用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014) ...
樓主: Kanax
go

[音樂] 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014)   [複製鏈接]

謝謝大家!
考Chem前一晚先知收到Offer,擔心左成個月了!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。

Kanax 發表於 19-4-1 10:36
謝謝大家!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。:fortuna ...

請問演藝是政府資助學位課程嗎? 聯招申請的嗎?學費大約幾錢?

musickwong 發表於 19-4-7 00:15
請問演藝是政府資助學位課程嗎? 聯招申請的嗎?學費大約幾錢?
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月尾左右截止,第一round audition在12月,之後1月有第二round audition, written test 和 interview。

回覆樓主:

好好考、等出了成績就大局已定、加油!
另一階段的開始、也許留意好好讀埋德文呀.....
有時間也許去看看今年畢業同學的Recital!
https://www.hkapa.edu/event

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 19-5-8 09:20
好好考、等出了成績就大局已定、加油!
另一階段的開始、也許留意好好讀埋德文呀.....
有時間也許去看看今 ...
謝謝!多謝你的好介紹!

Kanax 發表於 19-5-6 21:27
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月 ...

請問係咪可以同時有聯招及HKAPA offer?

請教點解需要讀德文呀?

回覆 babycute2009 的帖子

學德文也許可以為將來上更高.....出外留學多一個不錯的選擇!
就所了解今年外出再升學的大多選擇了英國。
能夠跟甚麼老師當然是最重要的考慮!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Kanax 發表於 19-4-1 10:36
謝謝大家!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。:fortuna ...

恭喜!演藝學院今年大幅躍進排名至第13位,以後可能越來越難入。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753025&fromuid=118179

musickwong 發表於 19-5-9 19:43
請問係咪可以同時有聯招及HKAPA offer?
可以呀,通常APA早D知道有無offer,到聯招出埋,就揀一度註冊。

b3410 發表於 19-5-15 17:12
恭喜!演藝學院今年大幅躍進排名至第13位,以後可能越來越難入。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php? ...
嘩,佢真係好彩!

Kanax 發表於 19-5-6 21:27
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月 ...
請問知唔知收多少個學生?

係咪唔睇DSE 成績?

可吾講下第一round audition,第二round audition, written test 和 interview 情況,內容係點?

Thanks.

Kanax 發表於 19-5-16 13:57
可以呀,通常APA早D知道有無offer,到聯招出埋,就揀一度註冊。

謝謝(emoji)。Junior Music Program 學生是不是有優勢? Junior Music Program 一般讀幾年?

cakecakemango 發表於 19-5-16 22:48
請問知唔知收多少個學生?
每種樂器唔同,你要去聽果年嘅admission talk至知,佢未必講,如果無講要主動問。今年單簧管有人話收3個,但唔記得咩人講,唔肯定啱唔啱。

係咪唔睇DSE 成績?

我個仔conditional offer,要求係3322,即最低要求,咁同唔睇DSE無咩分別。

可吾講下第一round audition,第二round audition, written test 和 interview 情況,內容係點?

唔好意思,答唔到你。我問阿仔佢只係話都係咁啦,OK啦,唔記得。

musickwong 發表於 19-5-17 00:37
謝謝(emoji)。Junior Music Program 學生是不是有優勢? Junior Music Program 一般讀幾年?
...
好多人話有,我諗有嘅。我個仔3年前開始讀,今年考DSE。有好多小朋友好細個就開始讀,我諗讀幾多年都得掛。

Kanax 發表於 19-6-4 15:55
好多人話有,我諗有嘅。我個仔3年前開始讀,今年考DSE。有好多小朋友好細個就開始讀,我諗讀幾多年都得掛。 ...

請問讀Junior Music Program, 不可在外面上其他私教?

musickwong 發表於 19-6-4 18:47
請問讀Junior Music Program, 不可在外面上其他私教?

不可,亦不需要

fany 發表於 19-6-5 20:34
不可,亦不需要

咁如果自己有跟開老師的就被迫要drop自己老師囉?!

musickwong 發表於 19-6-7 21:09
咁如果自己有跟開老師的就被迫要drop自己老師囉?!
係阿
‹ 上一主題|下一主題