用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014) ...
go

[音樂] 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014)   [複製鏈接]

回覆樓主

恭喜你,仔咁生性懂事為自己定立明確目標、為目標努力付出!

想請教你APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在APA專修音樂和樂器?考完LTCL 後仲有咩試會考?要讀幾多年才畢業和畢業後的工作前景如何?如果他日我小朋友願意我亦會支持他們向音樂方面發展,只是我自己沒有音樂背景,不太瞭解這條學業+事業路

回覆樓主

請教大家,小朋友9歲預備緊考管樂6級,今年想比佢試考APA.  我上網search 到上年的prospectus 但唔係好明,係咪應該只報pre-junior MJ201? 如果入到會自動加星期六group class, 姐係要預星期六大部分時間在APA?

學費方面,係$15900x2 +$5300x2, 對嗎?

回覆樓主

另外聽朋友講APA的課程在小學階段不以ABRSM為目標,她的一名親友女兒6歲考獲5級後便入了APA pre-junior, 之後便一直冇再考級

fany 發表於 19-1-7 13:04
15900x2 only

謝謝回覆。$15900x2是已經包左30堂單對單樂器和星期六的group music class?

fany 發表於 19-1-7 13:06
不同老師不同做法吧!考試也是順便而已

因為有升中填課外活動的需要,如果其中一個目標是考到8級可以直接同老師提出?

b3410 發表於 19-1-7 16:28
可以,老師會配合。不過,通常大家的目標已經唔係考級

我地家族中冇音樂背景,對於我地黎講,小學階段可以考到高分的8級已係ultimate 目標,再高層次的要以後邊學邊探究

titibaby 發表於 19-1-10 08:37
上課: 樂理 1小時 + 樂團(小學應該多數一小時)

個別課可能老師不在apa 教,有機會平日上課

老師是入選時已經assign 左嗎?如果不在APA上堂會在哪裡上堂?平日夾不到時間又會如何處理?
‹ 上一主題|下一主題