用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院
go

大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院

廣思集益,
家住大埔, 小朋友BAND 1C
假設2間都有機會收的話, 值唔值嘥時間出觀塘返學呢?

回覆樓主

如果是我,我會揀沐恩⋯⋯
不想小朋友每天坐長途巴士來回

peace 發表於 18-5-21 16:50
廣思集益,

住大埔就唔出觀塘,觀塘咁多人,多商場,咁混雜。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

廣思集益,
觀塘瑪利諾書院

廣思集益,

觀瑪是觀塘Band 1B。大埔Band 1C,就算比你抽到,入到去可能考中下遊至包尾,反而影響小朋友自信心。

回覆樓主:

我細個在觀塘成長謮書,結婚後在大埔住,好清楚這兩區。

你想唔搬屋(在大埔住),希望小朋友入觀瑪讀為乜,為讀男校?為提高入大學率?

(註 : 沐恩的入大學率比觀瑪約低1x%,但大埔的迦密柏雨、莫壽增和王肇枝的入大學率比觀瑪高!)

回覆樓主

兩間都好好,但宗教唔同,樓主會否考慮這點?

tpmon 發表於 18-5-22 13:43
我細個在觀塘成長謮書,結婚後在大埔住,好清楚這兩區。

你想唔搬屋(在大埔住),希望小朋友入觀瑪讀為乜, ...

我自己讀沐恩畢業
不過都成廿年了
我印象中的沐恩是宗教氣氛極濃⋯宗教科是有點要求
而沐恩本身都谷
校風都很好同老師都很有愛心
升大學就真係靠囡囡自己努力啦
我覺得呢間中學老師好有heart都師資幾好
畢業了咁耐當年老師有些都仲教緊⋯
希望幫到你

其實1B同1C有咁大差別嗎 ?1C去到1B 好大可能會考包尾嗎? 個人冇做過統計, 純感覺覺得1A啲學生競爭性真係大啲嘅,1B and 1C 唔覺得差太遠

dingdingba 發表於 18-5-22 20:46
其實1B同1C有咁大差別嗎 ?1C去到1B 好大可能會考包尾嗎? 個人冇做過統計, 純感覺覺得1A啲學生競爭性真係大 ...

但觀塘區冇Band 1A男校,區內Band 1A、Band 1B 男生大多入讀聖言和觀瑪(兩間都出產過狀元)。

Band 1C生在以上兩校,相對要較努力,才可考上全級/班中間的位置。

其實沐恩也很樸素務實,也有學生考上醫科

Fanny_ma 發表於 18-5-22 22:59
其實沐恩也很樸素務實,也有學生考上醫科

沐恩比較低調,校風不錯,是大埔Band 1C學生的好學校,成績已超越恩主教和羅定邦。

因Band 1C,只是成績未及柏雨、莫和王而已。

入大學得靠學生自己的努力和建立良好的根底。我以前在觀塘讀Band 1中學,很多老師不識教書(只有少數幾科的老師是好的),不照顧成績較差的學生,考會考個個靠自己。

廣思集益,

比我吾會長途反學,觀塘比較雜,人多車多,地鐵勁多人,大埔環境好d,反正兩間成績都差吾多

angiehouse 發表於 18-5-23 07:34
比我吾會長途反學,觀塘比較雜,人多車多,地鐵勁多人,大埔環境好d,反正兩間成績都差吾多
...
兩間學校既成績都唔算話差唔多, 不過, 如果樓主小朋友係B1C, 其實沐恩係相當合適。沐恩校風唔錯, 又近屋企, 無咁雜。

大埔有車直出觀塘, 要睇樓主住大埔邊度, 一程巴士就得。

多謝各位意見, 其實我都覺得沐恩是適合, 但因觀瑪某種運動上的配套及成績比較好, 另我有小小心動.   
大家都講得啱, 唔好長途拔踄返學, 觀塘又較雜.
如果係沙田區我一定𦧲飯應.

回覆 pigsa 的帖子

pigsa,

TKS ! 沐恩真係較低調,
其實宜家沐恩谷唔谷呢? 功課/測驗是否多呢?

peace 發表於 18-5-23 10:37
多謝各位意見, 其實我都覺得沐恩是適合, 但因觀瑪某種運動上的配套及成績比較好, 另我有小小心動.   
大家 ...

為什麼自行不選一間沙田Band 1C 中學,大把好選擇。

運動方面,觀瑪只是棒球較出色。另外,觀瑪位於翠屏道與協和街交界,在觀塘地鐵站步行要15 分鐘。

回覆 tpmon 的帖子

TPMON,

你好叻, 是有選一間沙田BAND 1c, 如果收的話就太好了.
係, 就係因為要行成十幾分鐘, 所以更加卻步

peace 發表於 18-5-23 11:14
回覆 tpmon 的帖子

TPMON,

出身觀塘,現大埔街坊,互相幫忙唧!

peace 發表於 18-5-23 10:40
回覆 pigsa 的帖子

pigsa,

我無再聯絡舊校唔知
不過印象中只是多小測
功課量唔多
學校是一個好有活力的地方又不只是死讀書的
教會學校不用擔心囡囡學壞

唔建議樓主要阿囡出市區返學啦⋯⋯好易學壞架⋯