用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014) ...
go

[音樂] 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014)   [複製鏈接]

3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。

自從攪清楚條路點走,個仔一直都好努力,佢對音樂嘅熱誠一D都無減退。
自從2014年9月,搵左APA老師私人教之後,第2年入左APA JMC,買左兩支單簧管、考左8級,上年考左ATCL,得7X,所以今年4月再考LTCL,終於叫做攞到個distinction。(琴都考左ATCL,但都係7X。) 期間由YSB轉左去YSO,每日都係沉浸响音樂之中,非常開心。明年考DSE了,佢目標仍然係APA,雖然知道仍然競爭好大,要俾心機繼續努力,但感覺已一步一步走近目標,我都非常替佢開心。

好多謝你地!特別係jandtfamily、RachelNgMaMa!

PRmamee    發表於 18-5-24 08:24
   23    0    0    0

Kanax 發表於 18-5-21 16:52
3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。 ...

恭喜! 你仔仔好叻、好有決心,最幸福係有媽媽支持!

我仔亦對音樂好有熱情,佢拉大提琴嘅,雖然人仔細細(下個月滿八歲),已經話要入演藝主修大提琴,要成為大提琴家

我想請教你,你係點樣栽培仔仔?

回覆樓主:

跟緊APA 老師,應該老師最清楚

或許請老師介紹department head 了解吓機會攞d feedback

讀音樂,這是好普遍的。老師也需要好學生

補充... 再看主題才看到你不是提問而是分享.... 能找到自己想要的,真好,加油(emoji)(emoji)

Kanax 發表於 18-5-21 16:52
3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。 ...

替你開心!可以找到自己的興趣並不容易!你仔仔咁有目標和勤力,做媽媽的一定支持到底!

你仔仔是幾大才決心行音樂路?是學鋼琴先?兩種樂器同時學怎様兼固呢?

JJDINOSAUR 發表於 18-5-21 21:09
恭喜! 你仔仔好叻、好有決心,最幸福係有媽媽支持!

我仔亦對音樂好有熱情,佢拉大提琴嘅,雖然人仔細細 ...
謝謝!
因為咩都唔識,所以首先係响度問人意見。
之後搵左一位APA老師私人教,學左年幾成功入左APA嘅JMC到而家。
當年讀緊中二單簧管只考到5級,跟左APA老師後每年考一次試,即8級、ATCL、LTCL,上年亦考左樂理8級。
佢一向有玩開音樂事務處嘅樂團,每年有好多表演,好多機會練習。

希望你仔仔都保持到呢份熱情,將來成功做到大提琴家!

titibaby 發表於 18-5-21 21:52
跟緊APA 老師,應該老師最清楚

或許請老師介紹department head 了解吓機會攞d feedback
謝謝!因為見佢都考得幾好,好想話返俾jandtfamily、RachelNgMaMa知,佢地真係幫左我好多!

阿仔都喜歡音樂,由幼稚園第一次去演藝學院開放日開始,就常常將“大個要去演藝學院返學”掛在嘴邊

每年去開放日認識到新東西,就會自己嘗試做,道具 ,拍短片,作曲 ,配音,乜都試做。結果幾年來發展了不同關於藝術的興趣,志願都改過好多次,一時話要做鋼琴家,一時話做作曲家,一時又話做指揮,又話要做導演,舞台設計,但都離不開演藝學院的範疇

fany 發表於 18-5-21 22:20
替你開心!可以找到自己的興趣並不容易!你仔仔咁有目標和勤力,做媽媽的一定支持到底!

你仔仔是幾大才 ...
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好,而且都係中意到瞓晒身,我都覺得好開心。

我個仔細個時已中意音樂,4歲幾參加音樂班發現佢學得好快,而且對樂理方面知識係好明白。但因有少少天份,變得自負,有一段時間唔肯練琴,所以唔俾佢學左幾個月,直到佢應承認真練,當時都係响BK講過呢個問題,有位老師自薦,想試下教我個仔,一教就教到而家。佢琴已經考左ATCL,但佢對單簧管興趣大D,所以只係keep住學,暫時唔會再考。

大概8歲時話單簧管D聲好聽,想學,報左音樂事務處嘅班,老師見佢好有興趣,推薦佢入左兒童管樂團。佢嘅熱情相信所有識佢嘅人都睇到,所以音樂事務處所有音樂會、就算唔關佢事,要搵人幫手,第一時間都會搵佢。剛剛有個音樂會,個樂團想要單簧管幫忙吹一小段,佢都有去幫手,所以後來另一樂團要去日本交流但唔夠人,都有叫埋佢去。

從佢身上我都學到,只要你肯努力、肯付出,真係會得到好多機會。

TCBJ 發表於 18-5-22 00:38
回覆 Kanax 的帖子

真心欣賞你的小朋友,有毅力、恆心,要找到自己的興趣並且堅持下去,是一件困難的事, ...
謝謝你!

Kanax 發表於 18-5-23 15:06
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好 ...

孩子能認清自己的目標,太好了

LeeCC 發表於 18-5-23 14:58
阿仔都喜歡音樂,由幼稚園第一次去演藝學院開放日開始,就常常將“大個要去演藝學院返學”掛在嘴邊

每年去 ...
你仔仔真係多才多藝!最難得係佢會落手落腳去做,繼續努力!

以前我都有同佢去睇演藝開放日,好多野睇同玩!我都好中意。
另外亦有同佢去音樂事務處辦嘅音樂日營,都好好玩架!

Kanax 發表於 18-5-23 15:16
你仔仔真係多才多藝!最難得係佢會落手落腳去做,繼續努力!

以前我都有同佢去睇演藝開放日,好多野睇同玩 ...

佢都未認清目標,一時一樣,不過還是小學生,讓他慢慢摸索吧

Kanax 發表於 18-5-23 15:06
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好 ...

看到小朋友的天份,他自己又願意付出努力,一步一步向目標進發,真替你高興!

小女也愛音樂,但在我來看,她不算有天份。同時學兩種樂器,加上學業,活動,非常忙碌,也未能好好運用時間練習。帶她上堂,去樂團,音樂會,看youtube ,我很享受,但也怕這不是她真正興趣,只是媽媽的一廂情願。剛去了考pre junior ,明知機會不大,但自己又好渴望她考上,若真的考上,她真的能應付嗎?心情好忐忑。

fany 發表於 18-5-23 15:47
看到小朋友的天份,他自己又願意付出努力,一步一步向目標進發,真替你高興!

小女也愛音樂,但在我來看 ...
我都唔覺得我個仔特別有天份。
佢讀書OK,自動自覺,所以唔係用好多時間。
佢得閒會自己上youtube睇音樂會,或一路聽歌一路睇譜。
佢唔好多打機、上網(上網都係睇音樂會),所以都幾多空閒時間。
練琴佢唔係固定練幾多,有時諗起邊D歌想彈就彈,單簧管都係,練習時間好多時都在半小時以內。
因為一星期有3日要出去(我地住新界,交通時間往往要大半個鐘)學樂器、練樂團,佢搭火車時就會攞本書去溫習,佢而家中五,所以都比較緊張學業。

由於佢做嘅野,包括上堂、練樂團、在家練習、聽音樂會、睇youtube都係佢嘅興趣,一得閒就會做,唔覺得辛苦或緊張,所以係好開心,好輕鬆。

不過佢都成日話自己好忙,因學校越來越多野做,到中六佢都打算暫停學琴。
自從佢開始學樂器,就算學校考試都會繼續,有時會得佢一個上堂,不過佢攪得掂我就唔理佢。所以從小打好基礎,讀書考試無壓力都好重要。

其他活動就無,淨係暑假會迫佢去游下水,做下運動,始終健康都好重要。

Kanax 發表於 18-5-23 16:54
我都唔覺得我個仔特別有天份。
佢讀書OK,自動自覺,所以唔係用好多時間。
佢得閒會自己上youtube ...

小朋友肯自發是最大動力,阿仔每日都彈琴,之前細個d, 如果有日無得彈琴佢會哭,老師話教左20幾年琴,第一次有學生無得彈琴會哭的。

佢都中意上網睇音樂會,不過唔會甘乖睇住譜,只系睇完音樂會,自己彈返d 歌出來,平時練習都唔多願意睇譜,好在老師都令到佢肯練睇新的譜,每星期俾幾首新歌佢自己試彈,俾d 挑戰佢,所以sightreading成績唔錯。

LeeCC 發表於 18-5-23 17:08
小朋友肯自發是最大動力,阿仔每日都彈琴,之前細個d, 如果有日無得彈琴佢會哭,老師話教左20幾年琴,第一 ...
真係啊,能夠有呢種熱誠係成功最大關鍵。(雖然唔敢話我個仔好成功,但真係能向住自己目標前進!)以前我個仔去到邊,一見到琴就會彈。
好老師都好重要,能根據佢問題去啟發佢,老師本身有熱誠,小朋友都會感染到。

回覆樓主

恭喜你,仔咁生性懂事為自己定立明確目標、為目標努力付出!

想請教你APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在APA專修音樂和樂器?考完LTCL 後仲有咩試會考?要讀幾多年才畢業和畢業後的工作前景如何?如果他日我小朋友願意我亦會支持他們向音樂方面發展,只是我自己沒有音樂背景,不太瞭解這條學業+事業路

Ocean419 發表於 18-5-24 07:18
恭喜你,仔咁生性懂事為自己定立明確目標、為目標努力付出!

想請教你APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在 ...
謝謝你先!
APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在APA專修音樂和樂器?係。我仔首選入APA,會照考DSE,JUPAS會報MUSIC,如APA唔收,就會考慮入8大嘅音樂系。

考完LTCL 後仲有咩試會考?
可以考FTCL,但明年考DSE,之後先考慮考唔考FTCL。

要讀幾多年才畢業和畢業後的工作前景如何?
我諗同讀大學一樣,佢有聽APA嘅講座,好似D畢業生多數做freelance,教音樂、伴奏、攪音樂會、做音樂老師、指揮業餘樂團、入音樂事務處做等等都有。如果你個小朋友想讀,中四五都要留意APA嘅admission talk,咁就會清楚D。

能夠找到人生的方向, 真替你和你仔仔高興!

我仔都有學樂器, 而且學得不錯, 但音樂路難行, 我仔都有同我講將來想入APA讀音樂, 但他仲細, 我怕他未認清方向...

‹ 上一主題|下一主題