊息可知小朋友安全到達學校未或即時收到學校重要訊息; 一個App可處理兩小朋友事項; 又可多個user; 隨時查閱校曆表; 不在香港亦可簽通告和處理學校費用......

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-24 20:06
我都唔清楚同你地講嘅是否一樣,總之我地係用pps付款,之後e class app 入面就有結餘,若呀仔通告有費用要 ...

我哋交費全部用支。ECLASS 只係簽D 較無咁重要既通告。

retriever 發表於 18-5-26 09:08
我哋交費全部用支。ECLASS 只係簽D 較無咁重要既通告。
我估樓主指嘅 e payment 資料可能就係我指果啲。

有用e-notice, 簽回條,好方便

未有epayment 功能
‹ 上一主題|下一主題