用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院
樓主: peace
go

大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-5-23 17:38
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D ...

好讚成﹗

計我話應該公平d ,每個banding 都加一班就差不多

little_yolky 發表於 18-5-23 17:45
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚 ...

選沙田band 2?知唔知邊間?沙田band 2 係米都係分中文班及英文班?

mrs.so 發表於 18-5-23 18:20
認同!

我孩子叩門成功外區,完全無想過拎住B2至B3成績可以叩五間沙田九龍微調及直資獲取錄,所以孩子潛 ...
過幾年阿妹派得唔掂, 我都諗住返沙田叩下。我哋學校過往都有同學仔話係B3成績, 但都叩到冷門B1尾直資, 都唔係話一定無可能。

mrs.so 發表於 18-5-23 18:20
認同!

我孩子叩門成功外區,完全無想過拎住B2至B3成績可以叩五間沙田九龍微調及直資獲取錄,所以孩子潛 ...

你好勇敢小朋友亦都好叻

當知道小朋友 b2-b3 成績時,你有無想過一早報外區直資?因為等到7月學校的位相對就會更少更難入

mrs.so 發表於 18-5-23 18:40
我當年好想大既試伊中,聖言,福中,曾記,呂記
大既的確如願入了大埔傳統英中,同時我自己係地區工作者, ...

原來你咁熟悉係有原因既

咁我想請教你,我女今年小六,亦都要面對少B1位的命運,學校方面又太神秘,我只可以估數我女大慨是 band 1 中或 band 1 尾的程度,所以都有考慮年尾去考福中。但亦都因為路程遙遠,一直都1516。唔知 mrs. so 有什麼意見呢?覺得福中如何?

mrs.so 發表於 18-5-23 19:18
在職媽媽想法大致相同

我兩個孩子小學時都會久不久講想媽咪陪我返學放學唔要菲傭姐姐湊,聽到係心痛,但 ...

我家好彩請到位盡責的菲姐姐,可以幫到照顧小朋友及做家務,叫做放心。大家搵食想做ftm 都唔得

我婚後多工作都係港島區,居住大埔。而婚前小學中學及居住都係官塘,相比官塘及大埔,官塘的確人口眾多,品流亦比大埔複雜。
但是,大埔可選的學校實在有限,再加上缺乏 band 1 位真係想都想到頭爆

kin818kin 發表於 18-8-29 14:47
我家好彩請到位盡責的菲姐姐,可以幫到照顧小朋友及做家務,叫做放心。大家搵食想做ftm 都唔得

...
大埔最缺既係B2位呀

little_yolky 發表於 18-8-29 15:00
大埔最缺既係B2位呀

現在仲有兩次試未考,真唔知阿女會唔會跌到B2 ,如果係就輪到佢啦

如果沐恩同福中比,你點睇?

kin818kin 發表於 18-8-29 15:22
現在仲有兩次試未考,真唔知阿女會唔會跌到B2 ,如果係就輪到佢啦

如果沐恩同福中比,你點睇?
福中成績係好D, 不過睇你介唔介意比較多普通話同學啦, 應該學校文化都係唔同D。如果小朋友係B1C, 沐恩都好丫, 不過B1位唔係咁足, 福中收咗就放心囉。福中高中都唔係全英喎。

little_yolky 發表於 18-8-29 16:29
福中成績係好D, 不過睇你介唔介意比較多普通話同學啦, 應該學校文化都係唔同D。如果小朋友係B1C, 沐恩都好 ...
佢好似已經轉左全部英文班,唔係一直都會英文教學直上嗎?上到高中又變中文?

kin818kin 發表於 18-8-30 09:39
佢好似已經轉左全部英文班,唔係一直都會英文教學直上嗎?上到高中又變中文?
...

福中係英文教, 不過高中唔係全部英文班, 會有班中文考DSE, 幾多班就唔知, 你刨下小時了了啲帖, 佢有講。

如果英文底跟唔上, 學校開中文班俾呢D小朋友考, 等佢哋DSE成績好D, 都未嘗唔係一件好事。

little_yolky 發表於 18-8-30 10:19
福中係英文教, 不過高中唔係全部英文班, 會有班中文考DSE, 幾多班就唔知, 你刨下小時了了啲帖, 佢有講。

...

明白﹗謝謝﹗

咁等我問問小時了了。佢有咁多文,唔知點搵

‹ 上一主題|下一主題