用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院
樓主: peace
go

大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院

pigsa 發表於 18-5-23 12:15
我無再聯絡舊校唔知
不過印象中只是多小測
功課量唔多

我知道大埔的沐恩和恩主教,每間都有出產過兩至三位本地歌手。

回覆 tpmon 的帖子

THANK YOU

THANK YOU

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校? 或男,女校嗎??

回覆樓主:

我侄仔現讀沐恩中一
今年沐恩/恩主教中一有B2學生
沐恩不是太谷
活動都可以接受
如果孩子聽教聽話願意努力讀書,沐恩應該可以順利。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

ggfather222 發表於 18-5-23 14:45

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校?  ...

聖言(全觀塘網最好的男校)的公開試成績,比觀瑪好,但應該都是Band 1B。

觀塘最top 現在是藍田聖保祿(女校),但我不確定她到Band 1A未,請你問問hkpapa852 最新的DSE 數據。

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校?  ...
以DSE成績計,觀塘區沒有一間B1A中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖言、觀瑪、藍田聖保祿都出過HKCEE 或 DSE 狀元。

雖然average Band 1B,但在這三間中學最Top 的少數學生,級數一定超越Band 1A。

回覆 mrs.so 的帖子

Thank you

mrs. So.

今年BAND1位不足, 相信99%都是BAND1了. 對嗎?

peace 發表於 18-5-23 16:19

mrs. So.

今年大埔區學位不足情況已加了第三組別學位,其餘中學個位十位加學位。

衡量一間地區名校banding, 我覺得用入三大率黎比較實際過淨用dse成績。。。。講到幾勁幾好都無用,連三大都入唔到,仲band1A band1B有咩意思

mrs.so 發表於 18-5-23 16:35
今年大埔區學位不足情況已加了第三組別學位,其餘中學個位十位加學位。
...
加第三組別學位有鬼用咩, 唉!真係。

H9713325 發表於 18-5-23 17:02
衡量一間地區名校banding, 我覺得用入三大率黎比較實際過淨用dse成績。。。。講到幾勁幾好都無用,連三大都 ...

有意思
理智

little_yolky 發表於 18-5-23 17:18
加第三組別學位有鬼用咩, 唉!真係。

請問有何方法解決學位不足?

mrs.so 發表於 18-5-23 17:21
請問有何方法解決學位不足?
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D官腔, 邊間學校教得好, 邊間唔好, 教育局心知肚明, 唔係做乜集中加B3學校。北區位唔足又走過嚟, 我哋人口又增長, 又撥咗位俾雙非, 我哋好唔夠用。

little_yolky 發表於 18-5-23 17:38
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D ...

你既好同其他人既唔同

我認同大埔B2無得好揀

但對於大埔家長亦有唔同睇法

同樣我哋一樣可以向外區出發揀校

不是官腔,是面對現實,北區出大埔,同樣大埔出外區,大家都同樣要面對。

並且支援學生既家長好渴求入讀卍慈及大光,對於有需求既家長係好事。

mrs.so 發表於 18-5-23 17:41
你既好同其他人既唔同

我認同大埔B2無得好揀
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚, 最驚做B2A。我樓下仔仔自行都揀沙田B2, 如果大埔多D揀, 做乜要遠走他鄉。

little_yolky 發表於 18-5-23 17:45
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚 ...

闖唔闖好視乎家長及學生
我自己就係派乙一再外闖成功既例子,同年有幾個畢業同學入了外區及耀中國際
好多家長擔心成敗得失,知道自己仔女有實力,但又怕家庭經濟問題,才留原區,所以千萬種原因,未必小學無實力可言。

mrs.so 發表於 18-5-23 17:49
闖唔闖好視乎家長及學生
我自己就係派乙一再外闖成功既例子,同年有幾個畢業同學入了外區及耀中國際
好多 ...

mrs so 是大埔人嗎?